Subscribe Us

Berlian Terbesar, di Mana Keberadaannya Sekarang?

Batu berlian menjadi salah satu batu yang paling popular dan diminati semua orang kerana keindahan kilauannya.  Semakin baik karakteristik berlian tersebut harganya  pun akan semakin mahal. Namun, apa penyebab harga berlian mahal?


Proses pembentukan berlian di perut bumi memerlukan waktu yang sangat lama hingga jutaan tahun, tambahan lagi dengan kedudukannya berada jauh di perut bumi memerlukan usaha keras serta kos sangat tinggi untuk mendapatkannya.  Selain itu, beberapa warna berlian begitu limited dan jarang ditemukan.


Berlian terbentuk dari karbon yang berasal dari gunung berapi, ratusan meter di bawah permukaan bumi dengan suhu atau temperature yang sangat tinggi/panas. Batu berlian tersebut kemudian terbawa ke permukaan bumi melalui letusan vulkanik. Proses naiknya berlian ke permukaan bumi sendiri memerlukan waktu yang sangat lama, iaitu sekitar 1 – 3 bilion tahun.

 

Berlian termasuk salah satu jenis batu permata yang sangat kuat dan keras dengan satuan tingkat kekerasan 10 Mohz. Nama berlian diambil dari bahasa Yunani kuno yang bermaksud ‘Tidak Terkalahkan’.


Berlian terbesar yang pernah dijumpai ialah sebesar 3106 karat. Ia dijumpai di Afrika Selatan pada tahun 1905.  Berlian terbesar itu diberi nama "Cullinan" sempena nama pemilik lombong Sir Thomas Cullinan. Dimana keberadaan "Cullinan" berlian terbesar dunia?

Ia dibeli oleh pemerintah Transvaal Colony 1907 dan kemudian dipersembahkan kepada Raja Edward VII.


Pada tahun 1908, Cullinan dipotong menjadi kira-kira 100 butir, menghasilkan sembilan berlian besar dan banyak adik-beradik yang lebih kecil. Potongan terbesar, yang disebut "Cullinan I" atau "Star of Africa I," adalah 530 karat dan dipasang di Royal Scepter Raja Berdaulat Britain, yang dipamerkan di Menara London .


 

Batu kedua terbesar - "Cullinan II" atau "Bintang Afrika II" - adalah 317 karat dan terletak di mahkota lain, Mahkota Negara Imperial. Kedua-dua berlian ini masih berada di antara lima butir berlian potong terbesar.


Dua batu terbesar - Cullinan I dan II - kini membentuk centrepieces di Crown Jewels, dan diletakkan pada Tongkat Sovereign dengan Salib dan Mahkota Negara Imperial.

 

Walaupun tujuh batu utama pada awalnya tersimpan di Amsterdam,  kesemuanya juga telah dihadiahkan menjadi milik keluarga kerajaan Britain, kini menjadi koleksi peribadi Queen Elizabeth.


 

Lesedi La Rona

Berlian kedua terbesar yang pernah dijumpai ialah 1109 karat, Lesedi La Rona.

 

Permata berukuran bola tenis itu ditemui di Karowe, Timur Laut Botswana, pada tahun 2015. Batu itu dijual kepada tukang emas Britain, Graff dengan harga £ 40 juta pada tahun 2017, AS $53 juta.


Pada bulan April 2019, Graff telah memotong batu itu menjadi satu berlian zamrud 302 karat dan 66 butir permata yang lebih kecil.

 

Batu terbesar, bernama Graff Lesedi La Rona, masih dimiliki oleh Graff.

 

Debswana

Berlian ketiga terbesar di dunia - permata 1098 karat, tiga inci - telah dijumpai di Botswana oleh firma tempatan Debswana.  Berlian berukuran 73mm panjang, 52mm lebar dan 27mm tebal.

 

Batu itu, yang baru dijumpai pada 1 Jun 2021, dipersembahkan kepada Presiden Mokgweetsi Masisi di ibu kota Gaborone pada hari Rabu oleh pemangku pengarah urusan Debswana Diamond Company, Lynette Armstrong.

 

Permata itu, yang terdapat di Jwaneng, syarikat perlombongan  terkaya di dunia, bernilai sekitar £ 40 juta. [pelbagai sumber]

Catat Ulasan

0 Ulasan