Subscribe Us

Ciptaan Mesir Purba Yang Masih Digunakan Hari Ini

Selama beribu-ribu tahun orang Mesir purba berkembang maju, mereka telah diakui memiliki tamadun paling maju yang pernah diketahui dunia.  Mereka juga berkembang maju sebagai pencipta, dan seperti yang anda akan lihat dalam senarai ciptaan Mesir yang menakjubkan ini, ciptaan mereka mengubah segala-galanya daripada fesyen kepada pertanian dengan begitu drastik sehingga kita masih melihat pengaruhnya pada hari ini.


Tamadun Mesir Purba mencipta banyak alat dan sistem yang bermakna yang merupakan bahagian utama kehidupan moden. Tanpa inovasi ini, siapa tahu berapa lama sebelum perkara serupa dicipta atau diterima pakai untuk kegunaan harian.  Berikut ciptaan Mesir kuno yang masih digunakan sehingga ke hari ini;

 

1. Kalendar

Orang Mesir Purba mencipta kalendar sebagai cara menjejaki musim pertanian. Memandangkan Sungai Nil yang berdekatan banjir setiap tahun, kalendar ini membolehkan mereka menjangka bila tebing sungai itu akan melimpah. Kitaran banjir adalah asas kepada kalendar mereka, tetapi sama dengan kalendar moden, ia mengandungi 365 hari di dalamnya. Kalendar itu juga dipisahkan kepada 12 bulan, walaupun setiap satu terdiri daripada 30 hari pada masa itu, dengan lima hari yang tinggal berlaku pada penghujung tahun.  Sistem ini penting untuk pertanian di  Mesir dan memastikan orang ramai tidak kelaparan atau kehilangan komuniti mereka akibat banjir. Walaupun kalendar ini tidak berapa tepat, ia adalah asas kepada apa kalendar yang masih digunakan oleh kebanyakan dunia hari ini.

 

 

2. Papirus Dan Dakwat (Alat Tulis)

Dakwat tidak digunakan sebelum zaman Mesir Purba. Walau bagaimanapun, apabila mereka mula berminat untuk mendokumentasikan sejarah, mereka mencari cara untuk mendokumentasikannya. Orang Mesir telah mencipta dakwat pertama menggunakan campuran gula-gula getah, jelaga, dan lilin lebah. Begitu juga, mereka membuat jenis kertas pertama daripada daun papirus, yang dicipta dengan menekan dan memerah pulpa (suatu proses asas yang serupa dengan apa yang dilakukan hari ini). Dokumen kertas dan dakwat ini masih wujud, menjadi sejarah permulaan kertas dan dakwat moden yang digunakan di seluruh dunia.

 

3. Solek

Walaupun  solekan  mungkin kelihatan seperti ciptaan moden, sebenarnya ia telah bermula sejak zaman Mesir Purba. Solekan mata pertama kali dicipta sekitar 4000 SM dan menggunakan teknik yang hampir sama seperti pembuatan solekan hari ini. Jelaga dicampur dengan  galena  untuk membentuk bahan hitam yang dikenali sebagai kohl, yang kemudiannya digunakan untuk celak. Ini sangat serupa dengan pensel celak hari ini dan juga menggunakan nama yang sama. Selain itu, solek berwarna hijau juga dibuat dengan mencampurkan malachite - batu mineral hijau dalam - dengan galena yang sama.

 

Solekan pada zaman Mesir Purba dipakai oleh lelaki dan wanita sebagai simbol status dan juga untuk tujuan keagamaan. Orang-orang kelas atas dan kerabat diraja memakai sejumlah besar solek dan celak tebal, yang merupakan "egyptian eye" orang Mesir. Dari segi rohani, orang Mesir juga percaya bahawa memakai solek mata akan melindungi mereka daripada menjadi mangsa mata jahat.

 

4. Breath Mints

Orang Mesir purba sering mengalami masalah gigi, atau nafas berbau. Untuk melawan mulut berbau, orang Mesir Purba diketahui mencipta pudina nafas pertama yang dibuat daripada gabungan kemenyan, kayu manis dan mur, yang kemudiannya direbus dengan  madu  dan dibentuk menjadi pelet, sama seperti pudina.

 

5. Bercukur Dan Gunting Rambut

Orang Mesir Purba adalah antara orang pertama yang diketahui mencukur rambut mereka. Rambut panjang dianggap tidak bersih, dan cuaca panas di Mesir mungkin menyebabkan banyak rambut tidak selesa.  Rambut dipotong pendek atau dibuang sama sekali.  Tanpa rambut juga merupakan sebahagian daripada simbol status, dan lelaki tanpa bercukur dianggap kelas rendah.

 

Simbol status lelaki tanpa rambut menyebabkan orang Mesir mencipta apa yang dianggap sebagai pisau cukur pertama. Ini diperbuat daripada satu set bilah batu tajam yang diletakkan di dalam pemegang kayu, dan kemudian menggantikannya dengan pisau cukur berbilah tembaga. Mereka juga mencipta profesion gunting rambut. Tukang gunting rambut pertama membuat kunjungan ke rumah bangsawan kaya.


 

6. Kunci Pintu

Kunci pintu tidak wujud lagi sebelum zaman Mesir Purba. Pada 4000 SM, kunci tumbler pin, yang hampir sama dengan deadbolt, pertama kali dicipta. Kunci khusus ini terdiri daripada bolt berlubang, yang mempunyai pin yang boleh dialihkan dengan memasukkan kunci. Dengan menolak kunci pada pin ini, mereka bergerak menjauhi aci bolt, seterusnya membolehkan aci ditarik balik. Walau bagaimanapun, kunci pada masa itu jauh lebih besar daripada yang moden. Kunci Mesir Purba ini bersaiz lebih daripada setengah meter, dan agak berat dan menyusahkan.

 

7. Boling

Walaupun boling bukanlah alat yang berguna, seperti kebanyakan ciptaan lain dalam senarai ini, masih menarik untuk diperhatikan bahawa beribu-ribu tahun yang lalu orang Mesir purba telah mencipta permainan yang popular pada hari ini. Ahli arkeologi menemui sisa-sisa bilik yang mengandungi satu set lorong, yang berukuran hampir 4 meter panjang. Bersama-sama dengan lorong itu ditemui satu set bola dalam pelbagai saiz. Bilik ini, yang terletak di Narmoutheos (kira-kira 90 kilometer di luar  Kaherah), dianggap sebagai bukti permainan boling awal. 


Permainan ini lebih seperti permainan bocci atau boling rumput semasa (membaling bola berat yang lebih besar dan cuba mendaratkannya paling hampir dengan bola sasaran kecil). Daripada mengetuk pin, seperti objektif dalam boling moden, versi Mesir nampaknya melibatkan pendaratan bola boling ke dalam lubang kecil di tengah lorong. [worldatlas.com, thecollector.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan