Subscribe Us

Lima Negara Memiliki Rizab Uranium Terbesar Di Dunia

Uranium adalah komoditi penting dalam sektor tenaga nuklear. Sumber uranium yang dilombong telah menyediakan bahan bakar untuk penjanaan tenaga nuklear selama lebih dari 60 tahun, dan hari ini tenaga nuklear merangkumi 10 peratus daripada keperluan tenaga global.

 

Permintaan uranium global dijangka terus meningkat pada tahun-tahun mendatang, yang memberi petanda baik untuk harga uranium pada masa depan. Menurut Persatuan Nuklear Dunia (WNA), lebih daripada 50 reaktor nuklear sedang dalam pembinaan di seluruh dunia, dan peningkatan kapasiti yang ketara pada loji yang ada juga sedang direncanakan.

 

Pengeluaran uranium global yang direkodkan berjumlah pada tahun terakhir 2019 ialah 53,656 tan U3O8.  Menurut WNA, lima negara dengan sumber uranium terbesar, dari data yang diperoleh adalah seperti berikut;

 

1. Australia

Sumber uranium: 1,692,700 tan (28 peratus sumber uranium dunia)

 

Walaupun Australia menduduki tempat ketiga dalam pengeluaran uranium global, di belakang Kazakhstan dan Kanada, ia mengambil mahkota sebagai pengeluar sumber uranium terbesar di dunia. Permata mahkota Australia adalah Olympic Dam, satu simpanan uranium terbesar di dunia. Deposit uranium utama lain di negara ini termasuk Ranger, Beverley dan Four Mile.

 


2. Kazakhstan

Sumber uranium: 906,800 tan (15 peratus sumber uranium dunia)

 

Kazakhstan menduduki tempat pertama dalam pengeluaran uranium dunia; syarikat perlombongan uranium nasionalnya, Kazatomprom, adalah pengeluar uranium terbesar di dunia. Walau bagaimanapun, negara Asia Tengah ini berada di tempat kedua dari segi sumber uranium terbesar.

 

3. Kanada

Sumber uranium: 564.900 tan (9 peratus sumber uranium dunia)

 

Pengeluar uranium kedua terbesar, Kanada adalah ketiga terbesar dari segi negara uranium teratas berdasarkan rizab. Negara Amerika Utara mempunyai dua lombong uranium teratas di dunia : Cameco's (TSX: CCO , NYSE: CCJ) Cigar Lake dan McArthur River.

 

Tenaga nuklear menyumbang sekitar 15 peratus daripada permintaan elektrik Kanada. Infrastruktur tenaga nuklear negara ini merangkumi lima loji janakuasa dan 22 reaktor tenaga nuklear.

 

4. Rusia

Sumber uranium: 486,000 tan ( 8 peratus sumber uranium dunia)

 

Sebagai negara terbesar dengan daratan, Rusia memiliki banyak sumber mineral, termasuk 8 persen uranium yang terkenal di dunia. 

 

Menurut WNA, tenaga nuklear menyumbang 18 peratus daripada campuran tenaga Rusia. Pada masa ini, negara ini mempunyai 38 reaktor nuklear yang menghasilkan elektrik 28.578 megawatt, dengan 21 unit tambahan dirancang dan 23 unit dicadangkan.

 

5. Namibia

Sumber uranium: 448,300 tan ( 7 peratus daripada sumber uranium dunia)

 

Negara pengeluar uranium keempat terbesar di dunia, Namibia berada di tangga kelima untuk negara uranium teratas. Lombong Langer Heinrich dan lombong Rössing, mampu menghasilkan  10 peratus daripada pengeluaran uranium dunia.  Simpanan Namibia yang utama juga termasuk Trekkopje, berhampiran Rössing dan dan lombong uranium kelas dunia Husab. [investingnews.com, www.world-nuclear.org]

Catat Ulasan

0 Ulasan