Subscribe Us

Tubuh Manusia Sangat Memerlukan Lycopene Setiap Hari, Apa Itu Lycopene?

Lycopene adalah salah satu nutrien yang diperlukan oleh badan manusia setiap hari kerana ia dapat menangani banyak masalah kesihatan dengan berkesan. Satu hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi Lycopene boleh memberi kesan kepada kesejahteraan dan kesihatan keseluruhan tubuh anda.

 

Apa itu Lycopene?

Ia adalah pigmen merah. Kebanyakan makanan daripada tumbuhan seperti sayuran atau bua-buahan yang berwarna merah, mengandungi banyak lycopene.  Lycopene adalah sebahagian daripada keluarga karotenoid. Badan manusia tidak menghasilkan nutrien secara semula jadi. Oleh itu, kita perlu memasukkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang diperkaya dengan enzim ke dalam menu makanan seharian kita.

 

Manfaat kesihatan Lycopene termasuk merawat gangguan neurologi, mencegah strok, menyokong sistem imun, mencegah degenerasi makula, mengurangkan osteoporosis, memerangi diabetes, merawat barah prostat, mengawal tahap kolesterol, merawat kemandulan, mempromosikan pertumbuhan rambut, merawat penyakit kulit kepala, dan memperlambat proses penuaan.


Sumber Makanan Lycopene

Pakar pemakanan menjelaskan bahawa semakin banyak warna merahnya, semakin banyak  kandungan lycopene dalam sumber makanan tersebut.

 

Antara sumber makanan mengandungi banyak lycopene adalah seperti tomato, tembikai, anggur merah jambu, betik, dan jambu batu merah jambu

 

15 Manfaat Kesihatan Lycopene yang Menakjubkan

 

1. Gangguan Neurologi

Berbagai kajian menunjukkan bahawa pengambilan kuantiti lycopene yang diperlukan setiap hari dapat menunda permulaan gangguan otak dan neurologi seperti penyakit Parkinson, demensia vaskular, dan Alzheimer . Nutrien tersebut dikatakan dapat mencegah pemusnahan tisu otak yang sering disebabkan oleh pengoksidaan.

 

2. Mencegah Strok

Mengonsumsi makanan yang diperkaya dengan Lycopene menghalang perkembangan pembekuan darah yang mengakibatkan strok.

 

3. Sistem Imun

Pakar pemakanan mencadangkan pengambilan makanan yang mengandungi sifat penguat imuniti.  Lycopene berpotensi merangsang mekanisme pertahanan badan anda. Apabila sihat, sistem imun anda akan berfungsi dengan cepat dan mencegahnya menjadi mangsa bakteria berjangkit.

 

4. Degenerasi Makula

Pakar mata di seluruh dunia sepakat bahawa degenerasi makula adalah penyebab utama kebutaan. Anda harus mencuba memasukkan makanan yang diperkaya dengan lycopene ke dalam makanan anda untuk menangkal timbulnya penyakit mata.

 

5. Osteoporosis

Dianjurkan kepada wanita bahawa pengambilan bahagian lycopene yang mencukupi setiap hari dapat mengurangkan penipisan dan tulang yang lemah secara berkesan yang akhirnya menyebabkan osteoporosis.

 

6. Diabetes

Satu kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan lycopene dapat memberi manfaat kepada penderita diabetes tipe-II dengan mengawal kadar glukosa dalam aliran darah. Walau bagaimanapun, anda harus selalu berunding dengan ahli endokrinologi anda sebelum mempertimbangkan rawatan di rumah dalam hal ini.

 

7. Kanser Prostat

Kajian menunjukkan bahawa lycopene boleh menjadi cara semula jadi untuk merawat barah prostat. Mengambil makanan yang banyak mengandung lycopene dapat membantu mengawal percambahan sel barah.

 

8. Mengawal Kolesterol

Tahap kolesterol yang tidak seimbang dalam badan boleh menyebabkan pelbagai penyakit kardiovaskular.  Lycopene dikatakan tidak hanya mencegah kadar LDL, tetapi nutrien mencegahnya tersumbat di arteri.

 

9. Kemandulan

Pakar pemakanan mengesyorkan agar pengambilan makanan berasaskan lycopene setiap hari dapat mengatasi masalah kemandulan dalam jangka masa yang singkat, terutama pada lelaki. Namun, tidak ada bukti yang menunjukkan ia bermanfaat bagi wanita yang menangani masalah kemandulan. Walau bagaimanapun, anda perlu membuat janji temu dengan doktor anda dalam hal ini dan menjauhi rawatan diri.

 

10. Menggalakkan Pertumbuhan Rambut

Nutrien dapat menjadi sumber semula jadi untuk menumbuhkan rambut. Kajian menunjukkan bahawa memakan 2-3 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandung lycopene merangsang kesihatan kulit kepala yang akhirnya menyebabkan pertumbuhan rambut yang cepat.

 

11. Penyakit Kulit Kepala

Penyakit kulit kepala berpotensi untuk menghilangkan keseluruhan keadaan rambut anda. Oleh itu, dapatkan lycopene secara berkala untuk mengatasi tenia kulit kepala, psoriasis, dan dermatitis.

 

12. Kerengsaan / Kemerahan Kulit

Nutrien tersebut dikatakan berguna dalam kes Erythema kulit. Selain itu, ia juga dapat menenangkan kulit yang ditambal atau kasar melalui peremajaan sel kulit mati.13. Anti Penuaan

Tubuh anda menukar lycopene menjadi retinol yang merupakan vitamin yang diperlukan untuk mencegah penuaan awal . Retinol dikenali untuk mempromosikan pengeluaran melatonin dan kolagen yang mendorong keanjalan kulit dan mengekalkan keadaan kulit secara keseluruhan.

 

14. Melindungi Kulit daripada sinaran UV

Sinar ultra pelanggaran dianggap sebagai musuh kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Sinar ini boleh menyebabkan luka bakar, kemerahan, atau kerengsaan, terutama jika anda mempunyai kulit sensitif.

 

Buah-buahan organik yang mengandungi karotenoid seperti lycopene dapat menyelamatkan kulit anda dari kemungkinan kerosakan yang disebabkan oleh sinar matahari.

 

Pelbagai produk jenama kecantikan juga memasukkan nutrien ke dalam produk penjagaan kulit kerana ia tidak hanya melindungi dari sinar UV tetapi memastikan kesihatan kulit secara keseluruhan.

 

15. Berfungsi sebagai anti oksidan

Tubuh anda memerlukan antioksidan yang banyak setiap hari. Komponen itu penting untuk mengekalkan kesejahteraan anda secara keseluruhan. Tujuan utamanya adalah untuk mencegah faktor-faktor yang menyumbang kepada perkembangan sel barah dan tekanan oksidatif pada organ tubuh anda.

 

Lycopene cukup kuat untuk berfungsi sebagai antioksidan dalam badan anda. Oleh itu, jangan lupa membeli makanan yang mengandungi nutrien lycopene dalam perjalanan membeli-belah runcit anda yang seterusnya. [naturalfoodseries.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan