Subscribe Us

Tingkah Laku Aneh, Kenapa Ular Kukri Membenamkan Kepalanya Ke Dalam Tubuh Katak Yang Masih Hidup Sebelum Menelan Keseluruhan Tubuh Mangsa

Tingkah laku aneh bagi speseis ular kukri bergigi pisau, di mana ular ini akan memakan organ katak hidup terlebih dahulu kemudian barulah menelan keseluruhan tubuh mangsanya. Ular kukri menghiris tubuh mangsa dengan gigi pisaunya untuk mendapatkan organ katak semasa katak masih hidup.


Pemerhatian baru menunjukkan bahawa tingkah laku ini lebih meluas dalam kumpulan ular ini daripada yang dijangkakan. Tingkah laku aneh ini menimbulkan persoalan baru mengenai mengapa ular kukri bergigi pisau akan mengeluarkan organ mangsanya yang masih hidup terlebih dahulu.


Para saintis mendokumentasikan seekor ular kukri Taiwan ( Oligodon formosanus ) dan ular kukri berambut ( Oligodon ocellatus ) mengejar makanan organ amfibia, merobek perut katak dan membenamkan kepalanya ke dalam perut mangsa. Ular kukri bahkan akan melakukan "death rolls" sambil mencengkam mangsanya, mungkin untuk menggoyangkan organ. Ketika ular menelan organ satu persatu, amfibia masih lagi hidup. Kadang-kadang, prosesnya memakan masa berjam-jam, para penyelidik melaporkan.


Terdapat 3 speseis ular kukri

- Ular kukri Taiwan (Oligodon formosanus) 

- Ular kukri berselubung (Oligodon ocellatus)

- Ular kukri berjalur kecil (Oligodon fasciolatus

Genus Oligodon tersebar luas di seluruh Asia tengah dan tropika.  Ular kukri lebih dikenali sebagai pemakan telur.


Ular ini biasanya berukuran tidak lebih dari 3 kaki (100 sentimeter) panjang.  Nama kumpulan ular ini berasal dari perkataan ‘kukri’, iaitu parang melengkung dari Nepal, kerana bentuknya mengingatkan pada gigi belakang ular yang besar. Biasanya ular Kukri menggunakan giginya untuk menghiris telur, tetapi juga boleh menjadi senjata pemotong yang hebat terhadap mangsanya, seperti yang dijumpai pada tubuh beberapa ekor katak, mangsanya yang sangat malang.


Ular kukri bertindak terhadap mangsa dengan menggigit dan melakukan sekitar 15 putaran badan, atau "gulungan kematian," semasa pertempuran dengan mangsa, menurut kajian itu.  Saintis percaya bahawa tujuan gulungan kematian ini adalah untuk merobek organ yang kemudian ditelannya.

Dalam satu kajian mengenai ular kukri, para saintis membuat hipotesis bahawa ular tersebut secara selektif memakan organ untuk mengelakkan toksin mematikan katak. Namun, ular kukri menelan katak setelah membuka organnya, mengisyaratkan bahawa ular itu mungkin mempunyai ketahanan semula jadi terhadap racun katak.

Katak juga mempunyai alat pencegah yang boleh mendorong pemangsa untuk terus menuju ke organ mereka. Walaupun katak tidak beracun, mereka secara defensif mengeluarkan lendir lengket yang mempunyai rasa yang tidak menyenangkan, menurut University of California, Berkeley's AmphibiaWeb. 


Dalam salah satu makalah baru, Bringsøe dan pasukannya menyatakan perincian pemerhatian baru terhadap Ular Kukri berjalur kecil (Oligodon fasciolatus).

Pasukan penyelidik mendapati bahawa saiz katak yang lebih kecil cenderung ditelan terus, ini bermungkinan kerana katak kecil kurang toksik daripada katak dewasa. 

 

Penyelidikan itu mendedahkan bahawa ular kukri lebih suka menelan mangsanya setelah melakukan 'death roll' yang sama.

 

Penelitian yang telah dilakukan menyebabkan para saintis lebih cenderung untuk mempercayai bahawa ukuran mangsa inilah yang menentukan bagaimana sebenarnya cara ular itu akan makan mangsanya.

 

Saintis berharap pemerhatian seterusnya akan dapat mengungkap aspek tambahan dari kebiasaan tingkah laku aneh yang menarik bagaimana ular kukri makan walaupun ia nampak sangat mengerikan. [livescience.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan