Subscribe Us

Mengetahui Anda Sihat Atau Tidak Sihat? Lihat Lidah, Perhatikan Warnanya


Salah satu gejala pertama dari lidah yang tidak sihat adalah perubahan warna yang signifikan. Ketika lidah berubah warna, ia juga dapat mengindikasikan adanya masalah kesihatan pada tubuh anda .

 

Lidah boleh berubah merah, kuning, ungu, atau warna lain. Warna lidah yang tidak sihat dikenali melalui warnanya. Tanda-tanda lain seperti rasa sakit ketika makan, minum, menelan, serta adanya benjolan.  Selain itu lidah akan berubah warna jika tubuh anda menghadapi masalah kesihatan serius

Berikut 9 warna lidah yang tidak normal, disalin dari Medical News Today;

 

Merah

Lidah yang berwarna merah (bukan pink gelap) menandakan adanya masalah kekurangan vitamin B, penyakit Kawasaki, geographic tongue, atau scarlet fever. Lidah merah dan bergelombang menunjukkan glositis atau radang lidah. Perubahan warna ini juga terjadi sebagai sebahagian dari reaksi alergi terhadap ubat atau makanan.

 

Jingga

Lidah yang berwarna jingga menandakan adanya masalah kebersihan mulut yang buruk atau mulut kering. Antibiotik dan makanan juga tertentu mengubah warna lidah menjadi oren.

 

Kuning

Lidah berwarna kuning disebabkan pertumbuhan bakteria. Kebersihan mulut yang buruk dan mulut kering menyebabkan pertumbuhan berlebih bakteria pada lidah. Dalam kes yang jarang terjadi, masalah kesihatan yang lebih serius menyebabkan lidah menjadi kuning. Kondisi ini seperti penyakit kuning dan diabetes.

 

Hijau

Infeksi atau pertumbuhan berlebih kuman-kuman tertentu menjadi penyebab lidah berwarna hijau. Lidah berubah menjadi hijau kerana penumpukan bakteria. Lidah berwarna hijau juga menandakan adanya sariawan, leukoplakia, geographic tongue, lichen planus, sifilis, dan kanser lidah.

 

Biru

Warna biru pada lidah menandakan kurangnya oksigen dalam darah. Kondisi ini terjadi kerana kekurangan oksigen dalam paru-paru, kelainan darah, penyakit pembuluh darah, penyakit ginjal, dan oksigen yang rendah dalam darah. Selain kekurangan oksigen, eksim juga membuat lidah berubah menjadi biru.

 

Ungu

Lidah boleh berubah warna ungu kerana sirkulasi darah yang buruk atau kondisi jantung. Lidah yang berwarna ungu menandakan penyakit kawasaki. Penyaki ini menyebabkan peradangan pada pembuluh darah.

Putih

Jika lidah memucat atau putih, ini adalah akibat infeksi kulat seperti sariawan oral. Sariawan oral akan terasa sakit dan menyebabkan berbintik-bintik tebal, putih atau merah di lidah. Seseorang mungkin mengalami kesulitan menelan atau makan.

 

Penyebab lain yang mungkin adalah leukoplakia. Kondisi ini menyebabkan bintik putih atau plak terbentuk di lidah, dan itu terjadi akibat merokok.

 

Kelabu

Suatu kondisi agak jarang yang disebut lidah geografis atau geographic tongue menyebabkan bintik-bintik kelabu pada lidah. Garis-garis putih kemudian terbentuk di antara titik-titik ini, membuat lidah tampak seperti peta.

 

Kadang-kadang masalah pencernaan juga dapat menyebabkan lidah menjadi kelabu. Eksim juga boleh menyebabkan lidah berubah menjadi kelabu.

 

Hitam

Penumpukan keratin menyebabkan lidah menjadi hitam dan berbulu. Keratin adalah protein di kulit, rambut, dan kuku. Lidah mungkin terlihat kuning gelap, cokelat, atau hitam. Selain itu, papilla dapat berkembang, memberikan penampilan berbulu pada lidah.

 

Penumpukan dihasilkan dari kebersihan mulut yang buruk, ubat-ubatan, seperti beberapa antibiotik, penggunaan tembakau, terapi radiasi, dan minum minuman yang membuat lidah menghitam. Dalam kes yang jarang terjadi, lidah hitam disebabkan dari kondisi kesihatan yang serius, seperti diabetes atau HIV. 

Lidah Sihat

Biasanya seseorang yang memiliki lidah sihat berwarna merah muda dengan lapisan putih tipis. Warna merah muda boleh jadi terang atau gelap. Lidah yang sihat memiliki banyak papila di bahagian atas dan sisi. Papila adalah benjolan kecil dan berdaging yang memberikan tekstur kasar pada bahagian atas lidah.

 

Warna lidah yang sihat sedikit bervariasi dalam rona gelap dan terang. Warna merah muda yang cerah pada lidah adalah disebabkan oleh kekurangan zat besi, asam folat, atau vitamin B-12. Reaksi alergi terhadap gluten juga dapat menyebabkan hal ini.

 

Lidah mungkin terlihat sedikit lebih gelap atau lebih terang dari hari ke hari. Jika menemukan perubahan signifikan pada warna lidah, segeralah berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya. [medicalnewstoday.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan