Subscribe Us

Lintah Terbesar Di Dunia 18 Inci Panjang

Haementeria ghilianii,  juga dikenali sebagai Lintah Gergasi Amazon, adalah lintah yang sukar ditemui. Ia hanya boleh ditemui di Guyana Perancis dan kawasan tertentu di Brazil, jadi anda tidak mungkin terserempak dengan lintah gergasi ini melainkan anda tinggal di sana, tetapi gambar makhluk berlendir ini sudah cukup untuk membuatkan anda menggigil. Walaupun kebanyakan spesimen berukuran antara 30 dan 35 sentimeter, spesimen yang luar biasa ini boleh membesar sehingga 46 cm atau 18 inci panjang.

 


Tidak seperti lintah rahang yang mempunyai deretan gigi untuk menusuk kulit perumah, lintah gergasi Amazon menggunakan proboscis, pelengkap tajam seperti jarum yang terbentang dari mulutnya untuk menusuk kulit mangsanya. Belalai 10 sentimeter ini memanjang agak dalam di bawah kulit, tetapi anda tidak mungkin merasainya, kerana campuran bahan kimia yang dirembeskan oleh lintah untuk memastikan mangsa kebas di kawasan yang ditikamnya.  Air liur lintah juga mengandungi antikoagulan yang kuat untuk memastikannya sentiasa mengalir lama selepas ia terlepas daripada perumahnya.

 

Haementeria ghilianii  boleh bertahan selama berbulan-bulan tanpa makan, menunggu mangsa dengan. Semasa tempoh pelangsingan, ia kelihatan agak kecil, tetapi berat badan mereka meningkat sebanyak 3 hingga 6 kali ganda setiap kali menghisap darah mangsa, dan ini menjadikan saiznya menjadi sangat besar. [odditycentral.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan