Subscribe Us

Ketahui Ciri-Ciri Negara Dunia Ketiga


Apabila anda mendengar istilah "negara- negara dunia ketiga" anda mungkin memikirkan ia adalah negara-negara miskin.  "Negara dunia ketiga" pada mulanya adalah istilah yang digunakan selama Perang Dingin antara US dan USSR.  Pada masa itu, "dunia pertama" merujuk kepada negara-negara yang bersekutu dengan Amerika Syarikat dan kapitalis Barat yang demokratik, sementara "dunia kedua" merujuk negara-negara yang bersekutu dengan Kesatuan Soviet dan blok negara komunis Timur. Setelah Perang Dingin berakhir, istilah "dunia kedua" tidak lagi digunakan. Syarat-syarat "dunia pertama" dan "dunia ketiga" , bagaimanapun kadang-kadang masih digunakan untuk membezakan negara-negara maju dari negara-negara membangun.


Negara-negara dunia ketiga cenderung mempunyai ciri-ciri tertentu. Sebilangan besar rakyatnya bukan sahaja hidup dalam kemiskinan, tetapi mereka sering ditadbir dengan buruk disebabkan situasi politik tidak stabil. Di samping itu, sebahagian besar negara dunia ketiga pernah menjadi milik penjajah kuasa Eropah, dan telah mencapai kemerdekaan.

 

Ciri-Ciri Negara Dunia Ketiga


Kemiskinan

Kemiskinan wujud di mana-mana sahaja di dunia, bahkan di negara maju tetapi kemiskinan di negara-negara dunia ketiga semakin berleluasa. Negara-negara dunia ketiga mempunyai jumlah populasi yang jauh lebih tinggi yang hidup dalam kemiskinan. Dalam kebanyakan kes, terdapat sedikit atau tidak sama dengan kelas menengah. Sering kali, negara dunia ketiga mempunyai segelintir orang yang kaya raya, sementara sebahagian besar penduduk negara itu miskin.  Beberapa negara dunia ketiga, terdapat kemiskinan yang melampau atau mutlak, di mana orang yang miskin benar-benar sangat miskin sehingga mereka berisiko mati. Banyak negara di benua Afrika, kemiskinan yang melampau adalah perkara biasa, dan sering disebabkan oleh kebuluran, kekeringan atau kemarau, dan konflik bersenjata . Terdapat negara-negara dunia ketiga seperti China, di mana kemiskinan melampau sangat jarang berlaku, dan terdapat kelas menengah yang semakin meningkat, tetapi sebahagian besar penduduk masih hidup dalam kemiskinan.

 

Kerajaan Yang Lemah

Sebilangan besar negara dunia ketiga menghadapi masalah kuasa kerajaan pemerintah yang lemah. Dalam beberapa kes, pemerintah di negara dunia ketiga yang tidak mempunyai kawalan yang sangat efektif terhadap wilayahnya, manakala institusi-institusi pentadbirannya sangat lemah.  Dalam kes seperti itu, seringkali ada kumpulan lain yang mencabar kewibawaan pemerintah yang sah di negara ini. 


Di negara Afrika Barat seperti Mali misalnya, sebahagian besar di utara negara ini dikendalikan oleh etnik dan Islammilisi fundamentalis. Mereka bukan pemerintah Malian, yang memiliki wewenang di wilayah utara negara itu. Selama bertahun-tahun, pemerintah Malian dengan bantuan sekutu Barat telah berusaha untuk kembali menguasai utara negara itu tetapi kejayaan yang yang dicapai sangat terbatas. Negara-negara lain di Afrika Barat, seperti Niger, Burkina Faso, dan Nigeria juga berjuang untuk menentang kumpulan-kumpulan penentang kerajaan.


 

Ketidakstabilan Politik

Keadaan politik negara-negara dunia ketiga kebanyakannya tidak stabil, ini bermakna terdapat banyak potensi konflik kekerasan. Sejak Comoros mencapai kemerdekaan pada tahun 1974 misalnya, telah berlaku 20 rampasan kuasa di negara Afrika Timur. Banyak negara dunia ketiga telah mengalami perang saudara. Di negara Timur Tengah Syria misalnya, perang saudara yang melibatkan pemerintah dan pelbagai puak telah berlangsung selama satu dekad. Negara Sudan, telah berlaku perang saudara berdekad lamanya yang mengakibatkan bahagian selatan negara ini terpisah. Tidak lama setelah mencapai kemerdekaan, Sudan Selatan sendiri mengalami perang saudara.

 

Warisan Kolonialisme

Sebilangan besar negara dunia ketiga di dunia pada satu ketika menjadi milik penjajah kuasa Eropah. Dalam banyak keadaan, kekuatan Eropah ini membuat perbatasan yang tidak memperhitungkan aspirasi nasional penduduk tempatan. 


Setelah negara-negara ini memperoleh kemerdekaan, mereka harus berurusan kepentingan terpaksa bersaing dengan pelbagai kumpulan etnik dan agama yang secara paksa disatukan dalam entiti wilayah yang sama. Hal ini berlaku terutama di Afrika dan Timur Tengah , di mana hampir semua sempadan dibuat oleh kuasa-kuasa Eropah. Hasilnya adalah kemunculan negara-negara berbilang etnik, agama di mana konflik etnik atau agama berlaku setelah mereka mencapai kemerdekaan.

 

Negara Baru Merdeka

Sebilangan besar negara dunia ketiga adalah negara yang mencapai kemerdekaan dalam jangka masa satu abad atau kurang. Sebilangan besar negara di Afrika, Timur Tengah, dan Asia Tenggara memperoleh kemerdekaan setelah Perang Dunia II atau tidak lama sebelumnya. Sebaliknya, kebanyakan negara maju memiliki lebih banyak waktu untuk menyelesaikan konflik apa pun yang mereka alami pada masa lalu, kerana kebanyakan dari mereka telah wujud selama berabad-abad. Hampir tidak ada negara atau wilayah yang dianggap sebagai negara maju saat ini yang tidak pernah melalui zaman keganasan dan ketidakstabilan sebelum menjadi sebahagian dari negara maju. Bahkan Amerika Syarikat, yang kini merupakan negara paling kuat di dunia, terpaksa bertahan dari perang saudara berdarah yang hampir merobek negara itu sebelum menjadi kuasa besar seperti sekarang. [worldatlas.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan