Subscribe Us

8 Khasiat Kurma Semasa Kehamilan ( Ibu Mengandung )

Sains perubatan telah meluluskan buah kurma sebagai buah sihat yang selamat dimakan semasa mengandung. Ia bukan sahaja selamat tetapi mempunyai manfaat kesihatan yang luar biasa untuk bayi dan ibu.

 

Walaupun dipercayai bahawa kurma mempunyai kandungan gula yang tinggi dan akan memberi kesan yang tidak menyenangkan kepada kesihatan ibu dan anak, perlu diingat, bahawa gula semula jadi pada kurma memberikan tenaga segera dan kesan minimum kadar gula dalam darah.

 

Adakah kurma membantu memudahkan kelahiran?

Telah dibuktikan oleh penyelidikan perubatan bahawa wanita hamil yang cenderung makan kurma pada minggu-minggu terakhir kehamilan, amat memberi kesan positif semasa proses kelahiran. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kurma semasa kehamilan mempermudah proses kelahiran dan mengurangkan risiko pendarahan selepas bersalin. Dalam Al-Quran, Allah memerintahkan Maryam A.S untuk makan kurma untuk melegakannya dalam kesakitan bersalin.

 

Komposisi Pemakanan kurma

Kurma adalah sumber tenaga yang kaya kerana ia mengandungi nutrien penting. Setiap 100 gram kurma mengandungi 277Kkal tenaga, 1.8g protein, serat 6.7g, Folat 15 mcg, Besi 0.9 mg, Vitamin K 2.7 mcg, Magnesium 54 mg dan Kalium 696 mg.


Berikut adalah 8 faedah kesihatan kurma yang luar biasa untuk wanita hamil:

 

1 Sumber Tenaga Penting

Kehamilan sangat mencabar dan wanita memerlukan tenaga tambahan untuk mengatasi tugas rutin mereka: jadi sebilangan kurma semasa kehamilan akan membolehkan anda mengambil nutrien penting untuk memberi kesan positif pada tubuh.

 

2 Membantu Melegakan Sembelit Berkaitan Kehamilan

Banyak wanita menghadapi masalah sembelit semasa kehamilan yang tidak baik untuk kesihatan mereka. Oleh sebab kurma kaya akan serat, ia membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Kurma membantu mengurangkan kadar kolesterol dan mengekalkan berat badan yang sihat.

 

3 Membantu Penghasilan Asid Amino Penting

Kurma kaya dengan protein yang membantu penghasilan asid amino. Asid amino membantu dalam pertumbuhan badan.

 

4 Mengurangkan Risiko Kecacatan Kelahiran

Kecacatan kongenital disebabkan oleh kekurangan folat: inilah sebabnya WHO mengesyorkan makanan tambahan Folat dan makanan kaya folat kepada semua ibu. Kurma kaya dengan folat.

 

5 Kaya Dengan Vitamin K

Vitamin K penting untuk bayi dalam proses perkembangan tulang dan penyembuhan gumpalan. Walau bagaimanapun, kebanyakan bayi dilahirkan dengan kadar vitamin K yang rendah. Ibu harus memasukkan kurma dalam senarai makanan mereka sehingga Vitamin K yang mencukupi dapat diperolehi kepada bayi. Makan kurma semasa tempoh menyusu bayi terbukti bermanfaat.

 

6 Kekurangan Zat Besi

Pengambilan kurma dapat mengatasi kekurangan zat besi semasa kehamilan. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia. Zat besi juga penting dalam mengatur hemoglobin dalam badan yang sangat penting untuk menguatkan imuniti ibu dan anak.

 

7 Sumber Kalium

Kurma kaya dengan kalium, yang menjaga keseimbangan garam-air, mengawal tekanan darah dan mengelakkan kekejangan otot. Kekurangan kalium sangat berbahaya bagi ibu dan anak kerana boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, penyakit kardiovaskular, dan strok.

 

8 Memerangi Kekurangan Magnesium

Kurma dapat mengatasi kekurangan magnesium pada wanita hamil, kekurangan magnesium sangat berisiko bagi wanita hamil kerana boleh menyebabkan hipertensi kronik, preeklampsia, disfungsi plasenta, dan persalinan pramatang. [lifeinsaudiarabia.net]

Catat Ulasan

3 Ulasan

Aahil Shaik berkata…
The design of this website is awesome, Its not looking like it is for Blogspot. My site design is still old.
larryanna berkata…
If the expiry date passed out, then “EXPAT” can be a serious problem. However, “EXPAT” should renew his “IQAMA” in the given time; otherwise, he will be in a serious problem as expire “IQAMA” means the person is staying illegally in KSA. You can check iqama status here.