Subscribe Us

Semut Honeypot, Satu-Satunya Semut Penghasil Madu Di Dunia

Tahukah anda bahawa lebah madu bukanlah satu-satunya serangga yang mampu menghasilkan produk semula jadi yang manis, likat dan berwarna perang keemasan yang kita kenali sebagai madu? Beberapa spesies lebah lain, dan juga tebuan diketahui menghasilkan makanan manis, tetapi mungkin serangga paling luar biasa yang boleh menukar nektar menjadi madu ialah semut honeypot.  Honeypot ant adalah semut pekerja yang khusus bertindak sebagai bank makanan hidup untuk koloni mereka apabila bekalan makanan semakin berkurangan.

 

Semut pekerja honeypot mendapatkan makanan nektar daripada pelbagai jenis tumbuhan berbunga, sehingga perut mereka mengembang ke tahap paling maksimum di mana perutnya kelihatan bersedia untuk pecah dan menumpahkan cecair ambar di dalamnya.  Cecair manis yang dikenali sebagai 'madu semut' itu dimuntahkan oleh semut honeypot setiap kali ahli koloni mereka memerlukan makanan.

 

Spesies seperti Camponotus inflatus sentiasa memberi makan semut honeypot dengan embun madu dan nektar bunga. Pada satu ketika, perut semut madu menjadi sangat besar sehingga tidak dapat bergerak, jadi semut madu ini hanya menggantung di atas bumbung ruang sarang sebagai kargo berharga koloninya apabila diperlukan.


Kebanyakan spesies semut honeypot ditemui di kawasan kering, padang pasir atau separa gersang di Australia, Amerika Syarikat, Mexico, dan di benua Afrika, di mana mencari sumber makanan dikawasan gersang ini adalah amat sukar, justeru, penyimpanan madu sangat penting untuk bertahan dalam persekitaran yang sukar ini.

 

Semut honeypot adalah sumber yang sangat berharga sehingga koloni semut lain kadangkala menyerang dan mencurinya. Di Australia, orang asli juga menghargai serangga yang dipenuhi madu sebagai sumber makanan berkhasiat.

 

Jadi bagaimanakah perbandingan madu semut dengan madu lebah? Walaupun kedua-dua jenis madu tersebut kelihatan sangat serupa pada pandangan pertama, namun madu semut honeypot mempunyai konsistensi yang kurang likat berbanding madu lebah. Ia manis, tetapi tidak begitu manis seperti yang biasa kita manusia lakukan, ia mempunyai sedikit rasa masam yang tidak terdapat dalam madu lebah.

Satu lagi perbezaan ketara antara kedua-dua jenis madu ialah glukosa terdapat dalam kuantiti yang lebih tinggi daripada fruktosa dalam madu semut, manakala sebaliknya berlaku untuk madu lebah. Kedua-dua jenis ini mengandungi antioksidan yang tinggi. [odditycentral.com/animals]

Catat Ulasan

0 Ulasan