Subscribe Us

Bahan Paling Keras Dan Tahan Lasak Di Planet Bumi

Keras dan tahan lasak sesuatu bahan tertentu merujuk kepada kekuatan dan kemampuan pelbagai bahan terhadap tahap daya luaran yang menekankan bahan tersebut. Bahan superhard diukur pada skala yang dikenali sebagai Vickers Hardness Test. Unit yang menyatakan apa jenis tekanan yang dapat diambil oleh barang sebelum pecah disebut gigapascals (GPa). Contohnya, bahan semula jadi yang paling kuat yang kita ketahui adalah berlian, dan ia mempunyai skor antara 70 hingga 150 GPa. Apa-apa yang berukuran di atas 40 GPa dianggap sebagai bahan superhard. 

 

Berikut 5 bahan paling lasak dan paling berdaya tahan di planet bumi;

 

1. Grafena

Grafena ‘Graphene’ adalah bahan yang diramalkan akan memberi kesan besar pada industri aeroangkasa dan pengeluaran kenderaan. Namun, sejak penemuannya pada tahun 2010, ia belum dapat digunakan di luar aplikasi eksperimen yang kebanyakannya dalam ujian berkaitan ruang yang menunjukkan hasil yang sangat menjanjikan.  Grafena 200 kali lebih kuat daripada keluli, 1000 kali lebih ringan daripada kertas. Graphene terbuat dari hanya satu lapisan atom karbon yang diposisikan dalam bentuk kisi segitiga. Ia sangat fleksibel, dan cara atom karbonnya bergabung menjadikannya bukan sahaja sangat kuat dan sangat konduktif terhadap elektrik dan suhu panas. Berbanding dengan tembaga, jaringan yang terdiri daripada lembaran graphene terikat mempunyai 10 peratus jisim dengan kekonduksian termal hingga dua kali ganda.


2. Serat Karbon

Serat karbon adalah bentuk serat yang kebanyakannya atom karbon disusun dalam corak heksagon. Serat ini mempunyai diameter sekitar 5-10 mikrometer. Perbezaan utama antara graphene dan serat karbon adalah ukuran graphene adalah ketebalan lapisan atom karbon tunggal dengan diameter yang jauh lebih kecil. Ciri-ciri serat karbon yang menjadikannya pilihan tepat untuk membina peralatan ketenteraan , roket, dan bahagian kereta sport yang berkekuatan tinggi dan ringan. Serat karbon juga sangat berdaya tahan dengan suhu yang tinggi dan sangat tahan terhadap sebilangan bahan kimia pelelas yang berbeza.

 


3. Kevlar

Bahan keras lain yang disesuaikan dengan industri automotif dan ketenteraan adalah kevlar. Kevlar lima kali lebih kuat daripada keluli ketika menghadapi ketegangan. Itulah sebabnya ia masih digunakan untuk membuat vest kalis peluru: sangat keras, tahan lasak, dan bahan yang sangat ringan.


4. Berlian

Anda mungkin menjangkakan berlian berada di atas senarai ini, tetapi bahan buatan manusia jauh lebih kuat daripada mineral paling sukar yang kita peroleh di Bumi. Berlian masih sangat diperlukan untuk digunakan dalam banyak industri walaupun harganya sangat tinggi. Beberapa jenis berlian biru khas terutamanya berfungsi sebagai penebat dan konduktor elektrik (separa).


5. Gentian Kaca

Bahan sintetik ini pertama kali dibuat pada tahun 1930-an, dan sangat serupa dengan serat karbon. Walau bagaimanapun, ia jauh lebih murah dari segi kos pembuatan berbanding  serat karbon.  Itulah sebabnya ia sering digunakan untuk melindungi bangunan secara termal. [worldatlas.com/]

Catat Ulasan

0 Ulasan