Subscribe Us

Di Sebalik Tandas Awam Transparent Baru Jepun Yang Sangat Pintar

Sebilangan besar orang khuatir menggunakan tandas awam sebagaimana adanya, adakah dengan menjadikannya telus [transparent] sepenuhnya akan meningkatkan kegelisahan pengguna? Jawapannya tidak.

 

Tandas awam Jepun pada amnya mempunyai tahap kebersihan yang lebih tinggi daripada tandas awam lain di seluruh dunia.  Namun di negara ini, ramai yang takut memikirkan tentang keselamatan apabila memasuki tandas awam yang gelap, berbau, kotor dan mungkin tidak selamat untuk menggunakan tandas tersebut. Bagaimana pula jika anda dapat melihat betapa bersih dan selamatnya kemudahan ini hanya berdiri dari luar sebelum masuk?

Tandas pintar ini terdiri daripada beberapa bilik bersebelahan, masing-masing memiliki warna yang berbeza, tandas awam pintar ini bergantung kepada teknologi smartglass terkini untuk mengubah dinding lutsinar menjadi kabur setiap kali pintu dikunci, dan telus sekali lagi apabila pintu tidak dikunci

 

Nippon Foundation telah melancarkan "The Tokyo Toilet Project" dalam usaha kreatif untuk mengatasi masalah fobia tandas awam. Projek ini menugaskan 16 arkitek berpengalaman dengan mengubahsuai 17 tandas awam yang terletak di taman awam Daerah Shibuya, salah satu kawasan komersial paling sibuk di Tokyo. Menurut pernyataan Yayasan Nippon, tujuan utama usaha ini adalah agar orang ramai merasa selesa menggunakan tandas awam ini.

Penciptaan arkitek pemenang Hadiah Pritzker Shigeru Ban mendapat perhatian paling banyak setakat ini, terutamanya kerana reka bentuknya nampaknya bertentangan dengan ciri utama tandas moden. Ketika kebanyakan orang berfikir tentang tandas, perkara pertama yang terlintas dalam fikiran adalah privasi, tetapi ciptaan arkitek Jepun di Taman Komuniti Haru-no-Ogawa dan Taman Mini Yoyogi Fukamachi keduanya mempunyai dinding transparen!

 

Sifat telus bilik mandi awam revolusioner ini adalah reka bentuknya membolehkan pengguna melihat ke dalam sebelum masuk ke dalam tandas, untuk memastikan yang pertama adalah sama ada ia bersih, dan yang kedua adalah tidak ada seseorang diam-diam menunggu di dalam, ”menurut Yayasan Nippon.

"Tandas pintar transparent membolehkan pengguna melihat dari luar keadaan di dalam tandas untuk memeriksa kebersihan dan  memastikan tiada orang menggunakan tandas. Pada waktu malam, kemudahan ini menerangi taman seperti tanglung yang indah, ”kata kenyataan Yayasan Nippon. [odditycentral]

Catat Ulasan

0 Ulasan