Subscribe Us

Jin Al Kaboos, Menindih Anda Semasa Tidur? Cara Menghindari

Jin Al Kaboos, Menyerang Anda Seperti Kena Tindih Semasa Tidur?

Terdapat banyak jenis Jin mengikut Islam dan salah satunya ialah Jin Al Kaboos yang menyerang anda semasa tidur dan menyebabkan lumpuh tidur (ilmu perubatan).

 

Jika anda sedang tidur dan merasakan anda sesak nafas dan seseorang atau sesuatu seperti menindih ke atas tubuh anda yang menyebabkan anda sukar bernafas dan kemudian tiba-tiba anda terbangun cuba untuk bernafas, maka anda berkemungkinan telah diserang oleh Jin Al-Kaboos.

 

Sains perubatan telah mendakwa bahawa fenomena sedemikian dikenali sebagai "lumpuh tidur", manakala ulama Islam mendakwa ia adalah serangan oleh Jin.

 

Sama ada Jin Al Kaboos mengikut Islam atau lumpuh tidur mengikut sains perubatan, perasaan ini agak menakutkan dan anda harus mendapatkan bantuan rohani atau perubatan moden.

 

Jika anda rasa keadaan ini disebabkan oleh beberapa keadaan perubatan, pastikan anda mendapatkan bantuan perubatan.


Jika anda percaya bahawa lumpuh tidur disebabkan oleh Jin, pastikan anda mendapatkan bantuan rohani (diterangkan di bawah).

 

Terdapat begitu banyak Hadis yang berkaitan dengan Jin tetapi tiada mana-mana Hadis khusus yang bercakap tentang Jin Al Kaboos.

 

Walau bagaimanapun, kita tidak boleh melupakan hakikat bahawa Al-Quran dan Hadis tidak diturunkan untuk memberi kita pengetahuan tentang jenis Jin. Terdapat orang-orang istimewa yang pakar tentang pengajian perubatan Islam yang berkaitan dengan Jin.

 

Jika al-Quran dan Hadis tidak bercanggah dengan kajian-kajian ini, ia diyakini benar.

 

Bagaimana untuk mengelakkan serangan Jin semasa tidur?


Memang ada langkah-langkah tertentu yang boleh kita ambil mengikut Islam untuk mengelakkan serangan Jin Al Kaboos semasa tidur (lumpuh tidur). Cara terbaik adalah tidur mengikut sunnah Nabi Muhammad ﷺ. Berikut adalah senarai sunnah yang harus kita lakukan sebelum tidur:

 

1. Tidur dalam keadaan berwuduk (wudhu).

2. Lakukan semua solat fardhu sebelum tidur.

3. Bersihkan habuk katil sebelum tidur di atasnya.

4. Membaca سبحان الله 33 kali.

5. Membaca ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ‎ sebanyak 33 kali.

6. Bacalah اللّٰهُ أَكْبَر‎ sebanyak 34 kali.

7. Baca Surah Al-Mulk.

8. Membaca Surah Al-Ikhlas, Al-Falq dan Al-Nas.

9. Tidur mengiring di sebelah kanan anda.

 


Punca rasa seperti ditindih ketika sedang tidur menurut sains perubatan


Sebenarnya keadaan disebabkan seperti 'dihempap' makhluk halus seperti jin itu dikenali sebagai 'sleep paralysis' dan bukannya disebabkan gangguan entiti halus seperti yang dipercayai kebanyakan orang.

 

Keadaan itu tidak membahayakan tetapi boleh menimbulkan rasa cemas dan sering berlaku kepada individu dalam lingkungan usia 20 ke 30 tahun.

 

Sleep paralysis atau parasomnia terjadi ketika seseorang sedang tidur di antara sedar dan tidak. Ia sering berlaku dengan pengalaman hypnagogic iaitu halusinasi visual, audio dan sensor. Ia terjadi ketika perubahan di antara tidur dan bangun dan boleh berlaku ketika perasaan tertekan di dada, kesulitan bernafas dengan rasa tercekik atau diserang secara seksual oleh makhluk jahat atau perasaan berkecamuk, terasa ingin jatuh, melayang, terbang, melayang di atas tubuh seseorang atau jenis lain dari pengalaman di luar tubuh.

 

Sleep paralysis biasanya berlaku dalam tempoh singkat dan tidak mengancam jiwa, tetapi orang tersebut mungkin mengingatnya sebagai hal yang menakutkan dan mengerikan.

 

Penyebab sleep paralysis

Ketika tidur, tubuh berada dalam keadaan rileks dan otot-otot tidak bergerak. Sleep paralysis melibatkan gangguan atau fragmentasi dari kitaran tidur yang dikenali sebagai REM.

 

Dalam sleep pralysis, perubahan tubuh ke atau dari tidur tidak seiring dengan otak. Ia berlaku apabila seseorang itu sedar daripada tidur tetapi tubuhnya masih dalam keadaan tidur.

 

Otak yang mengesan ancaman itu juga berada dalam keadaan tinggi dan terlalu sensitif. Faktor-faktor yang dikaitkan dengan sleep paralysis antara lain;

 

1. Narkolepsi

2. Pola tidur tidak teratur, misalnya kerana jet lag atau kerja syif

3. Tidur terlentang

4. Sejarah keluarga

[rujukan dari pelbagai sumber, mstar, lifeinsaudiarabia]

Catat Ulasan

0 Ulasan