Subscribe Us

Selamat Tahun Baru Cina : Naga Menjadi Elemen Utama Reka Bentuk Produk Jenama Mewah

BEIJING - Selamat Tahun Baru Cina. 'Naga' bermaksud bernasib baik, kuasa dan kejayaan. Imej naga menjadi elemen reka bentuk utama dalam produk jenama mewah Barat pada awal tahun 2012 dengan Cina yang kaya sebagai sasaran pelanggan utama yang bersiap sedia untuk menyambut Tahun the Dragon. Naga adalah simbol tradisional Cina bangsawan, kekayaan dan kuasa.

Pengeluar barangan mewah Barat, iaitu dari kereta sehinggalah telefon bimbit beg tangan dan jam tangan juga berharap Tahun Baru Cina akan membawa peningkatan dalam jualan mereka untuk membantu mengimbangi permintaan yang lemah di Barat.
 
Pengeluar barangan jam mewah, Swiss Piaget SA melancarkan 24 model jam Dragon di Beijing pada akhir tahun 2011 dengan harga yang dari HK $193,000 ($25,000) kepada HK $16 juta. 

Vertu, yang berpangkalan di Britain pengeluar telefon mudah alih mewah, Nokia OYJ, telah melancarkan tiga unit telefon untuk Tahun Dragon, dihiasai dengan naga ukiran tangan, proses yang mengambil masa kira-kira 36 jam bagi setiap unit. Telefon bimbit tersebut berharga kira-kira 100,000 yuan ($15,831).
Versace SpA, jenama mewah Itali, melancarkan sebuah beg tangan berhias dengan lukisan tangan naga emas.
Rolls-Royce Motor Cars, yang dimiliki oleh pembuat kereta Jerman BMW AG, melancarkan edisi terhad "Dragon" Phantoms in August 2011" telah habis dijual dalam tempoh lapan minggu pelancaran.
"Naga itu bermakna bernasib baik, kuasa dan kejayaan," Torsten Muller-Otvos, ketua eksekutif di Rolls-Royce kepada AFP.


Bain & Company, sebuah firma perundingan pengurusan meramalkan bahawa China akan mengatasi Jepun sebagai pengguna yang terbaik di dunia barang-barang mewah pada Tahun Naga ini.

Statistik dari pejabat World Luxury Association's China menunjukkan bahawa jumlah jualan dalam pasaran mewah negara berjumlah $ 12600000000, tidak termasuk pesawat swasta, kapal layar dan limos menjelang akhir tahun 2011.

Catat Ulasan

4 Ulasan

Unknown berkata…
terlalu taksub ngan naga
Unknown berkata…
wah .... ok jgk info ni ..
Aisyah Ahmad berkata…
nak cari naga seekor la.hehehe
Unknown berkata…
nice info ! selamat cuti.....