Subscribe Us

Research Terkini Dua Biji Epal Setiap Hari Dapat Menurunkan Kolesterol

Makan dua biji epal setiap hari boleh mengurangkan risiko orang mengalami serangan jantung atau angin ahmar, menurut hasil kajian pakar.

Amalan ini didapati membantu mengurangkan risiko serangan strok atau jantung yang boleh disebabkan oleh pengerasan kolesterol arteri.

Dua biji epal besar mengandungi kira-kira seperempat serat harian yang disyorkan seseorang.  Penyelidik juga mendapati orang mempunyai saluran darah yang lebih sihat, lebih santai selepas makan epal setiap hari, serupa dengan kesan yang dilihat dalam makanan lain yang mengandungi sebatian semula jadi yang dipanggil polyphenols, seperti teh.
Profesor Julie Lovegrove, pengarah kanan kajian dari Hugh Sinclair Unit Pemakanan Manusia di University of Reading, berkata, orang yang makan 2 biji epal besar setiap hari yang tinggi kandungan polifenol didapati mempunyai kolesterol LDL yang lebih rendah, juga dikenali sebagai kolesterol jahat.Serat dan polifenol dalam epal adalah penting, tambahan pula epal adalah buah yang popular dan digemari oleh semua peringkat umur.
Pakar percaya jenis serat yang ditemui di dalam epal dapat menghapuskan bakteria penting usus untuk menghasilkan asid lemak rantaian pendek yang boleh menurunkan kolesterol hati.  Ia juga boleh mengubah bentuk garam hempedu, yang mengandungi kolesterol, supaya jumlah yang lebih tinggi dikeluarkan daripada badan.  Ini penting kerana kolesterol tinggi dalam darah boleh menghalang dan menguatkan arteri, meningkatkan risiko serangan jantung atau angin ahmar.

Epal hijau pula  yang dikenali sebagai apel Renetta Canada, sangat tinggi polifenol, yang merupakan sebatian yang terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, mendapati bahawa wanita dapat manfaat lebih daripada lelaki dari dua biji epal setiap hari yang berkaitan dengan kolesterol, walaupun lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan ini. (dailymail.uk)

Catat Ulasan

0 Ulasan