Subscribe Us

Gandom Beryan, Dasht-e Lut - Tempat Paling Panas di Planet Bumi, Tapak Kaki Boleh Terbakar!

Dasht-e Lut, dalam bahasa Parsi bermaksud "Dataran Kosong" adalah gurun garam besar yang pada asalnya terbentuk di dasar laut, menurut para saintis. Berjuta-juta tahun yang lalu, pergeseran tektonik menyebabkan dasar laut menaik, dengan air perlahan-lahan menguap disebabkan suhu yang tinggi.

Gurun Dasht-e Lut di Iran hanyalah gurun ke 25 terbesar di dunia, tetapi ia menyimpan rekod suhu tertinggi di dunia, suhu permukaan yang pernah direkodkan melebihi 159° Fahrenheit, [70° Celsius]


Hari ini, ia adalah tanah tandus dengan keluasan kira-kira 51800 kilometer persegi, dikelilingi oleh gunung-ganang di semua sisi, yang menyumbang kepada kenaikan suhu terlampau, kerana ia menghalang udara lembap dari Laut Tengah dan Laut Arab untuk sampai ke kawasan ini.

Spectroradiometer Pengimejan Resolusi Moderat yang dipasang pada satelit Aqua NASA meninjau dunia antara tahun 2003 dan 2010, data yang dikumpulkan menunjukkan bahawa suhu tanah terpanas rata-rata dicatatkan di Dasht-e Lut. Suhu tertinggi yang direkodkan oleh satelit ialah 70.7° Celsius pada tahun 2005. Data satelit juga telah merekodkan suhu tahunan tertinggi di planet bumi bagi tempoh lima hingga tujuh tahun adalah di gurun Dasht-e Lut.

 

Bahagian paling panas di Dasht-e Lut adalah di wilayah yang disebut Gandom Beryan, sebuah dataran tinggi yang dilitupi dengan kerikil hitam gunung berapi, dengan keluasan sekitar 480 kilometer persegi. Kerikil gelap ini adalah salah satu faktor kepada penentu suhu permukaan tanah sangat tinggi melampau yang dicatatkan, kerana kerikil gelap ini menyerap lebih banyak tenaga dari cahaya matahari.

 

Menariknya, nama Gandom Beryan dalam bahasa Parsi, "Gandum panggang", diambil dari kisah legenda tempatan tentang sebilangan besar gandum yang tersisa di padang pasir menjadi hangus setelah beberapa hari disebabkan oleh cuaca panas terlampau. Dengan suhu mencecah hampir 70.7° Celsius, legenda itu tidak begitu sukar dipercayai.  Haiwan gurun padang pasir seperti unta pun tidak sanggup memijak permukaan pasir yang panas terlampau sehingga menggigil lenguh kepanasan apatah lagi tapak kaki manusia boleh melepuh kepedihan.

Faktor lain yang menyumbang kepada kepanasan Dasht-e Lut yang melampau adalah kekurangan tumbuh-tumbuhan. Tanah yang masin menjadikannya sangat sukar untuk tumbuhan bertahan hidup.  Satu-satunya tumbuhan yang mampu bertahan di kawasan ini adalah lichen padang pasir dan asam jawa, tumbuhan tahan lasak yang mampu tumbuh setinggi 10 meter.

“Suhu terpanas dapat diperhatikan di lokasi tanpa tumbuh-tumbuhan," kata ahli klimatologi Roger Pielke Sr dari Institut Penyelidikan Sains Alam Sekitar di University of Colorado kepada NASA . “Ini bermakna jika perubahan landskap di suatu daerah menghasilkan hanya sedikit vegetasi, suhu permukaan maksimum diharapkan lebih panas. Sekiranya oasis dikembangkan dengan pengairan dari bawah permukaan air di padang pasir, suhu maksimum akan lebih rendah. "

Anehnya, walaupun Anda dapat menggoreng telur di atas permukaan pasir dan batuan Dasht-e Lut, suhu udara di kawasan tersebut rata-rata sekitar 39° Celsius. [odditycentral.com/ deidresorensen.com/ video; Secret Compass, SURFIRAN]

Catat Ulasan

0 Ulasan