Subscribe Us

Empayar Paling Lama Wujud Dalam Sejarah Dunia

Dunia telah mempunyai empayar hampir sejak permulaan sejarah manusia. Beberapa empayar telah mencapai status global, dengan wilayah yang merangkumi lebih daripada satu benua.


Sejarah juga telah menunjukkan bahawa sesetengah empayar bertahan lebih lama daripada yang lain. Ada yang bertahan hanya beberapa tahun, manakala yang lain bertahan berabad-abad. Malah terdapat empayar yang telah bertahan lebih daripada satu milenium.


Berikut adalah penerangan ringkas tentang empayar yang paling lama wujud dalam sejarah.

 

1. Empayar Rom (27SM – 1453M)

Empayar Rom adalah empayar yang paling lama wujud dalam sejarah. Ia secara rasmi menjadi empayar pada 27 SM, selepas perang saudara mengakibatkan keruntuhan Republik Rom.


Pada masa Rom menjadi sebuah empayar, ia sudah mempunyai wilayah di seluruh Eropah Barat , Eropah Selatan , dan Afrika Utara. Akhirnya, Empayar Rom menjadi begitu besar sehingga pada abad ke-3M, maharajanya, Diocletian membahagikannya kepada dua unit, Empayar Rom Barat dan Empayar Rom Timur.


Pada 476M, Empayar Rom Barat jatuh. Walau bagaimanapun, Empayar Rom Timur bertahan sehingga abad ke-15M, yang dirujuk sebagai Empayar Byzantine. Empayar Byzantine berakhir pada 1453M, apabila Turki Uthmaniyyah menakluki ibu kotanya, Constantinople.

 

2. Empayar Kush (1069SM – 330M)

Empayar Kush berpusat di kawasan yang kini terletak di timur laut Sudan. Ia bermula sebagai negara kota Napata, yang kemudiannya menjadi ibu kota Empayar Kush.  Pada abad ke-8SM, raja-raja Kushite menjadi firaun dinasti ke-25 Mesir. Orang Kush bagaimanapun kehilangan kawalan ke atas Mesir pada 666SM, apabila Assyria menyerang. Pada c. 590, Napata telah dipecat oleh orang Mesir, dan ibu kota Kushite dipindahkan ke Meroe. Pada c. 330, Aksumite memusnahkan Meroe dan menamatkan Empayar Kush.


 

3. Empayar Rom Suci (800 CE – 1806 CE)

Empayar Rom Suci adalah percubaan beberapa pemimpin di Eropah Barat untuk mencipta semula Empayar Rom yang telah runtuh lebih tiga abad sebelumnya. Ia bermula apabila Pope Leo III menobatkan Charlemagne sebagai maharaja Empayar Rom.


Pada kemuncaknya, Empayar Rom Suci terdiri daripada Jerman, Switzerland, Liechtenstein, Luxembourg, Republik Czech, Austria, Slovenia, Belgium, Belanda pada masa kini dan sebahagian besar Poland moden, Perancis dan Itali. Walau bagaimanapun, selepas Perang Tiga Puluh Tahun berakhir pada 1648, empayar itu menjadi berpecah-belah. Akhirnya, pada tahun 1806, Napoleon dari Perancis memaksa Maharaja Rom Suci terakhir, Francis II, turun takhta.

 

4. Republik Venice (797 CE – 1797 CE)

Republik Venice berlangsung selama seribu tahun. Orang Venetian terus menguasai wilayah di pedalaman Itali, bersebelahan dengan wilayah teras Venice, wilayah di Croatia dan Albania. Instrumen utama perluasan republik itu ialah tentera lautnya yang sangat berkuasa. Republik Venice berakhir apabila Napoleon Perancis merampas kota Venice itu sendiri pada tahun 1797.

 

5. Empayar Silla (57 BCE – 935 CE)

Empayar Silla berpusat di kawasan yang kini dikenali sebagai Korea Selatan. Ia bermula sebagai sebuah kerajaan kecil di kawasan tenggara Semenanjung Korea. Kerajaan ini mula berkembang sedikit demi sedikit pada abad ke-1CE.


Pada abad ke-6CE empayar Silla menguasai sepenuhnya. Menjelang pertengahan hingga akhir abad ke-7, Silla dan sekutunya adalah satu-satunya kerajaan Korea yang masih tinggal, mengawal wilayah itu sama dengan Korea Selatan masa kini. Menjelang akhir abad ke-9, empayar Silla mulai lemah. Akhirnya, pada tahun 935 M, kerajaan itu ditakluki dan dikuasai oleh kerajaan Goryeo. [worldatlas.com]


6. Empayar Turki Uthmaniyah

Empayar Turki Uthmaniyah (Ottoman Empire) bertahan selama 623 tahun dari 1299 hinggalah 1922, menguasai kawasan yang sangat luas di sekitar Laut Mediterranean.


Pada masa yang berlainan ketika kewujudannya selama lebih 6 abad, empayar ini pernah menguasai kawasan di sepanjang Lembah Sungai Nil dan Pantai Laut Merah.


Kuasanya juga tersebar di utara ke Eropah, hanya berhenti kerana mereka gagal menakluki Vienna. Ke barat daya, pengaruh Empayar Uthmaniyah turut sampai sejauh Morocco.  Penaklukan oleh Empayar Uthmaniyah mencapai kemuncak pada sekitar tahun 1700, pada ketika pengaruh empayar meliputi kawasan yang paling luas sepanjang kewujudannya
.[iluminasi.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan