Nanas sering dikaitkan dengan
pelbagai jenis mitos. Salah satunya, pernahkah anda mendengar bahawa ibu hamil
tidak boleh mengambil nanas kerana ia boleh menyebabkan keguguran? Malah, ia
tidak sepenuhnya benar. Sebenarnya, nanas mengandungi banyak khasiat yang diperlukan
oleh ibu hamil, seperti Vitamin C, Vitamin B, Mangan, Serat dan Bromelain.
Menerusi laman DrHealthBenefits.com, berikut 10 faedah kesihatan buah nanas kepada ibu hamil:
1. Melancarkan penghadaman
Vitamin C dan enzim penting
dalam pencernaan yang diperlukan semasa kehamilan kerana masalah penghadaman
sering dialami oleh ibu-ibu hamil. Masalah ini tidak boleh dipandang remeh
kerana sering mengganggu ibu-ibu yang sedang mengandung.
2. Anti sembelit
Nanas berfungsi sebagai anti
sembelit kerana ia mengandungi lemak tepu yang rendah dan mengandungi serat
yang tinggi. Seperti yang kita tahu, serat memainkan peranan penting dalam
proses pencernaan yang sihat.
3. Memelihara sistem saraf dan jantung
Kandungan vitamin B1 dalam
buah nanas berfungsi untuk meningkatkan fungsi kardiovaskular, meningkatkan
kesihatan mata dan mencegah katarak. Selain itu, vitamin B1 juga boleh
meningkatkan fungsi otak.
4. Mengekalkan kesihatan tulang
Menjaga kesihatan tulang semasa
mengandung adalah penting kerana badan ibu sedang mengandung akan menahan berat
janin yang semakin meningkat. Salah satu bahan yang diperlukan untuk masalah
ini ialah mangan yang terdapat dalam nanas.
5. Mengatasi morning sickness
Morning sickness adalah
keadaan mual, muntah yang sering berlaku pada waktu pagi. Gejala ini disebabkan
oleh kekurangan vitamin B6 oleh ibu hamil. Salah satu buah yang mengandungi
vitamin ini ialah nanas selain buah tembikai.
6. Kandungan Bromelain
Nanas juga baikuntuk mengatasi
penuaan, masalah otot dan juga penghadaman kerana ia mengandungi bahan
bromelain.
7. Mencegah hipertensi
Hipertensi atau darah tinggi
boleh dicegah dengan memakan buah nanas. Kandungan potassium yang tinggi tetapi
rendah sodium boleh mengekalkan tekanan darah normal.
8.Kekalkan kulit anjal
Nanas memberikan sokongan
untuk sintesis kolagen dalam badan. selain itu, terdapat juga vitamin C untuk
mengekalkan kulit yang sihat.
9.Melembapkan kulit
Ibu hamil perlu minum banyak air untuk mendapatkan kulit yang
lembap. Ia juga boleh mengelakkan stretch mark
pada ibu hamil. Buah nanas kaya dengan
kandungan vitamin yang mampu melembapkan kulit.
10. Meningkatkan imuniti
Wanita hamil sering jatuh
sakit. Bermula dari ringan hingga ke berat. Oleh itu adalah perlu untuk
meningkatkan imuniti dengan memakan buah yang mengandungi vitamin C dan asid
amino. Selain itu, ibu hamil juga perlu kerap bersenam untuk memastikan badan
cergas sepanjang tempoh kehamilan.
Berhati-hati
Semasa trimester pertama ibu
mengandung harus mengelak daripada makan manfaat kesihatan nanas kerana
kandungan bromelain dalam nenas boleh menyebabkan kontraksi pramatang dan
berpotensi untuk kelahiran pramatang jika dimakan berlebihan sehingga 10 biji
sekali gus oleh ibu hamil. Jika hanya makan sepotong dua, ia tidak memberi
kesan kepada ibu hamil. [sumber: DrHealthBenefits.com]
1 Comments
senang dapat harga pun murah