Subscribe Us

6 Sebab Kenapa Jerung Takut dengan Ikan Lumba-Lumba

Jerung sering dianggap sebagai salah satu pemangsa paling berbahaya di lautan dalam, walaupun jerung berada dalam klasifikasi yang cukup berprestij, tetapi ada satu haiwan laut yang kebanyakan jerung lebih suka menghindarinya daripada bertembung dengan speseis ini; ia adalah ikan lumba-lumba bottlenose!

 

Kebanyakan orang mungkin melihat ikan lumba-lumba botol adalah sejenis haiwan mamalia laut yang sangat rendah hati, lembut dan mesra, tetapi fakta yang diketahui umum bahawa makhluk ini boleh menjadi agresif ketika mereka mahu pada waktu-waktu tertentu terutama ketika berkumpulan dalam jumlah besar, sering disebut polong.


Jerung amat mengetahui hal ini, bahkan pemangsa yang tinggal di lautan ini dapat menjadi mangsa kelakuan ganas lumba-lumba jika jerung bersendirian di sekitar kumpulan lumba-lumba.

Jerung dapat dikalahkan dengan mudah oleh ikan lumba-lumba dalam pertarungan satu lawan satu kerana ciri-ciri khusus yang terdapat pada ikan lumba-lumba.


Berikut 6 sebab kenapa ikan lumba-lumba menjadi igaun ngeri bagi jerung:


1. Lumba-Lumba Mempunyai Mobiliti Yang Lebih Baik

Sirip belakang lumba-lumba berorientasi menegak ditambah dengan fleksibiliti yang luar biasa memberikannya pergerakan yang sangat pantas. Secara perbandingan, ikan jerung mempunyai sirip belakang yang berorientasi mendatar dan hampir tidak fleksibel, yang menjadikannya sangat parah ketika berhadsapan dengan ikan lumba-lumba.


2. Muncungnya Sebagai Pemukul Berkuasa

Kelebihan lain yang dimiliki ikan lumba-lumba adalah muncungnya yang cukup kuat untuk digunakan sebagai senjata pemukul sangat berkuasa sekiranya sekumpulan ikan lumba-lumba perlu melindungi dirinya dari ikan jerung.


Ikan Lumba-lumba akan menggunakan muncungnya untuk mendaratkan pukulan yang baik di perut jerung hingga menyebabkan kerosakan dalaman atau insang jerung untuk menghalangnya bernafas sepenuhnya. Seperti yang anda jangkakan, hentaman ini boleh membawa maut kepada ikan jerung.3.   Lumba-lumba Memburu berkumpulan

Walaupun seekor jerung secara fizikal lebih kuat daripada ikan lumba-lumba, ikan lumba-lumba selalu bergerak dalam kumpulan besar dan akan mempertahankan anggota kumpulan mereka jika diserang. Satu lawan satu seekor lumba-lumba mungkin tidak memiliki serangan yang baik, tetapi seekor jerung tidak dapat menahan serangan daripada kumpulan ikan lumba-lumba sendirian.

 

4.   Lumba-lumba Lebih Pintar

Bukan ikan jerung yang membuatnya sangat sukar pada lumba-lumba, tetapi ikan lumba-lumba adalah antara makhluk paling pintar di lautan. Apabila berkaitan dengan taktik, jerung akan selalu kalah.

 

5.   Orcas Merupakan Keluarga Dolphin

Orcas diketahui memakan ikan jerung putih yang hebat jika setiap kali makanan berkurangan.  Orcas boleh dikatakan sebagai pemangsa puncak yang sebenar di perairan.

 

6.   Lumba-lumba Lebih Pantas

Walaupun sudah memiliki mobiliti yang lebih tinggi serta otak yang lebih besar daripada ikan jerung, ikan lumba-lumba juga memiliki kelebihan kepantasan di dalam air daripada ikan jerung yang akan berusaha memburu mereka. Ini memberi kelebihan kepada lumba-lumba mengatasi jerung melalui bilangan yang banyak.

Banyak jerung cukup bernasib baik jika ia memilih untuk melarikan diri sahaja dari pergaduhan ketika ia menyedari bahawa nyawanya berada dalam bahaya, tetapi jika jerung cukup berani untuk bertahan, ketahuilah bahawa ikan lumba-lumba akan membuktikan mengapa ia makhluk yang dominan di lautan. [brainberries.co/ labroots.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan