Subscribe Us

Jika Terjaga Dari Tidur Tengah Malam, Lakukanlah Ini - Ustaz Jafri Abu Bakar Mahmoodi

Jika tiba-tiba anda terjaga dari tidur pada waktu tengah malam atau pada awal pagi jam 3 atau 4 pagi, mungkin Allah SWT hantar malaikat mengejutkan kita untuk bertemu denganNya.  Bertuahnya kita, Allah masih sayangkan kita, lalu apa yang harus dilakukan?  Maka bangunlah dan dirikanlah solat tahajjud.  Jika tidak larat sekurang-kurangnya berdoalah kerana saat itulah doa sangat mustajab.


Rasulullah SAW menjelaskan bahawa ketika seseorang itu terjaga dari tidur pada malam hari, jika dia berdoa maka akan dikabulkan doanya dan kemudian dia solat maka solatnya akan diterima oleh Allah SWT.

 

Hal ini dijelaskan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari,

Dari Ubadah ibn as-Somit r.a dari Nabi SAW, baginda bersabda barangsiapa terbangun di malam hari kemudian membaca...

 

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ، وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ، وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ،  وَسُبْحَانَ اللَّهِ، وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ، وَاللَّهُ أَكْبَرُ، وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ

"La ila ha illallah wahdahu laa syarikalah, Lahulmulku walahul hamdu wahuwa 'ala qulli syai'in qodir. Subhanallahi, Walhamdulillaahi, Walaa ilaa ha illallahu, Wallahu akbar. Wala haula wala quwwata illa billaah"

 

Ertinya:

Tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, Yang Maha Esa, tiada sekutu bagiNya. BagiNya kerajaan dan pujian. Dia-lah Yang Maha Kuasa atas segala sesuatu. Segala Puji bagi Allah, Maha Suci Allah, tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, Allah Maha Besar, tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah.

 

Kemudian berdoa 

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي

ALLAHUMMAGHFIRLI maksudnya "Ya Allah, ampunilah aku" atau kemudian berdoa maka doanya akan diterima.

 


Jika ia berwudhu lalu solat, maka solatnya akan diterima.

Saat kita terjaga dan merasa begitu penat untuk bangun dan bertahajud, seringan-ringannya bacalah zikir tersebut di atas.

 

Setelah itu mintalah apa saja pada Allah SWT dan pohonlah dengan ikhlas dan sesungguhnya… InsyaAllah dimakbulkan-Nya .. Aamiin. 

Catat Ulasan

0 Ulasan