Subscribe Us

Fungsi Dan Kebaikan Penapis Air Luar Rumah


Perlukah sistem penapisan air luar rumah yang bagus? Bolehkah anda bayangkan bagaimana rasanya tidak mempunyai air bersih di rumah anda? Jika anda memikirkan sedemikian, anda akan merasakan betapa sukarnya kehidupan apabila tidak mempunyai bekalan air bersih di rumah.


Tanpa pemasangan penapis air yang betul, anda tidak mungkin mengetahui apa yang tersembunyi di dalam air paip kita. Selain kandungan klorin, anda mungkin tidak memikirkan apa yang ada di dalam air paip kita, sedangkan ia amat berkemungkinan boleh saja mengandungi patogen yang tidak diketahui seperti bakteria, bahan kimia dan bahan cemar lain.  Sebagai akibat, ia boleh memberi kesan kepada kesihatan dan merugikan anda secara keseluruhan.


 

Mendapan mineral boleh merosakkan paip dan peralatan anda dari semasa ke semasa, boleh menyebabkan kulit kering dan merengsa juga. Mempunyai sistem penapisan air luar rumah boleh memberikan penyelesaian untuk memastikan rumah anda mempunyai bekalan air tulen untuk semua keperluan, mudah dan selamat.

 

Jika anda masih belum yakin sepenuhnya, artikel itu menghuraikan beberapa faedah menggunakan sistem penapisan air luar:

 

Melindungi Kesihatan Rumah dan Keluarga

Jika anda mempunyai penapis air luar rumah, sebenarnya anda  telah melindungi kesihatan keluarga anda daripada patogen yang berpotensi menyebabkan penyakit.  Sistem penapis menapis bahan berbahaya yang terkandung di dalam air paip kita. 


Air Minuman Lebih Selamat

Walaupun air paip kita berasal dari loji rawatan air, ia masih mengandungi bahan cemar seperti plumbum, bahan kimia seperti fluorida dan tahap kandungan klorin sering berubah-ubah. Malah, kebanyakan air paip mengandungi beberapa tahap pencemaran. Satu-satunya cara untuk mengetahui kandungan air anda adalah dengan mengujinya. Memasang sistem penapisan air memastikan anda minum dan menggunakan air bersih, air tulen yang lebih sihat dengan rasa yang lebih baik dan tidak berbau.


Pancuran Mandian Yang Lebih Sihat

Jika meminum air yang tercemar tidak baik untuk kesihatan anda, begitu juga mandi dengan air tersebut boleh menjadi tidak sihat. Badan anda masih menyerap bahan cemar berbahaya melalui kulit. Bahan kimia seperti klorin, walaupun pada tahap yang dianggap selamat, ia juga boleh menyebabkan kerengsaan dan kekeringan kulit. 

 

Paip Dan Peralatan Tahan Lama

Kandungan mineral yang terdapat dalam air paip anda serta bahan  kimia berbahaya yang mungkin ada, boleh terkumpul dari masa ke masa dan ini akan mendatangkan masalah pada sistem paip anda. Perkakas yang digunakan oleh sistem paip anda, sistem pelupusan sampah dan peralatan kelengkapan rumah juga boleh terjejas secara negatif oleh air keras atau tercemar. Oleh itu, bekalan air paip dengan sistem penapis berkualiti boleh membantu sistem paip bertahan lebih lama, mengurangkan kos yang boleh terakru daripada pembaikan paip dan perkakas, di samping membekalkan air yang tulen dan selamat digunakan.Kesimpulan

Sama ada anda membuat keputusan untuk menggunakan sistem penapis dalaman, luaran atau gabungan dua sistem penapisan air, kelebihan berikut akan memastikan anda berpuas hati dengan pembelian anda. Oleh itu, anda harus mempertimbangkan untuk melabur dalam salah satu daripada dua sistem penapisan air di Malaysia untuk menjamin keselamatan dan kesihatan anda sekeluarga. [Rujukan pelbagai sumber]

Catat Ulasan

1 Ulasan

NHannah berkata…
Terima kasih atas perkongsian info yang sangat membantu 😊 Boleh rujuk artikel ni juga kalau nak survey penapis air dulu https://fazillahasyikin.blogspot.com/2022/06/best-outdoor-water-filter-for-your-house.html