Subscribe Us

Campuran Baking Soda & Cuka, Sangat Berkesan Membersih Kotoran Degil Dan Menutralkan Bau Busuk

Cuka dan baking soda (sodium bikarbonat) adalah pembersih semula jadi yang lembut.  Kedua-dua bahan ini merupakan ruji dapur, bahan keperluan yang semestinya anda sudah miliki di dapur rumah! 


Sekiranya anda menggunakan bahan ini bersama-sama dengan betul, ia dapat menghapus segala kotoran berminyak, kesan air berdaki, dan juga kotoran yang degil. Selain itu, ia sangat bagus untuk menutralkan bau busuk dan membunuh bakteria.

 

Baking soda adalah pewangi semula jadi dan pelelas yang baik, sangat bagus untuk penyerapan bau dan penyental. Asid cuka pula berkesan menghapus kotoran minyak dan mengilatkan sesuatu, menjadikan kedua-dua bahan ini juara untuk membersihkan permukaan kotoran degil seperti meja, sinki, bilik air dan tingkap.

 

Berikut antara kebaikan hasil gabungan baking soda dan cuka disalin dari berbagai sumber, /wikihow.com;

 

1. Saliran yang berbau busuk kembali segar

Campurkan 1/2 cawan (110g) baking soda dengan 1/4 cawan (68g) garam dan masukkan campuran ke dalam longkang anda.

Panaskan 1 cawan (240 mL) cuka putih di atas dapur sehingga mendidih, kemudian tuangkan ke dalam longkang. Soda penaik akan mendidih dan menggelegak kerana ia bertindak balas dengan cuka.

Tunggu 15 minit sebelum mengalirkan longkang dengan air panas.  Biarkan air panas mengalir sekurang-kurangnya 5 minit untuk membilas semua cuka, baking soda, dan kotoran.

 

Walaupun campuran ini bagus untuk menghilangkan bau dan penumpukan minyak, ia tidak akan memperbaiki saluran air yang tersumbat.

 

Bagi sinki yang berdaki teruk, taburkan sedikit soda penaik di sink anda dan berus dengan menggunakan span atau sikat gosok. Ini akan menolong membersihkan kotoran yang degil dan membunuh bau sinki anda.

 

2. Pakaian berbau lebih segar.

Apabila anda memulakan cucian anda, campurkan kira-kira 1/2 cawan (110g) baking soda ke dalam pencuci pakaian kegemaran anda.  Soda penaik akan menjadikan pencuci lebih kuat dan membantu menutralkan bau.

Semasa kitaran bilas, buka mesin basuh anda dan tuangkan 1 cawan (240 mL) cuka putih untuk membunuh bakteria penyebab bau dan melembutkan pakaian anda.

Jangan sekali-kali mencampurkan cuka dengan peluntur! Gabungan tersebut akan menghasilkan gas klorin yang sangat bertoksik.

 

3. Menghapus kotoran degil pinggan atau permukaan  

Soda penaik dan pasta cuka bersifat kasar dan boleh menghilangkan kotoran yang melekat yang sukar untuk dibersihkan. 

Taburkan sejumlah besar baking soda pada permukaan yang ingin anda bersihkan (seperti periuk kotor atau dapur masak), kemudian semburkan sedikit cuka dari botol semburan.

Ambil berus scrab atau span dan gosok dengan kuat untuk memecahkan kotoran dan jelaga yang degil.

Setelah selesai, bilas permukaan dengan air suam.


Ketika mencampurkan baking soda dan cuka, akan berlaku tindak balas terjadinya buih-buih, ini dapat membantu memerangkap dan menghilangkan kotoran dan kotoran.

Jangan gunakan cuka berlebihan sukatan untuk melarutkan baking soda sepenuhnya, ini akan menyebabkan anda tidak mendapat hasil. Cukup gunakan spritz ringan atau beberapa titis untuk membuat pes berbuih.

Tambahkan beberapa titis jus lemon sebagai ganti cuka untuk aroma sitrus yang segar.

 

4. Menghapus kotoran degil bilik air

Semburkan cuka putih di singki, pintu mandi, atau permukaan lain di mana anda mempunyai timbunan mineral atau daki sabun.

Biarkan selama beberapa jam atau semalaman untuk membiarkan cuka berfungsi.

 

Kemudian, buat pasta baking soda dengan beberapa tits air dan gunakannya untuk membersihkan kotoran degil. Bilas seluruh kawasan dengan air bersih.

 

Gosokkan kawasan dengan berus atau alas pencucian lembut. Anda juga boleh menggunakan berus gigi lama untuk masuk ke sudut sukar seperti saluran antara jubin.  Kemudian lap dengan kain sehingga segala kotoran tidak kelihatan lagi.

 

5. Menutralkan bau tidak menyenangkan peti sejuk

Kosongkan peti sejuk anda, kemudian campurkan soda penaik dengan air suam secukupnya untuk membuat pasta sental. 

Letakkan campuran di atas span atau pad penggosok dan gosokkan semua kotoran. 

Campurkan satu bahagian cuka putih dengan satu bahagian air suam dan lap bahagian dalam peti sejuk sehingga dapat membunuh bakteria penyebab bau.

 

Anda juga boleh meninggalkan bekas baking soda terbuka di dalam peti sejuk anda untuk menyerap bau busuk. Walau bagaimanapun, ingat bahawa arang aktif mungkin pemakan bau yang lebih berkesan!

 

6. Mengembalikan kasut putih yang kotor seperti baru

Campurkan 1 sudu besar (14g) baking soda dengan 2 sudu besar (30 mL) cuka putih dan 1 cawan (240 mL) air.

Gunakan berus gigi lama ke dalam campuran untuk membersihkan kotoran dan noda dengan lembut sehingga kasut putih anda kelihatan cerah dan kembali seperti baru.

Sebagai bonus, cuka akan membantu memecahkan bakteria dan membiarkan kasut anda yang berbau kembali lebih segar!

 

7. Menghilang kotoran pada gril panggang

Rendam gril panggang anda dalam air sabun panas sekurang-kurangnya 30 minit. 

Kemudian, campurkan sedikit soda penaik dan cuka putih secukupnya untuk membuat pes pelelas.

Gosok mana-mana kotoran yang degil dengan skrub. Basuh dengan air sabun, kemudian lap hingga kering dengan tuala mikrofiber bersih.

Anda juga boleh menggunakan baking soda dan cuka secara berasingan untuk membersihkan gril panggang anda.

 

Cara lain, sembur gril panggang anda dengan campuran 1 bahagian air dan 1 bahagian cuka putih, kemudian biarkan selama 10 minit. Gosok atau lap dengan pad penggosok lembut atau penyental, kemudian bilas. [wikihow.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan