Subscribe Us

9 Manfaat Kesihatan Makan ‘Tomato Superfood’

Tomato ialah sayuran jenis buah, yang menjadi makanan kepada manusia di merata dunia.  Ia berasal dari Amerika Selatan dan kini penanamannya telah menjadi meluas di semua negara beriklim tropika.

 

Tomato adalah superfood yang padat dengan nutrien.  Ia menawarkan manfaat kepada pelbagai sistem badan. Kandungan nutrisinya bermanfaat untuk kulit yang sihat, penurunan berat badan, dan kesihatan jantung.  Antara Khasiat tomato adalah seperti berikut;

 

1. Lycopene - antioksidan terkuat yang pernah ada

Lycopene adalah karotenoid yang paling banyak di dalam tomato yang telah masak dan didapati dalam jumlah tertinggi dalam kulit tomato. Semakin merah tomato tersebut, semakin banyak lycopene yang terkandung di dalamnya.


Lycopene membantu melindungi sel-sel imun dari radikal bebas yang merosakkan, yang merupakan molekul yang boleh membahayakan sel dan DNA. Selain melawan radikal bebas,  juga ditemukan menurunkan kolesterol, lycopene mencegah pembekuan darah, dan menurunkan risiko strok, pencegahan pengerasan arteri dan peningkatan fungsi imun.

 

2. Mencegah penyakit jantung

Kebanyakan resipi masakan di US dan Eropah juga Asia menggunakan tomato di dalamnya. Terdapat alasan yang sangat baik di sebaliknya. Tomato adalah sumber kaya vitamin E, Flavonoid, kalium, beta karoten, folat dan likopen yang membantu melindungi sel-sel vaskular dan juga lipoprotein daripada pengoksidaan, yang menyebabkan plak terbentuk di arteri.


3. Meningkatkan kesihatan mata

Vitamin A yang terdapat dalam tomato membantu membran mukus, kulit dan juga permukaan mata. Ia bertindak sebagai penghalang yang berkesan terhadap virus dan juga bakteria, yang seterusnya mengurangkan risiko masalah pernafasan, jangkitan mata, penyakit kulit, dan jangkitan penyakit lain.

 

Tahap Vitamin A yang rendah menyebabkan mata mengalami kesukaran dalam mengesan cahaya dan juga menghantar maklumat visual ke otak, yang akhirnya dapat menyebabkan kebutaan.

 

4. Melawan kemurungan

Asid folik dalam tomato bukan hanya untuk meningkatkan peluang kesuburan badan.  Para saintis menyatakan bahawa apabila orang mempunyai kadar asid folik yang lebih tinggi, mereka mempunyai tahap kemurungan yang rendah.

 

5. Menstabilkan tahap gula dalam darah

Tomato juga mengandungi asid alfa-lipoik, ia adalah antioksidan yang membantu mengubah glukosa menjadi tenaga. Antioksidan ini juga menyerang radikal bebas yang dapat membantu menjana semula antioksidan lain untuk melakukan perkara yang sama.

 

6. Pencegahan barah

Lycopene yang terdapat pada tomato juga telah diakreditasi untuk mencegah beberapa jenis barah. Para penyelidik juga mendapati bahawa orang-orang yang menikmati diet atau produk yang kaya dengan tomato, mengekalkan kadar Lycopene secara berkala dan juga mempunyai kadar kanser pankreas 31 peratus lebih rendah.

 

7. Banyak karotenoid

Tomato mengandungi banyak Karotenoid, sejenis fitokimia yang menjadikan tanaman berwarna-warni dan juga melindungi tanaman dari kerosakan akibat radikal bebas yang disebabkan oleh sinar matahari. Terdapat total empat karotenoid utama iaitu Lycopene, Alpha-Carotene, Beta Carotene, dan Lutein. Setiap karotenoid ini membantu tubuh kita untuk kekal sihat.

 

8. Melawan keradangan

Lycopene yang terdapat di dalam tomato membantu memerangi keradangan, bagaimanapun, ada juga komponen lain dalam tomato yang membantu melawan keradangan. Komponen atau sebatian ini adalah Quercetin serta Kaempferol, yang terdapat dalam flavonoid dan merupakan anti-oksidan super, yang terutama tertumpu pada kulit tomato.

 

9. Mendapatkan lebih banyak kalium

Sebiji tomato besar mengandung hampir 500 miligram kalium, yang merupakan sekitar 10 persen dari keperluan harian tubuh manusia. Tahap kalium yang betul juga mencegah batu karang. [pelbagai sumber, lifesaudiarabia]

Catat Ulasan

0 Ulasan