Subscribe Us

Teleskop Single Aperture Terbesar Di Dunia Mengimbas Alien Dan Alam Semesta


Teleskop radio bukaan tunggal terbesar di dunia yang didedikasikan untuk mencari daratan tambahan dan planet asing yang berpotensi dapat dihuni beroperasi sepenuhnya pada bulan September 2020.

Teleskop Sfera Aperture sepanjang lima ratus meter (FAST) di Guizhou, China dapat mengimbas dua kali kawasan langit lebih luas yang diliputi oleh Observatorium Arecibo di Puerto Rico, pemegang rekod sebelumnya untuk teleskop radio bukaan tunggal terbesar di dunia.


FAST juga mampu memberikan bacaan antara tiga hingga lima kali lebih sensitif daripada bacaan Observatorium Arecibo, sesuatu yang membuat banyak saintis berharap teleskop ini dapat membawa kejayaan dalam pencarian kehidupan di alam semesta.


Teleskop terbesar ini dibina di Pingtang County di wilayah barat daya Guizhou, dengan kos keseluruhan $269 juta.

Teleskop ini mula beroperasi pada bulan Januari, tetapi pasukan menyedari masih banyak gangguan gelombang radio yang mereka percaya dapat diatasinya.

 

Menurut Zhang Tongjie, ahli astronomi dari Universiti Normal Beijing yang bertugas sebagai ketua saintis dalam projek ini, terdapat sejumlah isyarat sempit 'menarik' yang boleh menjadi tanda kehidupan luar angkasa yang pasukan ini ingin memulakan penyiasatannya.

Teleskop seluas 16000 kaki pertama kali dicadangkan oleh pemerintah China pada tahun 1994, dan pembiayaan untuk pembinaan secara rasmi telah dipersetujui pada tahun 2007.

 

Teleskop ini terdiri daripada 4500 panel segi tiga 36 kaki yang dibentuk menjadi piring dengan alat 'retina' 33 tan yang digantung di atasnya pada ketinggian antara 460 kaki dan 525 kaki.


Selain mencari kehidupan makhluk asing, teleskop ini juga akan mengumpulkan data untuk mempelajari berbagai fenomena kosmologi, termasuk pulsar, lubang hitam, awan gas, dan galaksi jauh lainnya. [dailymail.co/China Tech City]

Catat Ulasan

0 Ulasan