Subscribe Us

Sabethes; Nyamuk Tercantik di Dunia, Memang Cantik!

 

Hampir semua orang tidak menyukai nyamuk kerana disebabkan oleh beberapa sifatnya yang suka menghisap darah manusia selain agen pembawa penyakit terhadap manusia.  Namun tahukah anda ada spesies nyamuk 'cantik'? Ternyata ia memang cantik dan unik. Ia adalah Sabethes cyaneus , sejenis nyamuk tropika.

 

Nyamuk Sabethes yang terdapat di hutan tropika di Amerika Tengah dan Selatan, merupakan jenis yang sukar difahami, ia memiliki anggota dengan warna biru, dayungnya seperti bulu yang dibentuk oleh sisik memanjang, terletak di tibia kaki tengah. Kedua-dua kaki belakang melengkung ke atas badan nyamuk membantu membina penampilan Sabethes kelihatan sangat megah dan mengagumkan. Kagum dengan keindahannya dan keistimewaan Sabethes, jurufoto sanggup menghadapi halangan yang amat sukar untuk mendapatkan hasil yang sempurna kerana baka ini terkenal sangat licik dan sukar difoto dengan baik.

 

Kaki tengah nyamuk Sabethes yang berbulu halus adalah salah satu ciri khasnya, tetapi para saintis masih belum mengetahui fungsinya. Untuk sementara waktu, dipercayai bahawa kaki tengahnya yang berbulu memainkan peranan dalam ritual mengawan, eksperimen menunjukkan bahawa ketika dayung dikeluarkan dari kaki jantan, mereka terus mengawan.

 

Seperti di lebih dari 3,300 spesies nyamuk yang diketahui di dunia, hanya nyamuk betina menyedut darah ketika hendak menghasilkan telur. Selebihnya, mereka memakan nektar. Setiap kali Sabethes menghisap darah, kaki belakangnya melengkung ke atas badan menjadikan Sabethes kelihatan sangat cantik.  Ketika kaki belakang melengkung ke atas badan, ia berfungsi sebagai alat sensor untuk mengesan pergerakan musuh dan serangga itu segera melarikan diri sekiranya ada bahaya. [odditycentral.com, pelbagai sumber]

Catat Ulasan

0 Ulasan