Subscribe Us

Kaedah Perubatan Terkini: Semburan Wap Air Yang Dipanaskan Selama 15 Minit Boleh Membantu Membaiki Paru-Paru Yang Rosak

Kaedah semburan stim memberi harapan baru kepada beribu-ribu orang  yang sedang berjuang untuk menyembuhkan sakit sesak nafas. Prosedur baru ini membantu orang yang mempunyai emfisema yang teruk - penyakit paru-paru biasa yang biasanya memberi kesan kepada orang berusia lebih daripada 50 tahun.

Hanya 15 minit, doktor boleh merawat tisu yang rosak pada paru-paru dengan semburan wap air yang panas ke atas tisu yang rosak.
Dalam tempoh sehari, tisu yang rosak ini mengurang , membebaskan ruang di dalam paru-paru dan menjadikannya lebih mudah untuk bernafas.
Dalam beberapa minggu, pesakit yang bergelut dengan tugas-tugas asas seperti mandi telah dapat melakukannya sendiri yang sebelum ini terpaksa memerlukan bantuan selama bertahun-tahun

Teknik baru ini hanya boleh didapati di Lancashire Teaching Hospitals dan Royal Brompton & Harefield NHS Foundation Trust di London sebagai sebahagian daripada kajian penyelidikan. Semasa prosedur, tiub yang mengandungi kamera - bronkoskop - dimasukkan melalui mulut ke paru-paru dan ke kawasan yang paling teruk yang perlu dirawat.

Catat Ulasan

0 Ulasan