Subscribe Us

Gelembung Metana Membeku Di Tasik Terdalam Di Dunia Sangat Unik Dan Menakjubkan

Sebuah video yang begitu menenangkan mata menunjukkan gelembung-gelembung unik metana putih dan perak yang terperangkap dalam ais terbentuk sangat unik dan menarik sekali telah dirakam di Maloye More, selat yang memisahkan pulau Olkhon terbesar di tasik dari pantai barat Tasik Baikal.

 

'Gelembung-gelembung metana  yang terperangkap di dalam ais meliputi selat dan teluk cetek mula terbentuk pada akhir November, sementara selebihnya membeku pada pertengahan Januari.

"Ais yang sangat jernih suci hanya dapat dilihat di beberapa kawasan tasik pada bulan November dan Disember," kata Stanislav Tolstev, 46, jurugambar dan pemandu pelancong dari Irkutsk.

 

"Kali pertama saya memperhatikan gelembung ini adalah sekitar empat tahun yang lalu, ketika saya belajar membezakan gelembung metana dengan gelembung udara.

Gelembung metana membeku dari satu lapisan ke lapisan yang lain, dan lantainya boleh membentuk sedalam 1.5 meter (5 kaki).

 

"Pemancing tempatan mengatakan bahawa terdapat gelembung yang lebih kecil, itu adalah terbentuk daripada pernafasan anjing laut Baikal di mana haiwan-haiwan ini naik ke permukaan untuk mengambil udara.

 

Pada musim sejuk, terdapat jalan di atas ais, namun gelembung metana yang lebih besar adalah amat berbahaya. Terdapat kawasan tasik di mana gelembung membentuk begitu besar sehingga kereta jatuh melalui ais.

 

"Lokasi terbentuknya gelembung besar mungkin berbeza dari tahun ke tahun, dan biasanya gelembung besar muncul mulai Februari dan dapat dilihat hingga bulan Mac dan April."

 

Dr Nikolay Granin, dari Institut Limnologi, Irkutsk mengatakan: 'Terdapat rembesan air pada kedalaman lebih dari 380 meter (1,247 kaki) dan rembesan cetek, pada kedalaman kurang dari 380 meter.

"Pada masa ini, kami mempunyai maklumat mengenai 22-24 rembesan air dalam dan lebih dari 100 rembesan cetek."

 

Suhu di dasar tasik yang terdalam di dunia dengan kedalaman maksimum 1,642 meter (5,387 kaki) belum panas, katanya.

 

"Terdapat banyak spekulasi mengenai perkara ini. Kami percaya bahawa pemanasan tidak mempengaruhi rembesan, kerana suhu bawah praktikalnya tidak berubah. '

 

Namun paras tasik telah jatuh, dan ini menyebabkan peningkatan rembesan metana, katanya.

 

Kuantiti metana yang tersembunyi dalam hidrat gas di Baikal dianggarkan satu trilion meter padu.

The Siberian Times mengucapkan terima kasih kepada jurugambar Stanislav Tolstnev kerana berkongsi video dan gambarnya. [siberiantimes.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan