Subscribe Us

Fungsi Utama Sinar Ultraviolet Lampu UV Sangat Diperlukan Untuk Akuarium


Sinar ultraviolet dibahagikan kepada sinaran ultraviolet UVA, UVB, UVC, dan vakum. Perbezaan di antara 3 jenis UV di atas, adalah berdasarkan panjang gelombang berbeza. Cahaya matahari sendiri mengandungi empat jenis sinar ultraviolet seperti di atas, tetapi setelah melewati lapisan dan awan ozon bumi, hanya UVA dan UVB yang tersisa.


UVA dan UVB mempunyai kemampuan untuk membunuh bakteria dan membunuh alga manakala UVC benar-benar mempunyai kemampuan pensterilan yang kuat. Panjang gelombang UVC ialah 280nm-200nm.

 


Fungsi utama lampu UV

Terdapat dua jenis bakteria dalam tangki ikan peliharaan: bergerak dan tidak bergerak. Bakteria tidak bergerak terutamanya bakteria nitrifying biasanya menghuni di atas bahan penapis sepanjang tahun dan hidup dengan baik.  Bakteria yang dibunuh oleh lampu UV adalah bakteria yang berenang bersama air. Terdapat dua jenis bakteria di bahagian ini: bakteria baik dan bakteria jahat.

 

Dalam proses menggunakan lampu UV untuk pensterilan, selain membunuh bakteria berbahaya, ia juga membunuh banyak bakteria bermanfaat, seperti aktinomycetes. Sesiapa yang mempunyai akal sihat tahu bahawa mustahil untuk membunuh semua bakteria jahat. Selagi kita mengekalkan kualiti air yang baik, walaupun terdapat sebilangan kecil bakteria berbahaya di dalam tangki ikan, ia tidak menjadi masalah.

 

Kehadiran bakteria berbahaya yang sesuai masih merupakan kebaikan bagi sistem imun ikan.


Fungsi kedua pensteril cahaya UV adalah penyahbauan.  Bau daripada akuarium ikan peliharaan adalah berpunca dari hidrogen sulfida yang terbentuk setelah degradasi (proses penguraian sebatian yg kompleks kepada bentuk yg lebih ringkas)  najis ikan dan serpihan makanan. 

 

Jika berlaku bau air akurium yang kurang enak, lampu pensterilan harus dihidupkan untuk membunuh bakteria asing yang menyebabkan terjadinya bau tersebut.  


Lampu UV menghalang penghasilan hidrogen sulfida dan secara semula jadi tidak lagi mengeluarkan bau. Namun, ini bukan penawar kekal,  sistem penapis tangki ikan masih perlu dibersihkan secara berkala bagi mengelakkan bau tidak menyenangkan dari air akuarium.

 

Fungsi ketiga dan terbesar pensteril cahaya UV adalah untuk membunuh alga terutama mengenai alga bebas di dalam akuarium ikan peliharaan yang paling biasa, iaitu chlorella.  Chlorella adalah penyebab utama air akuarium bertukar menjadi hijau.  Setelah pecahnya chlorella di tangki ikan, air akuarium akan kembali menjadi jernih seperti kristal.

 

Cara penggunaan lampu UV yang betul

Lampu UV tidak perlu sentiasa dihidupkan.  Sekiranya air akuarium terdapat alga hijau atau warna air berubah menjadi kelabu berasap atau kehijaun, hidupkan lampu UV selama beberapa hari sehingga air kembali bersih dan jernih, kemudian hidupkan 4 jam sehari untuk minggu-minggu berikutnya, dan ubah menjadi dua jam selepas satu minggu.

 

Perlu diingatkan bahawa selepas sebilangan besar chlorella mati, sejumlah besar unsur-unsur berbahaya akan muncul di akuarium. Anda perlu membersihkan kapas penapis dengan segera. Sebaiknya tambahkan sebilangan bakteria Bacillus atau denitrifying ke dalam tangki ikan anda. [senzeal.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan