Subscribe Us

Pengalaman Seorang Penggali Kubur Semasa Mempersiap Kubur Orang Berdosa

Seorang penulis blog di Arab saudi pernah meminta seorang penggali kubur, Baba Ji, menceritakan pengalamannya mengenai keadaan kubur orang-orang berdosa ketika beliau mempersiap lubang kubur untuk jenazah tersebut walaupun dia sendiri tidak tahu siapa dan bagaimana latar belakang simati semasa hayatnya.

 

Babaji bercakap dengan nada sedih sambil bekerja menyiapkan kubur seorang lelaki.  Antara peristiwa atau kejadian yang pernah dialaminya ketika mempersiap lubang kubur;

 


1-Kadang-kadang tanah kubur mengeras, di suatu tempat batu menjadi halangan dalam penyiapan kubur.

2- Selalunya ular dan kalajengking mula keluar dari kubur bahkan sebelum pengebumian.

3- Kadang kala seram dan panik, pelik berlaku yang hanya dia sahaja yang dapat rasakan tetapi tidak dapat dijelaskan.

4- Kadang-kadang permukaan kubur mula terbakar sehingga tidak boleh berdiri tanpa alas kaki.

5- Saya juga melihat asap keluar dari kubur dan juga api yang marak.

6- Setelah dikebumikan di banyak kubur, saya telah melihat api menyala di kubur pada waktu malam dan saya telah mendengar beberapa jeritan dari kubur.

 

Babaji memberitahu penulis perkara-perkara ini dalam menjawab pelbagai soalannya dan dalam dunia konsepsi. Penulis terasa sangat pilu dalam kebimbangan memikirkan bagaimana keadaan kuburnya?

 

Makam kita adalah rumah kekal di mana takdir kita ditakdirkan. Oleh itu, mari mulakan menghiasnya dengan Solah, Zakat, Puasa, Haji, Umrah dan yang paling penting memberikan layanan terhadap orang lain dengan kasih sayang dan perhatian. [lifeinsaudiarabia.net]

Catat Ulasan

0 Ulasan