Subscribe Us

Itik Laut Ini Mempunyai Sarang Paling Bernilai, Ribuan Dolar Harganya, Ketahui Sebabnya

Setiap musim panas, sekitar 400 pemburu menjelajahi pulau kecil yang terpencil di Teluk Breizafjörzur Iceland untuk mencari harta karun yang jarang ditemui, ia adalah bulu sarang itik termahal di dunia.

 

Aktiviti pemburuan untuk mendapatkan bulu sarang itik eider paling berharga ini berlaku setiap tahun sejak lebih dari ribuan tahun dahulu. Kebanyakan orang telah mengetahui bahawa bulu itik kutub Eider, adalah salah satu serat semula jadi yang paling menghangatkan di planet ini sejak sekian lama, dan pada masa ini pengusaha fabrik menggunakannya untuk membuat selimut.  Ia adalah adalah selimut terbaik dan berkualiti, hanya orang berkemampuan, atau orang berharta sahaja yang dapat memilikinya.


Sekilo bulu eider dijual dengan harga ribuan dolar, kerana bulu ini hanya digunakan untuk membuat produk mewah. Itik Eider mengeluarkan serat bulu berharga dari dadanya yang digunakan untuk melapisi sarangnya bagi melindungi anak-anaknya semasa menetas daripada kesejukan. Sarang inilah yang dicari oleh pemburu semasa perburuan sarang itik Eider setiap tahun.


 

"Apabila itik Eider mempunyai telur, kita hanya mengambil bahagian bawah, dan ketika Eider sudah keluar dari sarang, kita mengambil segalanya," kata Erla Fridriksdottir, ketua Raja Eider, salah satu pengeksport utama negara itu, kepada AFP .

 

Bulu itik eider tidak hanya ringan dan sangat penebat, tetapi juga sangat sukar dan sangat jarang ditemui, hasil global tahunan hanya kurang dari empat tan, tiga perempat berasal dari Iceland. Pemburu bulu sarang itik eider harus mencari sekitar 60 sarang itik eider secara purata untuk mengumpulkan satu kilogram bulu eider.  Bulu eider juga harus melalui pemeriksaan kawalan kualiti yang ketat sesuai dengan nilai harga pasaran yang begitu tinggi.

 


"Anda mesti dapat menggenggam bungkusan 40-50 gram bulu eider di antara dua jari dan jika tetap utuh dan tidak jatuh, menunjukkan bulu eider itu berkualiti," kata seorang pemeriksa eiderdown.

 

Menariknya, bulu eider adalah salah satu dari beberapa jenis bulu yang secara aktif diburu dan dituai.  Ini menjadi buruan peminat produk asli haiwan, tetapi hanya sebilangan kecil yang mampu membeli produk bulu eider, kerana selimut yang berisi 800 gram bulu eider berharga lebih dari $5,000 (RM21000). [odditycentral.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan