Subscribe Us

Satu-Satunya Di Dunia Spesies Kuda Mampu Hidup Di Bawah Suhu (Negatif) -70 Darjah Celsius

Suhu musim sejuk di wilayah utara Yakutia di Rusia mencecah sehingga di bawah -70 darjah Celsius! Keadaan suhu yang teramat sejuk ini mustahil bagi manusia untuk tinggal di luar pada jangka waktu yang panjang. Namun bagi kuda asli wilayah ini, suhu yang melampau cukup selesa untuk menghabiskan waktu siang dan malam di tempat terbuka. Kuda tersebut adalah kuda Yakutian.Kuda Yakutian dengan saiz ketinggian hanya 140-145 sentimeter, tetapi mempunyai berat badan sehingga setengah tan kerana lapisan lemak tebal mencapai hingga 10 sentimeter. Keadaan fizikalnya yang kuat serta bulu yang tebal, ada yang menggelarnya sebagai versi berkuda dari raksasa wol.  Kuda ini dapat menahan suhu yang jauh lebih rendah daripada baka kuda lain di mana sahaja di dunia.

Yakutia, atau Republik Saha, terletak di Timur Jauh Rusia, secara puratanya suhu musim sejuknya adalah -50 darjah Celsius, tetapi di tempat-tempat seperti Verkhoyansk dan Oymyakon, kadang-kadang boleh menurun di bawah -70 darjah Celsius. Kereta yang paling canggih sekalipun ia tidak akan  dapat dihidupkan dalam keadaan suhu  seperti ini, tetapi penduduk tempatan bernasib baik dapat bergantung kepada kudanya ketika mereka perlu bergerak atau mengangkut barang.

Kuda asli memainkan peranan penting dalam sejarah Yakutia. Kuda Yakut ini tidak hanya terbukti dapat melakukan tugas dalam keadaan yang paling ekstrim, tetapi kemampuan haiwan ini untuk mencari makanan dengan mengais rumput dari bawah salji setebal satu meter dengan kukunya sangat berharga bagi penduduk tempatan. Ditambah lagi, pada saat-saat kritikal daging kuda digunakan sebagai sumber makanan dan pakaian.

 

Kuda Yakut diketahui bergerak dengan mudah melalui salji tebal, bahkan dapat membawa muatan hingga 300 kg. Haiwan ini juga antara kuda yang paling tahan, mampu bekerja secara aktif hingga 25-27 tahun, sedangkan rata-rata umum untuk kuda adalah 20 tahun.

Para saintis menganalisis genom keturunan, kemungkinan kuda Yakutian berasal dari kuda kuda Mongolia, Fjord dan Iceland, tetapi kuda Mongolia adalah yang paling mungkin menjadi nenek moyang spesies kuda yakut

 

Kuda Yakutian hanya dapat ditemui di Republik Saha Rusia, kerana iklim yang hangat di wilayah yang lebih Selatan sama sekali tidak sesuai untuk kuda Yakut. [odditycentral]

Catat Ulasan

0 Ulasan