Subscribe Us

Ucapan Pemimpin Buddha Dalai Lama: Kita Harus Mengikuti Ajaran Nabi Muhammad SAW Untuk Mengakhiri Keganasan Dan Menjalankan Keadilan

Dalai Lama ke-14, Tenzin Gyatso, pemimpin spiritual Tibet, yang juga Pemenang Nobel menyebut Al-Quran sebagai Kitab Suci yang merupakan anugerah Tuhan yang tidak ternilai yang diberikan kepada umat manusia untuk bimbingan dan kesejahteraan seluruh umat manusia.

 

Islam terus dikaitkan dengan keganasan dan ekstremisme, namun apa yang diperlukan adalah seseorang menggunakan akal terbuka untuk mempelajari kitab suci, iaitu Al-Quran dan ajaran Nabi Muhammad untuk mengetahui bahawa hal itu tidak serupa.

 

Pemimpin itu menyatakan pandangannya pada perjumpaan besar umat Buddha di Biara Buddha di Bylakuppa pada tahun 2016. Pemimpin rohani itu juga memuji jasa besar Nabi Muhammad (saw) kepada umat manusia.

 

Dia mengatakan bahawa, "Kehidupan Nabi Muhammad SAW adalah contoh terbaik bagi seluruh umat manusia. Kita harus mengikuti jalan yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad (SAW) untuk mewujudkan keamanan global dan mengakhiri keganasan dan kezaliman dari dunia. Pesan Nabi Muhammad tentang kedamaian, cinta, keadilan dan toleransi agama akan selalu menjadi cahaya utama bagi seluruh umat manusia. "

 

"Ribuan pengikut agama Buddha dari seluruh dunia memenuhi tempat untuk jemaat dunia mereka di Biara Buddha di Bylakuppa".

 

Dalai Lama menegaskan lagi bahawa tidak ada keganasan dalam agama mana pun, hanya mereka yang sakit jiwa yang mengambil sesuatu dari luar konteks dan melakukan kejahatan keji.

 

Dia mengatakan tidak ada yang disebut sebagai "pengganas Muslim" kerana sesiapa yang mengambil bahagian dalam kegiatan ganas bukanlah seorang Muslim yang "tulen".

 

Dalai Lama menegaskan bahawa semua agama disatukan oleh nilai-nilai cinta, kasih sayang, toleransi dan banyak lagi. Dia berpendapat bahawa dengan kesamaan ini dunia akan dapat membangun kedamaian. Dia berkata,

 

"Pengganas Buddha, Pengganas Muslim, perkataan itu salah. Mana-mana orang yang ingin melakukan kekerasan bukan lagi seorang Buddha atau Muslim yang tulen, kerana itu adalah ajaran Muslim sebenar, jika anda terlibat dalam pertumpahan darah, sebenarnya anda bukan lagi seorang pengamal Islam yang tulen. "

 

"Semua tradisi agama utama membawa pesan yang sama: pesan cinta, belas kasihan, pengampunan, toleransi, kepuasan, disiplin diri - semua tradisi agama".

 

Dia berpendapat bahawa membezakan antara fundamentalisme dan Islam adalah cara utama untuk menghentikan keganasan dan memperkukuhkan integrasi dan kita dapat membina keharmonian sejati, atas dasar saling menghormati, saling belajar, saling mengagumi. [muslimcouncil.org.hk]

Catat Ulasan

1 Ulasan

nohas berkata…
Semoga Allah swt beri hidayah kpdnya & pengikutnya..aamiin..