Subscribe Us

10 Negara Paling Selamat di Dunia 2021-2022

Indeks Keamanan Global telah menyenaraikan negara paling selamat di dunia. Laporan ini diterbitkan setiap tahun oleh Institut Ekonomi dan Keamanan, (Institute for Economics and Peace), sebuah organisasi bebas, bukan partisan, yang berfokus kepada keamanan dunia sebagai ukuran kesejahteraan dan kemajuan manusia yang positif.

 

Sebanyak 163 negara dipaparkan dalam laporan itu. Terdapat 23 petunjuk berbeza digunakan untuk menentukan sejauh mana selamat atau bahaya sesebuah negara. Faktor-faktor ini dipecahkan kepada kategori: Konflik Antarabangsa Berterusan, Keselamatan dan Keselamatan Masyarakat, dan Ketenteraan.

 

Faktor yang digunakan untuk menyusun laporan ini termasuk: bilangan konflik kekerasan dalaman dan luaran, tahap ketidakpercayaan, ketidakstabilan politik, potensi untuk tindakan pengganas, bilangan kes pembunuhan dan perbelanjaan ketenteraan sebagai peratusan daripada KDNK. Berdasarkan faktor ini, skor dikira untuk setiap 163 negara yang dipaparkan dalam laporan itu. Semakin rendah markah, semakin tinggi kedudukan negara dari segi keselamatan.


Terdapat beberapa persamaan antara negara paling selamat di dunia, seperti tahap kekayaan, kebajikan sosial dan pendidikan mereka. Selain itu, negara-negara ini mempunyai sistem keadilan jenayah yang berkesan dan kerajaan yang mengekalkan hubungan yang sangat sihat dengan rakyat mereka.


Bagaimana pula negara kita Malaysia?  Malaysia sebenarnya masih berada dalam kedudukan antara yang terbaik "negara paling selamat di dunia".  Berdasarkan laporan Indeks Keamanan Global 2021, Malaysia berada pada kedudukan ke 23 daripada 163 negara di dunia.

 

Sepuluh Negara Paling Selamat di Dunia adalah seperti berikut:

 

1. Iceland

Menurut Indeks Keamanan Global, Iceland adalah negara paling selamat di dunia untuk tahun ke-13 berturut-turut. Iceland adalah sebuah negara Nordik dengan populasi yang agak kecil iaitu 340,000. Iceland mempunyai tahap jenayah yang sangat rendah disebabkan oleh taraf hidup yang tinggi, populasi yang kecil, sikap sosial yang kuat terhadap jenayah, tahap kepercayaan yang tinggi terhadap pasukan polis mereka yang terlatih dan berpendidikan tinggi, dan kekurangan ketegangan antara sosial dan ekonomi.

 

Iceland tidak mempunyai tentera, dan polis tidak membawa senjata api bersama mereka (hanya baton yang boleh dipanjangkan serta semburan lada). Iceland juga mempunyai undang-undang untuk menjamin kesaksamaan, seperti perkahwinan sesama jantina yang sah dan pengambilan sesama jantina, kebebasan beragama dan gaji yang sama untuk lelaki dan wanita.

 

2. New Zealand

New Zealand adalah negara kedua paling selamat di dunia. Seperti Iceland, New Zealand mempunyai kadar jenayah yang sangat rendah, terutamanya jenayah kekerasan. Kes-kes kecurian bagaimanapun adalah perkara biasa, terutamanya bagi pelancong.

 

New Zealand tidak mempunyai haiwan yang boleh membawa maut, tidak seperti jirannya, Australia yang terkenal dengan beberapa jenis hidupan liar berbahaya. Skor New Zealand sedikit menurun berbanding tahun sebelumnya disebabkan serangan pengganas ke atas dua masjid di Christchurch pada 15 Mac 2019, yang mengorbankan 51 orang. Rakyat New Zealand secara amnya berfikiran terbuka dan mempunyai undang-undang untuk mencegah penyalahgunaan kebebasan bersuara. Seperti Iceland, polis di New Zealand tidak membawa senjata api peribadi.

 

3. Portugal

Portugal menduduki tempat ketiga dalam kedudukan negara paling aman . Pada tahun 2014, Portugal berada di kedudukan ke-18 di seluruh dunia dan sejak itu telah mengorak langkah besar untuk menduduki tempat ketiga. Tidak seperti Iceland dan New Zealand, Portugal mempunyai polis bersenjata. Walau bagaimanapun, nampaknya kehadiran polis yang meningkat telah menyebabkan kadar jenayah menurun di negara ini.

 

Dalam tempoh enam tahun yang lalu, Portugal telah menunjukkan kebangkitan ekonomi, mengurangkan kadar pengangguran daripada lebih 17% ke bawah 7%. Disebabkan tahap keselamatannya yang begitu baik, Portugal disenaraikan sebagai negara terbaik untuk pesara pada tahun 2020 mengikut Indeks Persaraan Global Tahunan .

 

4. Austria

Austria adalah negara keempat paling selamat di dunia. Skor 2020 Austria meningkat sedikit sebanyak 0.011 mata daripada 2020 tetapi mengekalkan kedudukan tempat keempatnya. Austria, bagaimanapun, menyaksikan kemerosotan dalam petunjuk demonstrasi keganasan selepas pemilihan Parti Rakyat Sebastian Kurz pada Oktober 2017. Disebabkan ketidakstabilan politik negara, pergolakan sosial telah meningkat. Austria, sebaliknya, adalah negara yang sangat selamat untuk dikunjungi. Jenayah serius jarang berlaku, walaupun orang ramai harus sedar tentang penyeluk saku dan peragut dompet. Selain itu, Austria telah terhindar daripada sebarang tindakan keganasan besar.

 

5. Denmark

Berada di tempat kelima dalam Indeks Keamanan Global, Denmark adalah salah satu negara paling selamat dan paling gembira di dunia. Berdasarkan laporan orang awam, mereka rasa selamat pada bila-bila masa siang atau malam, walaupun kanak-kanak. Denmark mempunyai tahap kesaksamaan yang tinggi dan rasa tanggungjawab bersama yang kuat untuk kebajikan sosial – dua perkara yang menyumbang kepada keselamatan dan kebahagiaan Denmark.

 

Rasuah jarang berlaku dalam perniagaan atau politik, kerana kejujuran dan kepercayaan adalah keutamaan utama di Denmark. Denmark juga merupakan negara kebajikan, bermakna setiap orang menerima perkhidmatan dan faedah yang membantu mereka menjalani kehidupan yang selesa. Semua orang di Denmark mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan tanpa bayaran tambahan kepada mereka, pendidikan tanpa tuisyen, dan warga tua disediakan pembantu penjagaan di rumah.

 


6. Kanada

Kanada ialah negara keenam paling selamat di dunia menurut Indeks Keamanan Global, mengekalkan kedudukannya sejak 2019. Kanada menerima markah yang sangat baik untuk konflik dalaman, tahap jenayah dan kestabilan politik. Selain peluang pekerjaan yang baik, akses yang baik kepada penjagaan kesihatan, dan kerajaan yang berkesan, Kanada mempunyai penduduk yang paling terkenal mesra di dunia. Kanada mempunyai kadar jenayah yang kira-kira satu pertiga daripada jirannya, Amerika Syarikat (masing-masing 1.6 insiden setiap 100,000 berbanding 4.5 setiap 100,000). Dalam tinjauan Gallup 2018 , 84% rakyat Kanada yang ditinjau mengatakan bahawa mereka berasa selamat di negara mereka.

 

7. Singapura

Singapura menduduki tempat ketujuh dalam GPI. Dalam laporan Gallup yang sama dari 2018, penduduk Singapura merasakan keselamatan peribadi tertinggi dan mempunyai pengalaman positif dengan penguatkuasaan undang-undang berbanding negara lain. Singapura mempunyai salah satu kadar jenayah terendah di dunia, yang disebabkan oleh hukuman berat yang dikenakan untuk jenayah kecil sekalipun.

 

Kerajaan dan polis mengawal ketat penggunaan dan pemilikan senjata api, jadi jenayah ganas dan konfrontasi jarang berlaku di Singapura. Negara kota itu juga merupakan bandar kedua paling selamat di dunia menurut Indeks Bandar Selamat daripada Unit Perisikan Ekonomi (EIU). Singapura menduduki tempat pertama untuk keselamatan infrastruktur dan keselamatan peribadi, kedua untuk keselamatan digital, dan kelapan untuk keselamatan kesihatan.

 

8. Republik Czech

Republik Czech naik dua anak tangga daripada kedudukan 2019 daripada sepuluh kepada lapan. Kadar jenayah telah menurun secara berterusan selama beberapa tahun, terutamanya jenayah kekerasan walaupun mempunyai akses yang agak mudah kepada senjata di negara ini. Republik Czech juga mempunyai kesan keganasan yang rendah. Kejatuhan kedudukan negara adalah disebabkan penglibatan yang agak tinggi dalam konflik asing, nisbah tinggi bilangan banduan per kapita, dan penilaian pasukan keselamatan dan polis.

 


9. Jepun

Negara kesembilan paling selamat di dunia ialah Jepun. Jepun telah berada dalam sepuluh negara teratas dalam Indeks Keamanan Global selama 13 tahun, secara konsisten menerima markah tinggi untuk kadar jenayah yang rendah, konflik dalaman dan keganasan politik. Beberapa perkara yang membimbangkan adalah hubungan Jepun yang bermasalah dengan negara jirannya serta  peningkatan saiz dan kuasa pasukan pertahanan negara itu.

 

Jepun terkenal dengan penghijrahan yang terhad dan akses terhad kepada senjata api. Jepun tidak melihat membawa senjata api sebagai hak individu. Menurut Indeks Bandar Selamat daripada Unit Perisikan Ekonomi, Tokyo dianggap sebagai bandar paling selamat di dunia, menduduki tempat pertama dalam keselamatan siber, kedua untuk keselamatan kesihatan, dan keempat untuk keselamatan infrastruktur dan keselamatan peribadi.

 

10. Switzerland

Menamatkan sepuluh negara paling selamat ialah Switzerland, yang mempunyai markah 1.366. Switzerland berada dalam kedudukan lima teratas dalam domain Keselamatan dan Keselamatan, kehilangan satu mata dari 2019. Bersama dengan beberapa negara lain yang sangat aman, Switzerland disenaraikan dalam kalangan sepuluh pengeksport senjata tertinggi per kapita setiap tahun selama lima tahun yang lalu. Nasib baik, Switzerland menduduki tempat keempat di peringkat global untuk keselamatan makanan dan merupakan antara sepuluh negara paling aman untuk konflik domestik dan antarabangsa yang berterusan. [worldpopulationreview.comworldpopulationreview.com)

Catat Ulasan

0 Ulasan