Subscribe Us

Kebaikan Dan Manfaat Buah Nanas Untuk Ibu Mengandung -Dr Health

Nanas sering dikaitkan dengan pelbagai jenis mitos. Salah satunya, pernahkah anda mendengar bahawa ibu hamil tidak boleh mengambil nanas kerana ia boleh menyebabkan keguguran? Malah, ia tidak sepenuhnya benar. Sebenarnya, nanas mengandungi banyak khasiat yang diperlukan oleh ibu hamil, seperti Vitamin C, Vitamin B, Mangan, Serat dan Bromelain.

 

Menerusi laman DrHealthBenefits.com, berikut 10 faedah kesihatan buah nanas kepada ibu hamil:

 

1. Melancarkan penghadaman

Vitamin C dan enzim penting dalam pencernaan yang diperlukan semasa kehamilan kerana masalah penghadaman sering dialami oleh ibu-ibu hamil. Masalah ini tidak boleh dipandang remeh kerana sering mengganggu ibu-ibu yang sedang mengandung.


 

2. Anti sembelit

Nanas berfungsi sebagai anti sembelit kerana ia mengandungi lemak tepu yang rendah dan mengandungi serat yang tinggi. Seperti yang kita tahu, serat memainkan peranan penting dalam proses pencernaan yang sihat.

 

3. Memelihara sistem saraf dan jantung

Kandungan vitamin B1 dalam buah nanas berfungsi untuk meningkatkan fungsi kardiovaskular, meningkatkan kesihatan mata dan mencegah katarak. Selain itu, vitamin B1 juga boleh meningkatkan fungsi otak.

 

4. Mengekalkan kesihatan tulang

Menjaga kesihatan tulang semasa mengandung adalah penting kerana badan ibu sedang mengandung akan menahan berat janin yang semakin meningkat. Salah satu bahan yang diperlukan untuk masalah ini ialah mangan yang terdapat dalam nanas.

 

5. Mengatasi morning sickness

Morning sickness adalah keadaan mual, muntah yang sering berlaku pada waktu pagi. Gejala ini disebabkan oleh kekurangan vitamin B6 oleh ibu hamil. Salah satu buah yang mengandungi vitamin ini ialah nanas selain buah tembikai.

 

6. Kandungan Bromelain

Nanas juga baikuntuk mengatasi penuaan, masalah otot dan juga penghadaman kerana ia mengandungi bahan bromelain.


 

7. Mencegah hipertensi

Hipertensi atau darah tinggi boleh dicegah dengan memakan buah nanas. Kandungan potassium yang tinggi tetapi rendah sodium boleh mengekalkan tekanan darah normal.

 

8.Kekalkan kulit anjal

Nanas memberikan sokongan untuk sintesis kolagen dalam badan. selain itu, terdapat juga vitamin C untuk mengekalkan kulit yang sihat.

 

9.Melembapkan kulit

Ibu hamil perlu minum banyak air untuk mendapatkan kulit yang lembap.  Ia juga boleh mengelakkan stretch mark pada ibu hamil.  Buah nanas kaya dengan kandungan vitamin yang mampu melembapkan kulit.

 

10. Meningkatkan imuniti

Wanita hamil sering jatuh sakit. Bermula dari ringan hingga ke berat. Oleh itu adalah perlu untuk meningkatkan imuniti dengan memakan buah yang mengandungi vitamin C dan asid amino.  Selain itu, ibu hamil juga perlu kerap bersenam untuk memastikan badan cergas sepanjang tempoh kehamilan.

 

Berhati-hati

Semasa trimester pertama ibu mengandung harus mengelak daripada makan manfaat kesihatan nanas kerana kandungan bromelain dalam nenas boleh menyebabkan kontraksi pramatang dan berpotensi untuk kelahiran pramatang jika dimakan berlebihan sehingga 10 biji sekali gus oleh ibu hamil. Jika hanya makan sepotong dua, ia tidak memberi kesan kepada ibu hamil.  [sumber: DrHealthBenefits.com]

Catat Ulasan

1 Ulasan

Warisan Petani berkata…
banyaknya khasiat buah nanas
senang dapat harga pun murah