Tahukah anda bahawa lebah madu bukanlah satu-satunya serangga yang mampu menghasilkan produk semula jadi yang manis, likat dan berwarna perang keemasan yang kita kenali sebagai madu? Beberapa spesies lebah lain, dan juga tebuan diketahui menghasilkan makanan manis, tetapi mungkin serangga paling luar biasa yang boleh menukar nektar menjadi madu ialah semut honeypot. Honeypot ant adalah semut pekerja yang khusus bertindak sebagai bank makanan hidup untuk koloni mereka apabila bekalan makanan semakin berkurangan.
Semut pekerja honeypot mendapatkan
makanan nektar daripada pelbagai jenis tumbuhan berbunga, sehingga perut mereka
mengembang ke tahap paling maksimum di mana perutnya kelihatan bersedia untuk pecah dan menumpahkan
cecair ambar di dalamnya. Cecair manis yang
dikenali sebagai 'madu semut' itu dimuntahkan oleh semut honeypot setiap kali
ahli koloni mereka memerlukan makanan.
Spesies seperti Camponotus inflatus sentiasa memberi makan semut honeypot dengan embun madu dan nektar bunga. Pada satu ketika, perut semut madu menjadi sangat besar sehingga tidak dapat bergerak, jadi semut madu ini hanya menggantung di atas bumbung ruang sarang sebagai kargo berharga koloninya apabila diperlukan.
Kebanyakan spesies semut
honeypot ditemui di kawasan kering, padang pasir atau separa gersang di
Australia, Amerika Syarikat, Mexico, dan di benua Afrika, di mana mencari
sumber makanan dikawasan gersang ini adalah amat sukar, justeru, penyimpanan
madu sangat penting untuk bertahan dalam persekitaran yang sukar ini.
Semut honeypot adalah sumber
yang sangat berharga sehingga koloni semut lain kadangkala menyerang dan
mencurinya. Di Australia, orang asli juga menghargai serangga yang dipenuhi
madu sebagai sumber makanan berkhasiat.
Jadi bagaimanakah perbandingan
madu semut dengan madu lebah? Walaupun kedua-dua jenis madu tersebut kelihatan
sangat serupa pada pandangan pertama, namun madu semut honeypot mempunyai
konsistensi yang kurang likat berbanding madu lebah. Ia manis, tetapi tidak
begitu manis seperti yang biasa kita manusia lakukan, ia mempunyai sedikit rasa
masam yang tidak terdapat dalam madu lebah.
Satu lagi perbezaan ketara
antara kedua-dua jenis madu ialah glukosa terdapat dalam kuantiti yang lebih
tinggi daripada fruktosa dalam madu semut, manakala sebaliknya berlaku untuk
madu lebah. Kedua-dua jenis ini mengandungi antioksidan yang tinggi. [odditycentral.com/animals]
0 Comments