Subscribe Us

Tip Skincare Nenek Dari Jepun Viral, Manfaatkan Kulit Pisang Untuk Perawatan Kulit Sentiasa Licin Tegang Dan Awet Muda

"Ini adalah tip kecantikan saya," kata seorang nenek bernama Michiko, 72, dari Jepun sambil menggosok-gosok kulit pisang pada wajahnya. Tips skincare ini dikongsikan kepada anaknya melalui akaun TikTok @dr.mamina, dan berhasil menarik perhatian warga dunia maya.

 


Kulit pisang ini kemudian digosokkan pula pada kedua tangan. "Kulit pisang baik untuk menghidrasi dan melembap, mengangkat sel kulit mati secara gentle, kaya antioksidan, dan mencegah kedutan atau kerutan," begitu keterangan yang ditulis oleh pemilik akaun sebagai ahli dermatologi.

"Tip awet muda lain yang saya dapat dari ibu saya yang sudah berusia 72 tahun ini juga meminum teh kulit bawang merah," sambungnya. Ia pun memperlihatkan manfaat kulit bawang merah berdasarkan sekian banyak studi.

 

Beberapa khasiat yang disebutkan adalah sebagai pendorong imuniti, membantu melawan alergi, mencegah kanser, mengawal kadar gula dalam darah, dan melawan berbagai penyakit jantung, dan tekanan darah.

 

Cara membuat teh ini, pertama, jemur kulit bawang sampai mengering dan cuci bersih. Rebus bersama teh selama 15-30 minit. Saring kulit bawang dan minum teh yang sudah menyerap sarinya ketika direbus bersama.

 

Michiko juga berkongsi skincare harian yang secara rutin diaplikasikan. Produknya berupa antioksidan, sunscreen, retinol walau tak setiap hari, dan yang tak boleh ketinggalan, pelembap. [Tiktok @dr Mamina]

Catat Ulasan

0 Ulasan