Subscribe Us

5 Bahagian Utama Benua Asia, Ketahui Lebih Dekat

Asia adalah benua terbesar   di dunia dari segi kawasan darat dan penduduk. Ini meliputi sekitar 17 juta batu persegi dan merupakan rumah bagi lebih dari empat bilion orang. Asia terbahagi kepada  48 negara , tiga negara daripadanya terletak diantara dua benua. Memandangkan ukurannya yang besar, Asia telah dibahagikan berdasarkan banyak faktor termasuk budaya, politik, dan lain-lain. 


Secara fisiografi, terdapat lima wilayah utama di Asia, iaitu Asia Tengah, Asia Timur, Asia Selatan, Asia Tenggara, dan Asia Barat. Wilayah lain boleh didefinisikan sebagai Asia Utara untuk merangkumi sebahagian besar Siberia Rusia dan bahagian timur laut Asia. Lima bahagian utama Asia telah disebutkan secara terperinci di bawah.

 

1. Asia Tengah

Asia Tengah terletak di sebelah barat China, selatan Rusia, dan utara Afghanistan. Sempadan barat wilayah ini berjalan di sepanjang Laut Kaspia. Asia Tengah secara politik dibahagikan kepada lima negara: Tajikistan, Uzbekistan, Kazakhstan, Turkmenistan, dan Kyrgyzstan. Memandangkan nama masing-masing negara ini berakhir dengan "-stan," Asia Tengah kadang-kadang disebut secara tidak formal sebagai "The Stans." Wilayah ini meliputi kawasan seluas 1,545,741 batu persegi dan mempunyai jumlah penduduk lebih dari 69,78 juta individu. Asia Tengah memainkan peranan penting dalam pengangkutan barang antara China dan Eropah semasa era perdagangan Jalan Sutera .

 


2. Asia Timur

Asia Timur, salah satu dari lima wilayah Asia, terletak di timur Asia Tengah, dengan sempadan timurnya berjalan di sepanjang Laut China Timur. Asia Timur secara politik dibahagikan kepada lapan negara dan wilayah: China, Mongolia, Korea Utara, Korea Selatan, Jepun, Hong Kong, Taiwan, dan Macau. Wilayah ini meliputi kawasan seluas 4,571,092 batu persegi dan mempunyai ukuran penduduk lebih dari 1,661 bilion, yang mewakili 22% dari populasi global dan 38% dari jumlah penduduk Asia. Banyak penduduk Asia Timur tertumpu di kawasan metropolitan utama seperti Beijing dan Tokyo.

 

Geografi Asia Timur bervariasi bergantung pada zonnya. Kawasan benua dalaman mengalami iklim sederhana, sementara Mongolia diliputi oleh gurun Gobi yang gersang. China, negara terbesar di rantau ini, adalah rumah bagi kedua-dua gunung dan dataran tinggi, sementara Jepun dicirikan oleh ribuan pulau dan garis pantai. Hari ini, Asia Timur dipercayai mempunyai beberapa teknologi paling maju di dunia, yang mendorong pembangunan ekonomi.


3. Asia Selatan

Asia Selatan memiliki bentuk seperti semenanjung yang berbatasan dengan tiga lautan: Lautan Hindi di Selatan, Teluk Benggala di sebelah Timur, dan Laut Arab di sebelah Barat.  Wilayah ini merangkumi benua kecil India dan negara-negara sekitarnya. Asia Selatan secara politik dibahagikan kepada 9 negara autonomi: Sri Lanka, Bangladesh, India, Afghanistan, Pakistan, Bhutan, Nepal, Iran, dan Maldives. Wilayah ini meliputi kawasan seluas kira-kira dua juta batu persegi dan memiliki jumlah penduduk lebih dari 1.74 bilion, yang merupakan hampir seperempat dari populasi global.  Selain itu, Asia Selatan mempunyai perbezaan sebagai kawasan berpenduduk paling padat di dunia.
4. Asia Tenggara

Asia Tenggara terletak di Utara Australia, Selatan Asia Timur, Barat Lautan Pasifik, dan Timur Teluk Benggala. Ia merangkumi beberapa negara pulau dan kepulauan yang membentang antara belahan bumi utara dan selatan, menjadikannya satu-satunya wilayah Asia yang terletak di kedua sisi khatulistiwa. Asia Tenggara secara politik dibahagikan kepada 15 negara dan wilayah: Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand, Timor Leste, dan Vietnam

Asia Tenggara meliputi kawasan seluas 1,735,121 batu persegi dan mempunyai populasi lebih daripada 641 juta individu. Geografi Asia Tenggara dicirikan oleh sebilangan besar kepulauan. Kepulauan Indonesia adalah yang terbesar di dunia dan merupakan rumah bagi jumlah gunung berapi aktif terbesar di dunia.  Kepentingan wilayah ini dalam perdagangan global bermula semasa perdagangan rempah, yang bermula sebelum penjelajahan Eropah. Kini, ekonomi Asia Tenggara berkembang pesat. Indonesia dianggap sebagai ekonomi terbesar di rantau ini dan merupakan satu-satunya anggota G20 di Asia Timur.5. Asia Barat

Asia Barat terletak di kawasan antara Asia Tengah dan Afrika, di selatan Eropah Timur. Majoriti wilayah ini sering disebut sebagai Timur Tengah , walaupun secara geografi tidak termasuk daratan Mesir (yang secara budaya dianggap sebagai negara Timur Tengah). Asia Barat secara politik terbahagi kepada 18 negeri: Georgia, Armenia, Azerbaijan, Turki, Cyprus, Syria, Lebanon, Israel, Palestin, Jordan, Iraq, Kuwait, Bahrain, Qatar, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Oman, dan Yaman. Ia juga merangkumi Semenanjung Sinai Mesir. Wilayah ini meliputi kawasan seluas sekitar 2.415 juta mil persegi dan mempunyai jumlah penduduk 313.428 juta.

 

Kawasan besar di wilayah ini diliputi oleh persekitaran padang pasir yang gersang. Namun, Asia Barat memiliki beberapa titik akses ke perairan besar, termasuk Laut Hitam, Teluk Parsi, Laut Arab, Laut Merah, Laut Kaspia, Laut Mediterania, dan Laut Aegea. [worldatlas.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan