Subscribe Us

Pakar Bedah Memindahkan Jantung Babi Kepada Pesakit Manusia Yang Hampir Mati

Sepasukan doktor telah berjaya memindahkan jantung daripada babi yang diubah suai secara genetik ke dalam dada seorang lelaki dari Maryland dalam usaha terakhir untuk menyelamatkan nyawanya yang tidak mempunya harapan untuk hidup. Pembedahan pertama seumpamanya dipuji sebagai langkah besar ke hadapan dalam usaha selama beberapa dekad untuk memindahkan organ haiwan ke dalam tubuh manusia.

 

Pemindahan baru ini adalah satu kejayaan dalam bidang kesihatan, kerana babi penderma telah menjalani penyuntingan gen untuk mengeluarkan jenis gula tertentu daripada selnya yang dianggap bertanggungjawab untuk penolakan organ sebelumnya kepada pesakit.

 

Pembedahan itu berlangsung pada hari Jumaat (7 Jan 2022), dan selepas empat hari, pesakit tersebut itu boleh bernafas sendiri, walaupun dia masih disambungkan ke mesin jantung paru -paru untuk menguatkan peredaran darahnya, menurut kenyataan dari University of Maryland Medical Center (UMMC). Hari-hari dan minggu-minggu berikutnya akan menjadi kritikal untuk sama ada dia terselamat daripada pembedahan itu atau sebaliknya.

 

Pesakit tersebut, David Bennett, 57 tahun dari Maryland, menghidap penyakit jantung terminal, tetapi beberapa pusat perubatan telah menentukan bahawa dia tidak layak untuk pemindahan manusia, kata kenyataan itu.

 

"Ia sama ada mati atau melakukan pemindahan ini. Saya mahu hidup. Saya tahu ia adalah pilihan terakhir saya," kata Bennett sehari sebelum pembedahannya. "Saya tidak sabar untuk bangun dari katil selepas saya pulih."

 

Breakthrough surgery

Babi dianggap sebagai penderma jantung yang sesuai kerana jantungnya lebih kurang sama saiz dan bentuknya dengan jantung manusia.

 

Injap jantung babi telah digunakan dengan jayanya selama beberapa dekad untuk menggantikan injap jantung yang rosak pada manusia, tetapi sehingga kini kemungkinan tindak balas sistem imun yang membawa maut telah menghalang seluruh jantung daripada dipindahkan.

 

Sekolah Perubatan Universiti Maryland telah menerima lebih daripada $15 juta geran penyelidikan untuk menilai pemindahan jantung daripada babi yang diubah suai secara genetik, menurut kenyataan itu.

 

Kaedah ini melibatkan penggunaan penyuntingan gen untuk "mematikan" tiga gen daripada genom babi penderma yang mengaktifkan tindak balas sistem imun yang cepat dalam penerima manusia, dan menambah enam gen manusia yang membantu penerimaan organ. Satu gen lain dinyahaktifkan dalam babi supaya jantung tidak membesar terlalu besar. Dadah untuk menindas sistem imun manusia, Termasuk ubat eksperimen, juga digunakan dalam pesakit.

 

"Jika ini berjaya, akan ada bekalan organ ini yang tidak berkesudahan untuk pesakit yang menderita," Dr Muhammad Mohiuddin, pengarah saintifik program pemindahan haiwan ke manusia universiti itu, memberitahu Associated Press .

 

Beberapa syarikat bioteknologi kini sedang membangunkan organ babi yang diubah suai secara genetik untuk pemindahan manusia; jantung babi yang digunakan dalam pembedahan terbaru datang dari Revivicor, anak syarikat United Therapeutics yang berpangkalan di Maryland.  [livescience.com/]

Catat Ulasan

0 Ulasan