Subscribe Us

Kafein Berlebihan Berbahaya Bagi Ibu Hamil

Edinburgh: Banyaknya minuman instan yang dijual bebas hendaknya menjadikan para ibu hamil haru berwaspada kerana minuman yang beredar di pasaran mengandungi kadar kafein yang boleh menyebabkan menimbulkan cacat pada bayi dalam kandungan, prematur hingga kematian janin dalam kandungan

Kafein tidak hanya terdapat pada kopi tetapi juga teh, coklat, maupun makanan lainnya yang berkemungkinan mengandung jenis zat ini.
Menurut laman klikdokter.com, minuman kopi yang dijual memiliki kadar kafein bervariasi dari 50 miligram hingga 322 miligram untuk secawan.
Para peneliti di Glasgow University, Scotland, menyatakan kadar kafein yang sesuai bagi ibu hamil dalam sehari hanya dibolehkan sebanyak 200 miligram sehari.

Menurut peneliti, kafein berbahaya bagi ibu hamil kerana jenis zat ini dapat menembusi plasenta [tembuni, uri] dan mampu memberikan efek buruk bagi metabolisme janin. Bayi yang masih dalam janin belum mampu mencerna dengan baik yang akhirnya membuat pembuluh darah menyempit. "Akibatnya aliran darah ke plasenta berkurang dan seringkali menyebabkan kematian pada bayi ", ujar peneliti dari Glasglow Universiti, Scotland.

Walaupun dari aspek yang lain kafein memiliki manfaat bagi tubuh, ia harus dilakukan sesuai dengan kadar yang dianjurkan. (klikdokter.com/liputan6.com)

Catat Ulasan

3 Ulasan

Rafi Harumin berkata…
Saya pula 'pengopi' tegar. Hehe
odahonebizz berkata…
sy xsuka mnum kopi tkut itam...hoho
betul...betul...