Subscribe Us

Penduduk Dunia Mengikut Warna Mata

Jumlah penduduk dunia pada masa ini adalah lebih 8 bilion orang, dan setiap seorang daripada mereka berbeza antara satu sama lain. Warna anak mata seseorang mungkin salah satu perkara pertama yang diperhatikan apabila mereka melihat satu sama lain. Oleh itu, adalah menarik untuk memerhati bagaimana warna anak mata seseorang di suatu petempatan tertentu penduduk dunia berbeza warna, ada yang mempunyai anak mata coklat, biru, hazel, ambar, hijau dan kelabu. Warna mata bukan sahaja mempengaruhi keperibadian seseorang tetapi juga mencerminkan keturunan seseorang, kepekatan melanin dalam iris, dan juga keadaan kesihatan semasa seseorang.

 

Bagaimana Warna Mata Ditentukan?

Dua faktor mempengaruhi warna mata seseorang: pigmentasi iris mata dan kekerapan penyerakan cahaya oleh medium keruh dalam stroma iris. bagi manusia, pigmentasi iris ini bergantung kepada kepekatan melanin dalam epitelium pigmen iris, kandungannya dalam stroma iris, serta ketumpatan selular stroma. Semakin banyak kepekatan melanin seseorang, semakin gelap mata seseorang.


Walau bagaimanapun, genetik dan warisan warna mata yang berbeza pada manusia adalah agak kompleks. Sehingga 2010, penyelidik percaya bahawa sebanyak 16 gen berbeza mempengaruhi warna mata pada manusia, dan kebanyakan gen ini memainkan peranan penting dalam pengeluaran, pengangkutan, dan penyimpanan pigmen melanin.

 

Mata Coklat

Sebanyak 70-80% penduduk dunia mempunyai iris berwarna coklat atau berpigmen gelap, menjadikan coklat sebagai warna mata yang paling biasa di seluruh dunia. Penyelidik di Akademi Oftalmologi Amerika telah menyatakan bahawa setiap orang di planet bumi mempunyai mata coklat sekitar 10,000 tahun dahulu. Pembentukan mata coklat terutamanya disebabkan oleh kepekatan tinggi melanin dalam stroma iris, yang membolehkan penyerapan cahaya yang lebih pendek dan lebih panjang.

 

Walau bagaimanapun, warna coklat berbeza-beza bergantung kepada kedudukan bahagian dunia yang didiami. Warna mata yang paling biasa ialah coklat gelap di Afrika , Asia Timur dan Asia Tenggara. Warna mata coklat muda paling biasa ditemui di Eropah, Asia Barat dan Amerika.

 

Mata Biru

Warna mata kedua paling biasa di seluruh dunia ialah biru, dengan anggaran kira-kira 8-10% daripada populasi dunia berkongsi sifat ini. Mata biru terutamanya disebabkan oleh kepekatan rendah melanin dalam stroma iris. Ini mengakibatkan penyerapan panjang gelombang cahaya yang lebih panjang oleh epitelium dasar gelap dan pantulan panjang gelombang yang lebih pendek.

 

Para saintis percaya bahawa semua orang bermata biru menjejak kembali kepada nenek moyang yang sama, yang kemungkinan besar membawa mutasi genetik yang mengakibatkan pengeluaran melanin berkurangan. Mata biru yang paling biasa dilihat di Eropah utara dan timur, terutamanya di sekitar Laut Baltik. Mata biru juga terdapat di Asia Tengah, Afrika Utara, Asia Selatan, Asia Barat, dan Eropah Selatan.

 

Mata Hazel

Kira-kira 5% daripada penduduk dunia mempunyai mata hazel. Warna mata hazel terutamanya disebabkan oleh gabungan jumlah melanin dan taburan Rayleigh yang baik. Mata hazel biasanya gabungan hijau dan coklat dan selalunya berbintik emas atau oren. Fakta yang menarik ialah mata ini kelihatan akan bertukar warna dalam pencahayaan yang berbeza. Mata hazel adalah yang paling biasa di Timur Tengah, Afrika Utara, Brazil dan orang-orang warisan Sepanyol.

 

Mata Amber

Amber ialah warna mata ketiga paling jarang di dunia selepas hijau dan kelabu, dan hanya kira-kira 5% daripada populasi dunia mempunyai mata amber. Mata amber mempunyai kandungan melanin lebih sedikit daripada mata hazel dan warna pejal kekuningan/keemasan, terutamanya disebabkan oleh lipochrome pigmen kuning. Tidak seperti mata hazel, yang kelihatan bertukar warna, mata amber mempunyai warna emas pejal. Warna mata kuning biasanya ditemui di Pakistan dan wilayah Balkan, serta di Perancis Selatan, Semenanjung Iberia, Itali dan Hungary , dan dalam jumlah yang lebih sedikit di Timur Tengah, Colombia dan wilayah Kon Selatan.

 

Mata Hijau

Hanya 2% daripada penduduk dunia mempunyai mata hijau, menjadikannya warna mata yang paling jarang. Mata hijau adalah hasil gabungan beberapa faktor termasuk pigmentasi coklat muda dalam stroma iris, warna biru akibat penyebaran cahaya yang dipantulkan oleh Raleigh, dan lipochrome pigmen kekuningan. Mata hijau adalah perkara biasa di kawasan Tengah, Barat dan Utara Eropah. Orang Eropah Amerika dengan keturunan Celtic dan Jerman baru-baru ini menyumbang 16% daripada orang yang bermata hijau.

 

Mata Kelabu

Selepas hijau, kelabu ialah warna mata semula jadi kedua paling jarang, dengan 3% daripada populasi dunia mempunyai mata kelabu. Orang yang mempunyai mata kelabu mempunyai sedikit atau tiada melanin dalam iris mereka tetapi mempunyai kepekatan kolagen yang tinggi dalam stroma. Oleh kerana kepekatan kolagen yang besar ini, cahaya dipantulkan secara berbeza daripada warna mata yang lain. Mata kelabu adalah perkara biasa ditemui di bahagian Asia Tengah, Asia Selatan, Timur Tengah, dan dalam kalangan orang Algeria Shawia di Afrika Barat Laut. [worldatlas.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan