Subscribe Us

Pintu Langit Terbuka, Pengembaraan Ke Marikh

Sejak Program Apollo berakhir, NASA perlahan-lahan membangunkan teknologi yang diperlukan untuk menghantar manusia ke Marikh. Salah satu tujuan utama Stesen Angkasa Antarabangsa adalah untuk mengkaji kesan jangka panjang perjalanan angkasa lepas pada tubuh manusia, dengan harapan agar manusia akhirnya dapat mengembara ke Marikh.  Mereka perlu bertahan di angkasa untuk jangka masa yang panjang, namun berapa lama masa yang diperlukan untuk mengembara ke Marikh?


Marikh ialah planet kedua terdekat dengan Bumi selepas Zuhrah , namun ia masih sangat jauh. Secara purata, jarak antara Marikh dan Bumi adalah kira-kira 140 juta batu (225 juta kilometer). Untuk merentasi jarak itu mungkin mengambil masa beberapa bulan hingga bertahun-tahun bergantung pada kelajuan roket yang anda miliki.

 

Walau bagaimanapun, jarak antara Marikh dan Bumi sebenarnya berubah-ubah.  Kedua-dua planet Marikh dan Bumi mengorbit matahari dalam bentuk elips, yang bermaksud  apabila Bumi berada pada titik paling jauh dari matahari dan Marikh berada pada jarak terdekatnya, kedua-dua planet akan berada pada jarak paling hampir kira-kira 34 juta batu (54.6 juta kilometer).

 

Ketika kedua-dua planet berada pada jarak tersebut, adalah peluang terbaik untuk menghantar manusia ke Marikh.  Malangnya, penjajaran ini tidak kerap berlaku. Peristiwa seperti ini hanya akan berlaku setiap beberapa ratus tahun, dengan penjajaran terdekat seterusnya diramalkan akan berlaku pada tahun 2237.

 

Namun ahli astronomi masih mengambil kesempatan daripada fakta bahawa, pada beberapa titik dalam orbit, Marikh dan Bumi akan berada pada jarak lebih dekat pada setiap 26 bulan, di mana Marikh dan Bumi akan berada sebaris, dan ini adalah masa paling tepat untuk menghantar kapal angkasa ke Planet Merah. Ini bermakna terdapat satu tetingkap pelancaran ke Marikh setiap 26 bulan.

 

Jarak ke Marikh sendiri bukanlah satu-satunya faktor yang akan menentukan berapa lama masa yang diperlukan untuk perjalanan ke Marikh. Kelajuan kapal angkasa bergerak juga akan menentukan tempoh perjalanan. Misi penerbangan ke Marikh sebelum ini biasanya mengambil masa antara 128 hari hingga hampir satu tahun penuh. Dengan teknologi semasa dan reka bentuk roket, NASA menganggarkan bahawa roket pertama yang membawa manusia ke Marikh harus mencapai kelajuan kira-kira 24,600 batu sejam (39,600 kilometer sejam). Bergerak pada kelajuan ini, ia akan mengambil masa kira-kira tujuh bulan untuk mencapai permukaan Marikh.

 

Bagaimana Jika Roket Berkelajuan Maksimum?

Dengan mengandaikan teknologi telah cukup maju, seberapa cepat anda boleh sampai ke Marikh? Pada masa ini, objek terpantas buatan manusia ialah Parker Solar Probe, yang telah mencapai kelajuan 364,660 batu sejam (586,860 kilometer sejam). Bergerak pada kelajuan ini, ia akan mengambil masa kira-kira dua minggu untuk sampai ke Marikh ketika ia berada pada jarak terdekat dari Bumi.

 

Mengembara ke Marikh dalam masa dua minggu sahaja adalah sesuatu yang menakjubkan, namun malangnya ia tidak mungkin dilakukan dengan teknologi semasa. Probe Solar Parker telah dapat mencapai kelajuan yang melampau dengan katapel dirinya mengelilingi matahari beberapa kali.


Pada masa hadapan, jika manusia membangunkan teknologi untuk bergerak hampir dengan kelajuan cahaya , kita boleh pergi ke Marikh dalam masa kurang daripada lima minit. Buat masa ini, angkasawan pertama untuk mengembara ke Marikh perlu menunggu beberapa bulan di angkasa sebelum tiba di Planet Merah. [worldatlas.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan