Makan dua biji epal setiap
hari boleh mengurangkan risiko orang mengalami serangan jantung atau angin
ahmar, menurut hasil kajian pakar.
Amalan ini didapati membantu
mengurangkan risiko serangan strok atau jantung yang boleh disebabkan oleh
pengerasan kolesterol arteri.
Dua biji epal besar mengandungi
kira-kira seperempat serat harian yang disyorkan seseorang. Penyelidik juga mendapati orang mempunyai
saluran darah yang lebih sihat, lebih santai selepas makan epal setiap hari, serupa
dengan kesan yang dilihat dalam makanan lain yang mengandungi sebatian semula
jadi yang dipanggil polyphenols, seperti teh.
Profesor Julie Lovegrove,
pengarah kanan kajian dari Hugh Sinclair Unit Pemakanan Manusia di University
of Reading, berkata, orang yang makan 2 biji epal besar setiap hari yang tinggi
kandungan polifenol didapati mempunyai kolesterol LDL yang lebih rendah, juga dikenali
sebagai kolesterol jahat.
Serat dan polifenol dalam epal
adalah penting, tambahan pula epal adalah buah yang popular dan digemari oleh
semua peringkat umur.
Pakar percaya jenis serat yang
ditemui di dalam epal dapat menghapuskan bakteria penting usus untuk menghasilkan
asid lemak rantaian pendek yang boleh menurunkan kolesterol hati. Ia juga boleh mengubah bentuk garam hempedu,
yang mengandungi kolesterol, supaya jumlah yang lebih tinggi dikeluarkan
daripada badan. Ini penting kerana kolesterol
tinggi dalam darah boleh menghalang dan menguatkan arteri, meningkatkan risiko
serangan jantung atau angin ahmar.
Epal hijau pula yang dikenali sebagai apel Renetta Canada,
sangat tinggi polifenol, yang merupakan sebatian yang terdapat dalam banyak
buah-buahan dan sayur-sayuran.
Kajian yang diterbitkan dalam
American Journal of Clinical Nutrition, mendapati bahawa wanita dapat manfaat lebih daripada lelaki dari dua biji epal setiap hari yang berkaitan dengan
kolesterol, walaupun lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan ini. (dailymail.uk)
0 Comments