Subscribe Us

Tempat Terbaik Membeli Jenis Kurma Di Arab Saudi, 10 Jenis Kurma Arab Terbaik Paling Dicari

Terdapat kira-kira 3,000 jenis buah kurma di dunia tetapi Kurma Saudi dikenali sebagai kurma terbaik, ia adalah antara buah yang terbaik untuk dimakan. Terdapat pelbagai jenis kurma yang terdapat di pasaran Saudi seperti kurma Ajwa, safawi, khudri, ambar dan sebagainya.  Oleh itu, memilih salah satu daripadanya boleh menjadi keputusan yang sukar.


Bagi anda yang sedang mencari buah kurma terbaik yang mungkin ingin merasai kelazatan Kurma Saudi yang ada, berikut adalah 10 jenis kurma yang paling dicari;


1. Kurma Ajwa

Kurma Ajwa adalah buah yang terbaik untuk dimakan dan kurma Ajwa adalah yang terbaik di antara semua jenis kurma. Kurma Ajwa manis dan licin. Ia sudah pasti salah satu kurma terbaik di dunia antara semua jenis kurma yang ada.

 

Menurut sebuah Hadis Nabi Muhammad ﷺ, Ajwa khajoor mempunyai khasiat penyembuhan, dan juga dikatakan bahawa mereka yang mengambil 7 biji kurma Ajwa pada waktu pagi akan selamat dari racun dan sihir sehingga petang.

 

Kurma Ajwa juga dianggap sebagai salah satu kurma termahal di dunia walaupun tidak begitu mahal di Arab Saudi.

Harga Kurma Ajwa di Arab Saudi: SR 35 – SR 100/kg.


 

2. Kurma Amber

Kurma Amber lebih besar daripada jenis kurma lain dan menjadi kegemaran ramai penggemar kurma kerana mempunyai biji yang lebih kecil dan lebih banyak isinya. Kurma ini mengandungi protein, berwarna coklat dan antara kurma terbaik untuk dimakan di dunia.

 

Jika anda bercadang untuk mendapatkan hadiah premium untuk orang tersayang di rumah, sebungkus Kurma Ambar boleh menjadi pilihan yang tepat.  Lebih-lebih lagi, kurma Ambar dianggap sebagai salah satu jenis kurma paling mahal.

Harga Kurma Amber di Arab Saudi: SR 50 – SR 100/kg.


3. Kurma Safawi

Kurma safawi biasanya berwarna hitam dan padat dengan vitamin dan bertekstur lembut. Kurma jenis ini biasanya ditanam di Madinah.

 

Jenis kurma ini juga mempunyai sifat penyembuhan yang dikaitkan dengannya dan oleh itu, ia dianggap sebagai salah satu kurma terbaik untuk dimakan. Dilaporkan jika kurma safawi dimakan semasa perut kosong, ia boleh membunuh sebarang cacing perut yang ada.

Terdapat tiga klasifikasi kurma; kering, separa kering dan lembut, kurma Safawi adalah dari jenis separa kering.


4. Kurma Barhi – Jenis kurma kuning

Nama Barhi berasal dari bahasa Arab yang bermaksud "angin panas". Kurma Barhi tergolong dalam kumpulan kurma jenis yang berbeza kerana ia berwarna kuning dan mempunyai tekstur yang rangup. Apabila buahnya masak, rasanya seperti gula merah atau karamel.

 

Kurma Barhi biasanya dijual sekali dengan tangkai yang nipis melekat. Kurma Barhi Kuning adalah sumber yang kaya dengan serat, zat besi, kalium, vitamin B, flavonoid dan antioksidan.

Harga Kurma Barhi di Arab Saudi: SR 20 – SR 50/kg.


5. Kurma Saghai

Saghai adalah salah satu kurma terbaik untuk dimakan daripada pelbagai jenis kurma yang ditanam di wilayah Riyadh. Ia juga mempunyai tekstur yang rangup untuk dimakan.

 

Kurma Saghai berwarna kuning muda hingga coklat. Walaupun teksturnya kelihatan berkedut, ia tidak pernah mengelupas.  Ia adalah salah satu jenis kurma Saudi yang mempunyai rasa manis yang lembut namun kerana gabungan rasa rangup dan lembut, ia adalah antara kurma terbaik untuk dimakan.

6. Kurma Khudri

Kurma Khudri berwarna coklat gelap dan mempunyai tekstur yang kering. Seperti kurma lain, kurma jenis ini juga manis. Walaupun fakta bahawa ia adalah salah satu kurma terbaik untuk dimakan, pesakit diabetes harus mengelaknya kerana ia mengandungi jumlah gula yang tinggi.

 

Kurma Khudri merupakan salah satu jenis kurma yang paling banyak dieksport kerana harganya yang berpatutan dan kesegarannya. Kurma Saudi ini sesuai jika anda ingin berasa lebih bertenaga dan segar.

 

7. Kurma Sukkari

Nama kurma Sukkari berasal daripada "Sukkur" yang dalam bahasa Arab bermaksud Gula. Seperti namanya, seperti banyak jenis kurma lain, kurma ini sangat manis untuk dimakan dan orang yang suka pencuci mulut menganggap Sukkari sebagai salah satu kurma terbaik untuk dimakan.

 

Kurma Sukkari ditanam di kawasan Al Qaseem. Ia mempunyai tekstur yang rangup dan manis secukup rasa. Kurma jenis ini digunakan untuk mencegah kerosakan gigi, menurunkan kolesterol dan menghilangkan sebarang keletihan.

 

Kurma Sukkari merupakan salah satu jenis kurma yang dimakan segar dan juga dalam bentuk kering. Orang yang suka makan kurma keras, lebih suka Sukkari dalam bentuk kering. Ia merupakan salah satu buah kurma yang digunakan secara meluas di Asia Selatan.


8. Kurma Zahidi

Kurma Zahidi mempunyai warna keemasan dan berbentuk bujur. Kulitnya tebal dan mempunyai tekstur kering dengan kandungan serat yang tinggi menjadikannya buah kurma terbaik. Berbeza dengan kurma Medjool yang tinggi kandungan gula, kurma Zahidi adalah salah satu jenis kurma yang mengandungi kandungan gula yang agak rendah.

 

Seperti yang anda ketahui terdapat banyak jenis kurma yang teksturnya lembut tetapi kurma Zahidi dikenali sebagai "kurma mentega" rasa ringan dan berwarna sawo matang.


9.Kurma Medjool

Medjool dikenali sebagai Ratu Kurma, ia bersaiz besar dan mempunyai rasa yang kuat dengan tekstur yang lembut. Ia adalah salah satu jenis kurma yang sering digunakan untuk membuat smoothie dan boleh dihidangkan sepanjang tahun.

 

Kurma Medjool mengandungi kalsium dan zat besi yang tinggi, satu hidangan kurma juga membekalkan anda dengan 20% serat makanan harian anda. Memandangkan tahap kemanisan yang tinggi dalam kurma Medjool, pesakit kencing manis harus mengelakkannya namun medjool adalah antara kurma terbaik untuk dimakan.


10. Kurma Kholas

Kurma Kholas dianggap sebagai salah satu jenis kurma terbaik yang dihasilkan di Arab Saudi. Jenis kurma berperisa karamel ini biasanya dimakan bersama kopi Arab dan mempunyai tekstur yang melekit.  Tidak dinafikan, ia adalah salah satu jenis kurma Saudi yang terbaik untuk dimakan bersama secawan Kopi Arab. Jenis ini berasal dari wilayah Al Kharj dan Qaseem.

 

Di manakah kita boleh membeli jenis kurma terbaik di Arab Saudi?

Selepas membaca tentang jenis kurma yang terdapat di Arab Saudi, anda pasti mengidam untuk memakannya kerana kurma Saudi dianggap yang terbaik di dunia.

 

Jika anda ingin membeli apa-apa jenis kurma di Arab Saudi, tempat terbaik adalah di pasar Madinah yang berbeza.

 

Pasar Kurma Sentral

Pasar Kurma Sentral terletak berhampiran Masjid Ghamama di Madinah dan ia khusus untuk menjual kurma.  Jika anda keluar dari Masjid al Nabawi dari pintu 5, anda akan menemuinya dalam jarak berjalan kaki. Ia adalah pasar kurma yang besar dan anda boleh menemui hampir semua jenis kurma di sini pada harga yang berpatutan.

 

Tempat Letak Kereta Madinah

Jika anda ingin membeli kurma dengan harga yang lebih murah daripada yang terdapat di kedai-kedai sekitar Masjid al Nabawi, anda boleh melalui King Faisal Road berhampiran Madina Parking Space dan anda boleh membeli hampir semua jenis kurma yang terdapat di Arab Saudi dari sana. Memandangkan tempat jualan ini agak jauh dari Madinah, jadi kadar harganya lebih murah.

 


Gunung Uhud

Setiap Muslim yang melawat Madinah datang biasanya akan melawat ke Gunung Uhud kerana ia adalah salah satu tempat ziarah yang paling kerap di Madinah . Anda boleh menemui hampir setiap jenis kurma yang telah dinyatakan di atas di kedai sementara yang terdapat di sekitar tempat itu. [lifeinsaudiarabia.net]

Catat Ulasan

0 Ulasan