Subscribe Us

Flowerhorn Kamfa Spesies Hibrid Tercantik


Flowerhorn cichlid adalah ikan akuarium hiasan yang terkenal dengan warnanya yang terang dan kepala berbentuk khas berupa benjolan besar. Yang dipanggil Kelopak kepala, atau kok, secara formal disebut bonggol nuchal. Seperti cichlid ikan red blood parrot, ikan flowerhorn adalah hasil kacukan buatan manusia daripada beberapa jenis cichlid  berbeza. Pertama kali dikembangkan di Malaysia, Thailand, dan Taiwan, ikan ini menjadi sangat popular di kalangan penggemar ikan Asia. Mereka juga dipelihara oleh penggemar hobi di AS dan Eropah. 


Sekitar tahun 2000 hingga 2001, varieti Kamfa muncul. Ini adalah kacukan dari jenis flowerhorn yang disilangkan dengan spesies genus Vieja atau dengan cichlid red parrot. Hasil kacukan ini membawa beberapa sifat baru, seperti mulut pendek, ekor terbungkus, mata cekung, dan benjolan kepala yang semakin besar. 


Melihat kepada keunikan sifat-sifat ini, pengembang perusahaan ikan hiasan mula membiak ikan flowerhorn kamfa ini agar berkembang lebih cepat dan menjadi lebih berwarna-warni, badannya berbintik-bintik mutiara.

5 Ciri Utama Kamfa Mesti Dimiliki

• Tubuh persegi: Kamfa mesti menampilkan bentuk badan yang berbentuk segi empat, kerana badan yang meruncing panjang biasanya merupakan ciri Zhen Zhu.

• Bibir Bulat: Kamfa berkualiti tinggi mempunyai bibir bulat, bukan mulut runcing seperti yang dilihat terutamanya di Zhen Zhu.

• Tidak ada gigitan / tidak berlebihan: Biasanya gigitan bawah dan gigitan berlebihan adalah sifat Zhen Zhu. Kamfa berkualiti tinggi jarang menunjukkan kecacatan seperti itu.

• Sirip Dibungkus: Ini adalah prasyarat Kamfa. Kamfa mesti mempunyai sirip yang kuat yang dibalut, misalnya sirip punggung dan sirip dubur harus melilit sirip ekor. Sebagai tambahan, Kamfa tidak boleh mempunyai sirip yang panjang dan belakang kerana sifat ini ditunjukkan terutamanya oleh Zhen Zhus.

• Ekor Kuat: Sinar di ekor ekor Kamfa mestilah kuat dan tegak, tidak boleh menyebabkan ekor terkulai. Zhen Zhus biasanya terdedah kepada ekor yang terkulai dan lemah.

Kamfa

Varieti ini berasal langsung dari luohan. Ciri utamanya adalah mata putih atau kuning (mata merah mungkin tetapi jarang), ekor lebar seperti kipas, benjolan kepala berwarna air, mata cekung, dan bibir yang lebih kecil daripada Zhen Zhu. Varietas ini umumnya juga mempunyai badan yang lebih besar dan persegi daripada yang terdapat pada Zhen Zhu. Bunga kepala dapat dijumpai pada Kamfa, tetapi tidak begitu menonjol seperti pada Zhen Zhus.


King Kamfa

Ia dari keluarga Kamfa, ikan ini biasanya mempunyai mata cekung putih atau kuning, walaupun mata merah mungkin tetapi jarang. Ciri khas strain ini merangkumi barisan bunga ganda hitam yang kuat di sepanjang garis sisi, dan mutiara putih yang sangat tebal. Berasal dari Thailand, strain ini telah menyaksikan kelahiran semula baru-baru ini di Vietnam. Tubuh khas Kamfa, dengan ekor kipas, dan badan yang lebih panjang daripada Kamfas lain.  King Kamfa adalah jenis yang paling mahal.


Kamfa Malau

Tubuh dan wajah menyerupai Kamfa. Mata finnage dan cekung mencerminkan gen Kamfa. Ciri utama Kamfamalau adalah mutiara. Sirip biasanya kelihatan seperti mutiara "buram" yang jarang dijumpai pada jenis flowerhorn yang lain. Pearling biasanya melintasi benjolan kepala, jarang sekali terdapat varietas bunga. Strain ini menunjukkan ciri terbaik Kamfa Malau. [Sumber video/ wkipedea]

Catat Ulasan

0 Ulasan