Subscribe Us

Mengapa Ada Orang Mempunyai Lesung Pipit? Bagaimana Lesung Pipit Terbentuk?

Lesung pipit adalah lekukan kecil yang terdapat di pipi, sama ada di sisi  kedua-dua belah mulut atau di satu sisi sahaja. Lesung pipit juga boleh berlaku di tempat-tempat tubuh yang lain selain di pipi, iaitu di dagu, dan punggung bawah. 


Anda mungkin menyedari bahawa beberapa orang mempunyai lesung pipit dan yang lain tidak. Ini kerana lesung pipit dibentuk oleh perbezaan otot dan kulit wajah.

 

Bagaimana lesung pipit terbentuk

Lesung pipit terbentuk adalah disebabkan oleh perubahan otot muka yang disebut zygomaticus major . Otot ini terlibat dalam ekspresi wajah. Ini yang membantu menaikkan sudut mulut anda ketika anda tersenyum.

 

Bagi orang tanpa lesung pipit, otot utama zygomaticus biasanya bermula pada tulang di pipi anda yang disebut tulang zigomatik. Ia kemudian terus berhubung ke bawah, menyambung ke sudut mulut anda.

 


Bagi orang yang mempunyai lesung pipit, otot zygomaticus utama terbelah kepada dua bundle otot yang terpisah ketika menuju ke mulut. Satu kumpulan otot bersambung di sudut mulut. Kumpulan otot yang lain pula menghubungkan di bawah sudut mulut dan juga ditambat pada kulit di atasnya.

 

Pembelahan otot ini boleh disebut sebagai otot utama double atau bifid zygomaticus. Pergerakan kulit ke atas otot utama zygomaticus berganda ketika anda tersenyum menyebabkan lesung pipit terbentuk.

 

Lesung pipit disebabkan oleh variasi otot yang berlaku semasa perkembangan janin, yang juga dikenal pasti kerana "mistakenly referred to as a birth defect".  Ia adalah satu-satunya kecacatan kelahiran anghota manusia tetapi mewujudkan kecantikan disebaliknya.

 

Penting untuk diingat bahawa lesung pipit bukan sahaja agak berlainan dari kebiasaan, tetapi juga tidak mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan.

 


Banyak orang beranggapan lesung pipit diwarisi secara genetik dominan, walaupun terdapat beberapa perbahasan mengenai perkara ini.  Ramai orang yang berfikir bahawa lesung pipi bersifat genetik alias keturunan. Sebenarnya hal itu tidak seratus peratus benar.

 

Namun ibu bapa dengan lesung pipit memang cenderung memiliki anak dengan kondisi yang sama. Namun, tidak setiap pasangan dengan lesung pipit memiliki anak yang berlesung pipit. Dengan kata lain, pola pewarisan lesung pipit tidak dapat diprediksi.

 

Jadi berapa banyak orang yang mempunyai lesung pipit? Walaupun prevalensi lesung pipit mungkin berbeza mengikut populasi, satu kajian mendapati bahawa sekitar 37 peratus orang mempunyai lesung pipit.4 jenis lesung pipit

Terdapat empat jenis lesung pipit yang umumnya dimiliki manusia.

 

1. Dimples on One Cheek

Lesung pipit di satu sisi wajah terlihat menawan. Hal ini akan menonjolkan fitur wajah seseorang, baik pada lelaki mahupun wanita.  Jenis lesung pipit ini membuat seseorang tampak lebih muda dari usia sebenarnya.


2. Dimples On Two Cheeks

Lesung pipit di kedua sisi sangat menonjolkan fitur wajah pemiliknya. Selain yang terlihat jelas di kedua pipi, kadang ada juga orang yang memiliki lesung pipit kecil di kiri dan kanan sudut bibir. Letaknya lebih ke bawah daripada dimples yang biasa.

 

3. Dimples On Chin

Kondisi ini sebenarnya sama dengan fenomena dagu belah, yang disebabkan oleh rahang bawah tidak menyatu sempurna.

 

4. Dimples On Back

Beberapa orang memiliki dua lekukan atau cekungan di punggung bawah. Lesung pipi ini dikenali sebagai dimples of venus .

Catat Ulasan

0 Ulasan