Subscribe Us

Video Menakjubkan Aksi Epik Luar Biasa Ikan Paus Besar Memerangkap Sneknya

Seorang jurugambar hidupan liar  Bertie Gregory berjaya merakam dari udara beberapa ekor ikan paus besar melakukan aksi epik yang sangat menakjubkan di pesisir laut Thailand.
 

Rakaman video tersebut menunjukkan bagaimana seekor Paus  sedang santai sambil membuka luas mulutnya di permukaan air memerangkap makanan ringannya  dalam gaya epik. Sambil bersantai di dalam air dengan mulutnya di permukaan beberapa ketika, ikan paus berjaya menarik ribuan ikan ke dalam "kolam besar" yang diciptanya dan akhirnya menyapu semuanya dalam satu tangkupan epik.

Menurut Gregory, rakaman paus yang ditangkapnya adalah ikan paus Eden yang biasanya terdapat di Lautan Pasifik. Gregory mendapati ikan paus ini menunjukkan teknik memerangkap mangsanya dengan gaya dan cara yang sangat mengagumkan.


Seperti yang dicatat oleh Gregory, dipercaya bahawa teknik memerangkap dan menangkap makanannya ini sebenarnya adalah penyesuaian memanfaatkan perubahan persekitaran yang diakibatkan oleh aktiviti manusia.


"Tingkah laku luar biasa ini di mana ikan paus menginjak di atas air dianggap satu perkembangan luar biasa akibat pencemaran alam telah menjadikan Teluk Thailand sebagai persekitaran hipoksia," katanya, sambil menambah: "Ini bermakna ikan paus hanya dapat hidup di tempat yang lebih beroksigen di lapisan atas permukaan laut "

 

Dengan kata lain, kaedah menangkap makanan oleh ikan paus dibuat dengan sempurna untuk mengubah kepada realiti baru yang harus dilalui oleh haiwan hebat ini sama ada ke arah kehidupan yang lebih baik atau lebih buruk, dan harus belajar bertahan demi kelangsungan kehidupan seterusnya. [instagram.com/bertiegregory//thedodo.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan