Subscribe Us

Makanan Sihat Terbaik Untuk Jantung

Penyakit jantung menyumbang hampir satu pertiga daripada semua kematian di seluruh dunia.  Diet memainkan peranan utama dalam kesihatan jantung dan boleh memberi kesan kepada risiko penyakit jantung anda.

 

Malah, makanan tertentu boleh mempengaruhi tekanan darah, trigliserida, paras kolesterol dan keradangan, yang semuanya merupakan faktor risiko penyakit jantung.

 

Pemakanan yang baik adalah penting untuk kesihatan jantung yang baik. Anda harus makan banyak:

 

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Ikan dan ayam tanpa kulit

Makanan bijirin penuh

Kacang

Kacang yang kaya dengan protein

Produk tenusu rendah lemak

Anda juga harus mengehadkan garam dan elakkan:

 

Gula dan minuman manis

Lemak tepu dan trans

Bijirin halus

daging merah


Sayuran hijau

Sayuran berdaun hijau seperti bayam, kangkung dan sayur kolard terkenal dengan kekayaan vitamin, mineral dan antioksidannya.

 

Khususnya, ia merupakan sumber vitamin K yang hebat , yang membantu melindungi arteri anda dan menggalakkan pembekuan darah yang betul.

 

Ia juga tinggi dalam nitrat pemakanan, yang telah ditunjukkan dapat mengurangkan tekanan darah, mengurangkan kekejangan arteri dan meningkatkan fungsi sel yang melapisi saluran darah.

 

Sayuran hijau kaya dengan vitamin K dan nitrat, yang boleh membantu mengurangkan tekanan darah dan meningkatkan fungsi arteri. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan sayur-sayuran berdaun yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

 

Sayuran Lain

Selain sayuran berdaun hijau terdapat pelbagai jenis sayur-sayuran lain yang berbeza dengan khasiat yang berbeza termasuk:

Sayuran labu

lobak merah

Ubi keledek

Lada lada

bit

lobak

Sayuran ini  penuh dengan karotenoid dan vitamin untuk memastikan jantung anda kuat.

 

 

Kekacang

Kacang juga mempunyai manfaat tambahan asid lemak omega-3. Walnut, badam, hazelnut, kacang macadamia, pecan dan kacang tanah adalah tambahan yang bagus untuk sebarang diet yang sihat.

 

Perkara lain yang menjadikan kacang sebagai snek pintar ia mengandungi serat, lemak tak tepu dan nutrien lain yang meningkatkan kesihatan jantung.

 

Menambah kacang ke dalam diet anda boleh:

 

Mengurangkan kolesterol "jahat”

Menguatkan lapisan saluran darah

Kurangkan kemungkinan pembekuan darah

Meringankan keradangan yang berkaitan dengan penyakit jantung

 

Kacang boleh tinggi kalori. Jadi mudah untuk mendapatkan terlalu banyak perkara yang baik ini. Biasakan peenhgambilan kekacang untuk empat hidangan kacang seminggu. Satu hidangan adalah segenggam kecil.

 

Biji rami dan Chia

Minyak biji rami dan biji rami juga mempunyai omega-3. Biji rami boleh membantu menurunkan kolesterol "jahat" dan menurunkan tekanan darah. Biji chia juga mempunyai beberapa asid lemak dan nutrien yang sama, ditambah dengan kandungan seratnya yang tinggi membantu anda berasa kenyang lebih lama.

 

Bijirin

Bijirin adalah salah satu asas diet yang menyihatkan jantung.  Serat dalam bijirin boleh membantu menurunkan kolesterol, selain membuatkan anda berasa kenyang, ia boleh membantu anda menurunkan berat badan.

 

Bijirin terbaik ialah oat, yang anda boleh dapatkan dalam roti bijirin atau dalam oatmeal yang sangat berkhasiat menyihatkan jantung.  Satu setengah cawan oatmeal yang dimasak sehari boleh menurunkan kolesterol anda sebanyak 5% hingga 8%.

 

Makanan lain yang boleh membantu jantung anda termasuk:

Kacang garbanzo , juga dikenali sebagai kacang ayam. Ia tinggi serat dan protein.

Tauhu, makanan berasaskan soya yang kaya dengan protein juga baikuntuk kesihatan jantung.

 

Dark Coklat

Coklat hitam kaya dengan antioksidan seperti flavonoid, yang boleh membantu meningkatkan kesihatan jantung.  Menariknya, beberapa kajian telah mengaitkan makan coklat dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah untuk membina plak terkalsifikasi dalam arteri dan penyakit jantung koronari.

 

Mengambil coklat secara sederhana (kurang daripada 6 hidangan seminggu) boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari, strok dan diabetes. 

 

Pastikan anda memilih coklat gelap berkualiti tinggi dengan kandungan koko sekurang-kurangnya 70% dan sederhanakan pengambilan anda untuk memanfaatkan sepenuhnya kesihatan jantung.

 

Selain di atas terdapat beberapa lagi makanan sihat terbaik untuk jantung yang boleh diambil seperti; The hijau, minyak zaitun, bawang putih, dan kacang soya. [webmd.com/healthy,healthline.com/nutrition]

Catat Ulasan

0 Ulasan