Subscribe Us

Negara-Negara Bekas Kesatuan Soviet (USSR)

Kesatuan Soviet (nama penuh: Kesatuan Republik Sosialis Soviet, atau USSR) ialah sebuah negara sosialis yang telah diwujudkan oleh Vladimir Lenin pada tahun 1922. Semasa kewujudannya, USSR adalah negara terbesar di dunia. USSR runtuh pada tahun 1991 dan meninggalkan 15 negeri bebas yang kita kenal hari ini:

 

Armenia

Moldova

Estonia

Latvia

Lithuania

Georgia

Azerbaijan

Tajikistan

Kyrgyzstan

Belarus

Uzbekistan

Turkmenistan

Ukraine

Kazakhstan


Rusia

Walaupun USSR telah terhapus, namun negara Rusia  dengan keluasan 17.1 juta kilometer persegi dengan mudah masih lagi sebagai negara terbesar di dunia mengikut kawasan. Malah, jika Rusia memotong 7 juta kilometer persegi, ia akan tetap menjadi yang terbesar, dan bahagian yang dipotong akan menduduki tempat ketujuh keseluruhan! Ia mewakili bersamaan dengan 11% daripada keluasan daratan dunia.

 

Negara Rusia merentasi benua dari Asia hingga Eropah, bersempadan dengan 16 negara. Ia mempunyai 9 zon waktu berbeza! Walaupun merupakan negara terbesar di dunia, Rusia sangat jarang penduduknya dan hanya menjadi tuan rumah kira-kira 2% daripada penduduk dunia.

 

Asal usul Rusia boleh dikesan kepada Kievan Rus pada abad ke-9 yang berkembang di bawah pemerintahan ketua Viking Rurik. Satu lagi perluasan wilayah yang ketara berlaku pada akhir abad ke-16 semasa pemerintahan Ivan the Terrible, tsar rasmi pertama Rusia. Menjelang awal abad ke-18, Rusia menjadi empayar ketiga terbesar di dunia dan membentuk bahagian terbesar Kesatuan Soviet apabila kerajaan itu ditubuhkan. Pada 25 Disember 1991, Persekutuan Rusia atau Rusia yang kita kenali hari ini terbentuk dengan kejatuhan Kesatuan Soviet.  [worldatlas.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan