Subscribe Us

Mengapa Ais Terapung

Ais terapung adalah fakta asas dunia, sukar untuk benar-benar membayangkan bagaimana dunia ini jika tanpa ais, kata Brent Minchew, seorang profesor geofizik bersekutu di Institut Teknologi Massachusetts.

 

Tahukah anda mengapa ais terapung di atas air, bukannya tenggelam ke dasar? Ia mempunyai kaitan dengan ketumpatan air.

 

Ketulan ais terapung kerana struktur molekulnya. Molekul air (H2O) terdiri daripada dua atom hidrogen dan satu atom oksigen. Atom hidrogen dan oksigen berkongsi pasangan elektron, membentuk ikatan kovalen. Caj positif atom hidrogen tertarik kepada atom oksigen bercas negatif molekul air lain.  Ikatan yang terbentuk antara molekul ini dikenali sebagai ikatan hidrogen.

 

Apabila air membeku, ikatan hidrogen ini membentuk kekisi kristal.  Kebanyakan ais di permukaan bumi membentuk hablur heksagon berulang. Terdapat banyak ruang kosong dalam struktur kekisi ini yang dipenuhi dengan udara yang membawa kepada ketumpatan ais yang lebih rendah.  Inilah sebabnya mengapa gunung ais boleh terapung di lautan walaupun saiznya sangat besar kerana terdapat ruang-ruang dalam struktur ais yang kosong dipenuhi udara.

 

Ais terapung adalah sesuatu perkara yang baik kerana ia membolehkan hidupan berkembang di bawah permukaan beku tasik dan lautan. Sekiranya ais tenggelam, ia akan menjadi masalah kepada hidupan marin dan akuatik yang kini hidup di habitat bawah air.

 

Ais laut , yang terapung di atas permukaan lautan, juga penting untuk peredaran air laut.  Apabila ia membeku, ais laut memancarkan garam dan menjadikan air di bawahnya sangat masin dan padat. Air padat yang dicipta oleh ais laut ini tenggelam ke dasar lautan dan menolak air dalam ke permukaan, membantu mengedarkan air laut ke seluruh dunia, jelas Minchew. [livescience.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan