Subscribe Us

Telinga Berdesing Adalah Tanda Masalah Kesihatan, Bukan Kerana Nama Diseru!

Mungkin ada di antara kita yang sering merasa telinga seakan berbunyi dan berdesing seperti berada di tanah tinggi atau di dalam kapal terbang. Keadaan ini menyebabkan kita berasa tidak  selesa.

 

Pun begitu tahukah anda, telinga berdesing yang kerap datang secara tiba-tiba sebenarnya itu adalah gejala penyakit. Justeru, kita harus lebih memahami tentang punca terjadinya telinga berdesing atau juga dikenali sebagai ‘tinnitus’.

 

TANDA DAN GEJALA

Tinnitus adalah gejala penyakit dan bukannya sejenis penyakit. Ia boleh melibatkan satu atau kedua-dua telinga. Bunyinya boleh dikaitkan dengan mengikut denyutan jantung/ tidak mengikut denyutan jantung. Gejala tinnitus ini mungkin sekejap atau lama dan boleh jadi berterusan atau berulang ulang.

Antara gejala gejala yang berkaitan ialah kurang pendengaran, sakit kepala dan pening kepala (vertigo).


APAKAH PUNCA TELINGA BERDESING?

Pelbagai keadaan dan penyakit lain boleh menyebabkan telinga berdesing, termasuk:

 

1. Penyumbatan telinga disebabkan oleh pengumpulan lilin, jangkitan telinga, atau jarang sekali, tumor jinak saraf yang membolehkan kita mendengar (saraf pendengaran)


2. Ubat-ubatan tertentu terutamanya aspirin , beberapa jenis antibiotik , anti-radang, diuretik gelung, dan antidepresan , serta ubat kina ; tinnitus disebut sebagai kesan sampingan yang berpotensi untuk kira-kira 200 ubat preskripsi dan bukan preskripsi.


3. Proses penuaan semula jadi, yang boleh menyebabkan kemerosotan koklea atau bahagian lain telinga


4. Penyakit Meniere, yang menjejaskan bahagian dalam telinga


5. Otosklerosis, penyakit yang mengakibatkan kekakuan tulang kecil di telinga tengah


6. Keadaan perubatan lain seperti tekanan darah tinggi, penyakit kardiovaskular, masalah peredaran darah, anemia , alahan, kelenjar tiroid yang tidak aktif , penyakit autoimun dan diabetes


7. Masalah leher atau rahang, seperti sindrom sendi temporomandibular ( TMJ ).


8. Kecederaan pada kepala dan leher


Tinnitus boleh menjadi lebih teruk kepada sesetengah orang jika mereka minum alkohol, merokok, minum minuman berkafein, atau makan makanan tertentu. Atas sebab yang belum jelas sepenuhnya kepada penyelidik, tekanan dan keletihan nampaknya memburukkan tinnitus. Sumber rujukan [webmd.comkeluarga.my]

Catat Ulasan

0 Ulasan