Subscribe Us

Ketahui Negara-Negara Benua Asia

Asia adalah benua terbesar dan paling ramai penduduk di dunia. Benua ini terdiri daripada 48 negara dan tiga wilayah lain. Kiraan itu termasuk negara rentas benua dengan majoriti penduduknya terletak di Asia. Oleh itu, Rusia yang mempunyai kira-kira 75% wilayahnya di Asia tetapi hanya sekitar 22% penduduknya yang tinggal di bahagian ini, telah terkeluar daripada senarai. Jika Rusia dimasukkan, bilangan negara di Asia menjadi 49 buah negara.

 

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu membahagikan Asia kepada lima subkawasan berbeza untuk tujuan statistik. Subkawasan ini dan negara yang termasuk di dalamnya telah diterangkan di bawah:

 

1. Asia Timur

2. Asia Tenggara

3. Asia Selatan

4. Asia Tengah

5. Asia Barat

 

1. Asia Timur

China

Jepun

Mongolia

Korea Utara

Korea Selatan

 

Subwilayah Asia Timur mempunyai populasi hampir 1.7 bilion, dan terdiri daripada 5 negara, termasuk negara paling ramai penduduk di dunia, China. Penduduk Cina dianggarkan lebih daripada 1.4 bilion. Negara paling sedikit penduduk di Asia Timur ialah Mongolia , dengan populasi kira-kira 3.29 juta. Negara Asia Timur China dan Jepun masing-masing merupakan ekonomi kedua dan ketiga terbesar di dunia. 

 

2. Asia Tenggara

Kemboja

Indonesia

Laos

Malaysia

Myanmar

Filipina

Singapura

Thailand

Timor Leste

Vietnam

 

Asia Tenggara adalah rumah kepada 11 negara. Penduduk subrantau itu dianggarkan 673 juta. Negara terbesar dan paling ramai penduduk di Asia Tenggara ialah Indonesia, yang terdiri daripada kepulauan dengan banyak pulau, baik besar mahupun kecil. Penduduk Indonesia melebihi 273.5 juta

 

3. Asia Selatan

Afghanistan

Bangladesh

Bhutan

India

Iran

Maldives

Nepal

Pakistan

Sri Lanka

 

Asia Selatan ialah subrantau Asia yang paling ramai penduduknya, dengan populasi hampir 2 bilion. Ia termasuk 9 negara. Lebih separuh daripada penduduk Asia Selatan tinggal di negara paling ramai penduduk di subrantau itu, India. Penduduk India ialah 1.38 bilion, menjadikannya negara kedua paling ramai penduduk di dunia.

 

4. Asia Tengah

Kazakhstan

Kyrgyzstan

Tajikistan

Turkmenistan

Uzbekistan

 

Asia Tengah merangkumi 5 negara. Penduduk rantau ini adalah kira-kira 75.1 juta, menjadikannya subwilayah paling sedikit penduduk di benua itu. Seperti Asia Timur, Asia Tengah terdiri daripada 5 negara. Semua negara ini asalnya adalah sebahagian daripada Kesatuan Soviet, apabila kesatuan ini runtuh pada tahun 1991.

 

5. Asia Barat

Armenia

Azerbaijan

Bahrain

Cyprus

Georgia

Iraq

Israel

Jordan

Kuwait

Lubnan

Oman

Qatar

Arab Saudi

Negara Palestin

Syria

Turki

Emiriah Arab Bersatu

Yaman

 

Penduduk Asia Barat adalah kira-kira 282 juta. Negara yang paling ramai penduduk di rantau itu ialah Turki, dengan populasi melebihi 84 juta. 

Secara teknikal Cyprus sebahagian daripada Asia, Cyprus biasanya dianggap sebagai negara Eropah dari perspektif politik dan ekonomi. Malah ia adalah sebahagian daripada Kesatuan Eropah. Bandar paling ramai penduduk di Asia Barat ialah ibu kota Iraq, Baghdad, dengan populasi kira-kira 8.7 juta. [world Atlas]

Catat Ulasan

0 Ulasan