Subscribe Us

Danau Dallol, Landskap Gunung Berapi Paling Pelik Di Dunia Dan Tempat Paling Panas Di Bumi

Jika dilihat sekilas pandang, kawah dengan panorama danau-danau vulkanis berwarna kehijauan membuat siapa saja mudah terpesona dengan keindahan Dallol. Siapa sangka kalau Dallol di Ethiopia ini ternyata sangat mematikan.  Ia salah satu tempat paling terpencil di bumi, tiada penduduk yang mahu tinggal berhampiran kawah satu ini.

 

Bagaimana tidak? Dallol merupakan danau hidrotermal terestrial yang diketahui sangat ekstrem kerana suhu airnya yang sangat panas.  Rata-rata suhu harian danau tersebut mencapai 113 darjah Fahrenheit atau setara dengan 45 derajat Celsius, bahkan ketika musim dingin tiba, suhunya tidak menurun sama sekali.

 

Tempat Tanpa Kehidupan di Bumi

Panasnya suhu air di Danau Dallol menyebaban tidak ada satu pun makhluk hidup yang mampu bertahan hidup. Selain suhunya yang ekstrem, mengapa Dallol tidak mempunya kehidupan sama sekali ialah kerana keadaan airnya yang juga ekstrem.

 

Selain panas, karakteristik air di Dallol juga masin dan masam. Danau tersebut mengandungi garam, gas beracun, serta air mendidih yang tercipta dari aktiviti hidrotermal ekstrem.   Airnya yang sangat masam sehingga pengukuran skala pH mencapai negatif.

 

Disebut Tempat Alien di Bumi

Oleh sebab karakteristiknya yang terlampau, para peneliti tempat ini menggelarnya sebagai tanah alien yang ada di Bumi. Selain tidak sesuai dihuni, bentuk geografi dan gradien danau yang unik seakan mirip seperti di planet Mars.

 

Dalam satu kaji selidik yang dilakukan beberapa waktu lalu, para peneliti menemukan bahawa Dallol mengandungi natrium klorida dan garam berisi magnesium yang sudah sangat ekstrem. Kandungan kimia ini didapati sebagai punca merosak kehidupan yang  mengakibatkan pecahnya membran sel.  Namun, masih ada beberapa bahagian dari Dallol yang dihuni beberapa mikroorganisme bersel tunggal yang sanggup beradaptasi. 

 

Walaupun Dallol ditetapkan sebagai salah satu tempat paling eksterm di dunia yang tidak bisa dihuni makhluk hidup, Dallol menjadi salah satu tempat utama tumpuan para traveler pemberani.


Pembentukan Lembangan Danakil

Danau Dallol terletak di lembah Danakil yang selari dengan Laut Merah, berhampiran sempadan antara Ethiopia dan Eritrea. Ia adalah struktur kecil yang berkaitan dengan keretakan antara Afrika dan Semenanjung Arab. Bahagian paling rendah adalah kira-kira 410 kaki di bawah paras laut. Ia adalah salah satu titik terendah di Bumi.

 

Beberapa kali semasa pembentukan lembah Danakil, paras air laut Merah telah mengatasi lembangan Danakil lalu membanjiri lembangan dengan air laut. Jujukan sejatan tebal gipsum dan halit telah dimendapkan di dalam lembangan apabila air laut tersejat dalam iklim kering yang panas. Sebahagian daripada mendapan sejatan terbentuk melalui penyejatan air dan penyejatan air garam hidroterma. [geology.com,kumparan.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan