Satu-Satunya Spesies Kuda Mampu Hidup Di Bawah Suhu (Negatif) -70 Darjah Celsius Di Dunia! - orangmuo.my

Post Top Ad

Satu-Satunya Spesies Kuda Mampu Hidup Di Bawah Suhu (Negatif) -70 Darjah Celsius Di Dunia!

Share This

Suhu musim sejuk di wilayah utara Yakutia di Rusia mencecah sehingga di bawah -70 darjah Celsius! Keadaan suhu yang teramat sejuk ini mustahil bagi manusia untuk tinggal di luar pada jangka waktu yang panjang. Namun bagi kuda asli wilayah ini, suhu yang melampau cukup selesa untuk menghabiskan waktu siang dan malam di tempat terbuka. Kuda tersebut adalah kuda Yakutian.


Kuda Yakutian dengan saiz ketinggian hanya 140-145 sentimeter, tetapi mempunyai berat badan sehingga setengah tan kerana lapisan lemak tebal mencapai hingga 10 sentimeter. Keadaan fizikalnya yang kuat serta bulu yang tebal, ada yang menggelarnya sebagai versi berkuda dari raksasa wol.  Kuda ini dapat menahan suhu yang jauh lebih rendah daripada baka kuda lain di mana sahaja di dunia.

Yakutia, atau Republik Saha, terletak di Timur Jauh Rusia, secara puratanya suhu musim sejuknya adalah -50 darjah Celsius, tetapi di tempat-tempat seperti Verkhoyansk dan Oymyakon, kadang-kadang boleh menurun di bawah -70 darjah Celsius. Kereta yang paling canggih sekalipun ia tidak akan  dapat dihidupkan dalam keadaan suhu  seperti ini, tetapi penduduk tempatan bernasib baik dapat bergantung kepada kudanya ketika mereka perlu bergerak atau mengangkut barang.

Kuda asli memainkan peranan penting dalam sejarah Yakutia. Mereka tidak hanya terbukti dapat diandalkan dalam keadaan yang paling keras, tetapi kemampuan mereka untuk mencari makanan dengan menyapu rumput dari bawah salji satu meter dengan kuku mereka sangat berharga bagi penduduk tempatan. Ditambah lagi, pada saat-saat kritikal daging kuda digunakan sebagai sumber makanan dan pakaian.

 

Kuda Yakut diketahui bergerak dengan mudah melalui salji tinggi, bahkan dapat membawa muatan hingga 300 kg. Mereka juga antara kuda yang paling tahan, mampu bekerja secara aktif hingga 25-27 tahun, sedangkan rata-rata umum untuk kuda adalah 20 tahun.

Para saintis menganalisis genom keturunan, kemungkinan bahawa kuda Yakutian berasal dari kuda kuda Mongolia, Fjord dan Iceland, dengan kuda Mongolia yang paling mungkin menjadi nenek moyang mereka.

 

Kuda Yakutian hanya dapat ditemui di Republik Saha Rusia, kerana iklim yang hangat di wilayah yang lebih selatan sama sekali tidak sesuai dengan mereka. Mereka tetap menjadi bahagian penting dalam kehidupan di salah satu persekitaran paling keras di dunia. [odditycentral]

Post Bottom Ad

Pages