Subscribe Us

11 Manfaat Kesihatan Telur Rebus Setengah Masak, Cara Merebus Yang Betul - Dr Heben

Kajian saintifik: Pasukan Dr Heben [drhealthbenefits.com]

Telur rebus setengah masak adalah salah satu makanan biasa yang mudah disediakan dan boleh didapati di mana-mana sahaja. Sebilangan daripada kita suka memakannya, tetapi sesetengah daripada kita tidak menggemarinya. Sebabnya adalah kerana telur rebus setengah masak mempunyai rasa yang sedikit berbeza daripada telur rebus. Sebab lain adalah kerana ia tidak dimasak sepenuhnya dan masih ragu-ragu adakah telur rebus setengah masak itu selamat dimakan atau sebaliknya.

 

Oleh itu, adakah ia sihat untuk badan kita? Faktanya ialah telur rebus penuh atau separuh rebus ia adalah sihat untuk tubuh kita. Nutrien yang terdapat di dalam telur masih sama walaupun ia separuh rebus atau rebus sepenuhnya.

 


Sesetengah orang masih takut pengambilan telur akan meningkatkan tahap kolesterol. Itu salah. Faktanya ialah pengambilan telur dapat menurunkan kadar kolesterol kita. Jadi, nutrien apa yang terdapat di dalam telur?

 

Makan telur membawa kepada peningkatan kadar lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL), juga dikenali sebagai kolesterol "baik".


Menurut satu kajian , makan dua biji telur sehari selama enam minggu meningkatkan tahap HDL sebanyak 10%.


Telur mengandungi nutrien penting seperti riboflavin, protein, dan selenium yang diperlukan oleh manusia, terutama untuk kanak-kanak. Oleh sebab itu, banyak orang meletakkan telur sebagai menu sarapan mereka kerana dapat menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk menghabiskan sepanjang hari.


Sekarang kita sudah tahu apa nutrien penting yang terdapat di dalam telur. Adakah anda ingin mengetahui faedah kesihatan telur rebus setengah masak untuk badan kita? Dapatkan info seterusnya.

 

1. Diet Sokongan

Telur rebus setengah masak mengandungi asid amino yang tinggi. Asid amino mempunyai sumber tenaga untuk membantu membina otot dan kulit. Asid amino di dalam telur rebus separuh masak adalah sumber tenaga yang lebih baik daripada protein dan ia boleh membuatkan anda merasa kenyang lebih lama. Selain itu, 75% lemak yang terdapat di dalam telur adalah lemak tak jenuh sehingga dapat menyerap dengan lebih mudah.

 

2. Mencegah Penuaan Awal

Telur rebus separuh masak adalah sumber karotenoid, lutein, dan zeaxanthin yang baik yang melindungi tubuh kita dari penuaan. Bukan hanya untuk kulit, tetapi juga untuk organ-organ penting dan proses kerosakan sel dan tisu yang disebabkan oleh penuaan.

 

3. Imbuhan Sokongan

Manfaat kesihatan telur rebus yang lain adalah dapat menolong meningkatkan daya ingatan kita. Telur rebus setengah masak adalah sumber kolin [Choline] yang baik. Kolin diperlukan untuk meningkatkan daya ingatan kita dengan lebih baik.

 


4. Telur separuh masak kaya dengan nutrien

Sekiranya kita memasak sepenuhnya, sebahagian nutrien yang terdapat di dalam kuning telur akan hilang, justeru kita kita disarankan supaya merebus telur separuh masak agar nutrien di dalamnya akan selamat. Setelah membaca ini, mungkin ada di antara anda yang akan bertanya "jenis nutrien apa yang terdapat di dalam telur?"

 

Berikut adalah senarai nutrien telur rebus:

Lemak tepu 432 g

Kolesterol 186 mg

Natrium 122 mg

Kalium 55 mg

Lemak (Secara keseluruhan) 65 g

Serat 0 g

Gula 49 g

Protein 51 g

Karbohidrat (Secara keseluruhan) 49 g


 

5. Membantu Membina Otot

Bersenam sahaja tidak cukup jika inginkan badan yang cantik berotot? Sekiranya anda ingin mempunyai badan yang sihat berotot, anda harus mengimbangkannya dengan memakan makanan yang menyokong program anda. Salah satunya adalah telur separuh masak.

 

Telur separuh masak adalah salah satu makanan yang disarankan jika anda ingin membina otot kerana ia kaya dengan asid amino yang merupakan sumber tenaga yang lebih baik.

 

6. Menjaga Kesihatan Mata

Ada banyak cara untuk menjaga kesihatan mata kita, salah satunya adalah dengan memakan makanan sihat yang mengandungi vitamin A di dalamnya. Salah satu makanannya ialah telur separuh masak kerana ia mengandungi lebih banyak vitamin A daripada yang dimasak penuh. Jadi, memakan telur separuh masak jauh lebih baik daripada memakan telur yang dimasak penuh.

 

7. Mencegah Anemia

Darah mempunyai peranan penting dalam badan kita. Sama seperti elektrik yang kita perlukan dalam hidup kita, kita juga tidak dapat melakukan apa-apa tanpa darah. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kesihatan darah kita.

 

Salah satu penyakit darah adalah anemia. Anemia adalah keadaan apabila badan kita kekurangan sel darah merah. Anemia juga boleh berlaku apabila badan kita kekurangan vitamin B12. Adakah cara untuk menyembuhkannya atau mencegahnya? Ya, ada. Sekiranya anda tidak mahu minum ubat, anda boleh mencuba memakan makanan yang mengandungi vitamin B12, salah satunya adalah telur rebus.  Faedah kesihatan telur setengah masak boleh menjadi kaedah anda untuk mencegah anemia dan menyembuhkan anda daripadanya.

 

8. Membantu Metabolisme

Seperti yang sudah kita ketahui, telur rebus setengah masak mengandungi asid amino di dalamnya. Manfaat kesihatan asid amino yang lain adalah membantu meningkatkan metabolisme di dalam badan kita.

 

9. Membantu Sistem Imun

Manfaat kesihatan asid amino yang lain adalah membantu sistem imun kita. Asid amino mempunyai banyak komponen yang diperlukan untuk tubuh kita. Oleh itu, jika anda mengambil telur separuh masak sebagai menu sarapan pagi, maka anda akan mengelakkan penyakit sepanjang hari.

 

10. Mudah Dimasak

Memang, setiap orang boleh menyediakan telur rebus setengah masak. Juga, ini adalah yang terbaik untuk makanan ruji atau lauk.

 

11. Sarapan pagi yang sihat

Telur separuh masak sangat sesuai untuk sarapan pagi kerana ia senang dimasak tambahan pula ia mempunyai banyak nutrien untuk memulakan hari anda selain itu ia  sedap dan sempurna dengan roti bakar.

 

Cara Memasak Telur Rebus Setengah Masak Yang Betul

Sekarang kita sudah mengetahui faedah kesihatan memakan telur setengah masak. Kita harus tahu cara memasaknya dengan betul. Sebenarnya, bagi mereka yang masih pemula, memasak telur rebus separuh masak agak sukar kerana anda harus tahu cara merebusnya dengan betul jika tidak telur separuh masak anda mengeras.

 

Berikut adalah dua cara memasak telur setengah masak yang betul  sama kejadiannya seperti di hotel;

 

1. Menggunakan Air Sejuk

Pertama, masukkan telur ke dalam periuk kecil. Kemudian tuangkan sedikit air sejuk ke dalamnya hingga telur tenggelam di dalam air. Letak periuk atas dapur.


Hidupkan api dan tunggu sehingga air mendidih. Setelah air mendidih, matikan api, ambil dan toskan telur. Langkah seterusnya, anda mesti menutup telur tadi menggunakan kain, dan tunggu sehingga tiga minit lagi. Kemudian, telur separuh rebus anda siap dihidangkan.

 

2. Rendam telur dalam air mendidih selama 6 minit

Cara lain untuk memasak telur rebus separuh masak adalah dengan memasak air terlebih dahulu sehingga mendidih.  Kemudian tutup api dan masukkan telur ke dalam air yang telah mendidih itu dan jangan lupa tutup periuk.  Biarkan selama 6 atau 7 minit dan keluarkan.


Kaedah kedua ini anda akan mengambil masa yang agak lama sedikit untuk memasak dengan cara ini, tetapi kuning telur anda akan tetap cantik. Itulah sensasi memakan telur rebus separuh masak.

Kajian saintifik: Pasukan Dr Heben [drhealthbenefits.com]


Info tambahan

Kebaikan Telur Separuh Masak Untuk Kesihatan Lelaki

Dalam sebiji telur mempunyai jumlah protien yang tinggi tidak kira sama ada putih telur atau kuning telur dan sangat baik untuk kesihatan kelamin lelaki.  Seperti yang sedia maklum bahawa air man,i majoritinya terdiri dari protien.


Jadi telur yang mempunyai banyak protein membantu untuk meningkatkan kepekatan air mani. Mengamalkan pengambilan telur akan membantu dalam mengatasi masalah air mani kurang pekat dan juga memberi tenaga dalaman yang secukupnya. [Sumber:hebat]

Catat Ulasan

0 Ulasan